Ειδήσεις

Κόκκινη κάρτα στο ΔΗΦΟΔΩ δείχνουν οι επιχειρηματίες-Γ. Πάππου: Μην χρησιμοποιείτε το Δημοτικό Φόρο ως μηχανισμό επανεκλογής στο Δήμο

«Ο ΔΗΦΟΔΩ δεν δημιουργήθηκε για να χρησιμοποιείται για τα αυτονόητα. Ήταν ένα εργαλείο που θα εκτόξευε τα Δωδεκάνησα και όχι για ζητήματα της καθημερινότητας. Δεν χρησιμοποιείται για τους καταστατικούς του σκοπούς αλλά για διαφορετικούς λόγους ».
Αυτό υπογράμμισε στην εισήγηση του στην έκτακτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΒΕΔ ο πρόεδρος του κ. Γιάννης Πάππου για το δημοτικό φόρο.

Να σημειωθεί πως στη συνεδρίαση συμμετέχει ο πρώην αντιπρόεδρος του ΕΒΕΔ κ. Σίμος Παρασκευάς, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Δωδεκανήσου κ. Παναγιώτης Καραγιάννης, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου κ. Νίκος Κουκούλης και άλλοι φορείς από τα νησιά .

« Στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, ακούστηκαν κάποια πράγματα, τα οποία μου φάνηκαν όχι απλά παράξενα. αλλά ειπώθηκαν πράγματα που διαστρεβλώνουν την αλήθεια και δεν περιγράφουν το ιστορικό.
Για το λόγο αυτό, ζήτησα από τον κ. Σίμο Παρασκευά που ήταν στη διοίκηση και έζησε τι συνέβη στην αλλαγή του καθεστώτος, να μας μιλήσει .
Ακούστηκε πως δεχθήκαμε το δημοτικό φόρο, με την προϋπόθεση πως τα ποσά θα πηγαίνουν σε ένα κωδικό. Η θέση μας είναι πάγια. Κανείς δεν δέχθηκε το δημοτικό φόρο. Μετά την πρώτη τετραετία, παρουσιάστηκαν οι πρώτες αντιδράσεις από τον επιμελητηριακό κόσμο. Εμένα με κάλεσε ο τότε δήμαρχος κ. Κουσουρνάς για τα προβλήματα που θα υπήρχαν αν καταργούνταν ο ΔΗΦΟΔΩ. Του είχα αναφέρει τις αλλαγές, αν ήθελε να έχει τους φορείς στο πλάι του. Έχουν περάσει πάνω από τρεισήμισι χρόνια και καμία αλλαγή δεν έγινε. Τόσα χρόνια γίνονται συζητήσεις, στείλαμε και εκπρόσωπο στην επιτροπή.
Συνεχίζουν να εμμένουν να μαζεύουν τα χρήματα,να ξοδεύουν τα ποσά , χωρίς να δίνουν λογαριασμό σε κανένα. Ακούγονται φωνές και λέγεται πως είναι δύσκολοι καιροί και πως οι δήμοι έχουν ανάγκη τα χρήματα. Σκέφθηκαν τους επιχειρηματίες που δεν έχουν καν ασφάλιση; Για να χρησιμοποιείται μόνο ως μηχανισμός επανεκλογής στο Δήμο;», τόνισε ο πρόεδρος του ΕΒΕΔ κ. Γιάννης Πάππου.

«Όλοι οι έμποροι, γνωρίζουμε πως λειτούργησε το ΔΗΦΟΔΩ. Δεν μπορεί τώρα να εξωραϊστεί. Γνωρίζουν τι έγινε και τα κλεισίματα των λογαριασμών και που πήγαιναν οι επιταγές που δίναμε. Δεν ξέρω αν αυτό είναι ηθικό και νόμιμο. Χωρίς κανόνες λειτουργίας, τίποτε δεν είναι σωστό. Όποιος μου πει ότι θα τα βρούμε και τώρα θα είμαστε συνεπείς, δεν θα πεισθώ, γιατί είναι πολιτικές προσεγγίσεις που δεν μας ακουμπούν. Γιατί να γίνουμε ρομαντικοί σε μια ιστορία που δεν ξέρουμε πως θα καταλήξει; Ένα καλό εργαλείο που έδωσε ο λαός έγινε ότι χειρότερο . Σκεφθείτε πως δεν υπάρχει αλλού. Αρκούνται με εκείνα που έχουν οι άνθρωποι στην υπόλοιπη Ελλάδα . Δεν κατανοώ τη σπουδή για το δημοτικό φόρο. Η καλή διάθεση εκ μέρους των παραγωγικών τάξεων υπήρξε. Αντιλαμβάνομαι την ανάγκη των ΟΤΑ και ότι θέλουν κονδύλια για να διατηρηθούν.Αν πιστεύετε πως το καλό του τόπου έχει επιτευχθεί, δική μας η δόξα και δική μας και η ευθύνη», δήλωσε ο κ. Σίμος Παρασκευάς.

«Να δηλώσουμε προς πάσα κατεύθυνση πως δεν πρόκειται να συναινέσουμε στην διατήρηση του δημοτικού φόρου που λειτουργεί σε βάρος μας. Δεν μπορώ να μην ακολουθήσω τις θέσεις του κ. Σίμου Παρασκευά. Μας ξεγέλασαν και μας εκμεταλλεύθηκαν » , δήλωσε ο κ., Παναγιώτης Καραγιάννης,.

Σε όσα έγιναν στην επιτροπή για την αναμόρφωση του Δημοτικού Φόρου αναφέρθηκε ο οικονομικός επόπτης του ΕΒΕΔ κ. Γιώργος Αντώνογλου.

Μιχ Κάρρας: ” Το θέμα θα το λύσουν τα δικαστήρια”
Την άποψη ότι το θέμα που έχει δημιουργηθεί με το δημοτικό φόρο θα αντιμετωπιστεί στα δικαστήρια, εξέφρασε ο επικεφαλής της παράταξης της μείζονος μειοψηφίας κ. Μιχάλης Κάρρας.
«Να αναφέρω πως στο ΣτΕ συζητείται η προσφυγή τεχνικής εταιρείας. Εδώ που φθάσαμε, το θέμα θα το λύσουν τα δικαστήρια. Δυστυχώς για άλλη μια φορά καταδεικνύεται η αδυναμία να συνεννοηθούν οι φορείς μεταξύ τους. Δεν υπάρχει διάθεση συνεργασίας. Θα μπορούσε το θέμα να λυθεί πολιτικά. Στήριξα τη διατήρηση του δημοτικού φόρου, με την προϋπόθεση να αποκατασταθούν οι στρεβλώσεις. Θα πρέπει να τονίσουμε το θάρρος που απαιτεί όποια πρωτοβουλία αυτοφορολόγησης σε όποια εποχή. Σε αυτές τις πρωτοβουλίες βασίστηκε και η υλοποίηση άλλων ιδεών. Σήμερα, πρέπει να λάβουμε υπόψη μας και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες λειτουργούμε. Δεν μπορεί να χαριστεί τίποτε πουθενά, γιατί δεν περισσεύει» δήλωσε ο κ. Μιχάλης Κάρρας.

Στη δευτερολογία του, ο κ. Σίμος Παρασκευάς υπογράμμισε πως οι επιχειρηματίες θα πρέπει να έχουν ήσυχη τη συνείδηση τους για την συνεισφορά τους επί σειρά ετών στην ΤΑ.
«Να είστε ήσυχοι με τη συνείδηση σας πως η διάθεση από τις παραγωγικές τάξεις υπήρξε για το Δημοτικό Φόρο . Η απογοήτευση προήλθε από τις δημοτικές αρχές. Δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει σωστή διαχείριση τώρα. Δεν γίνεται ο πιο πλούσιος δήμος να μην μπορεί να κάνει ένα έργο. Αν συνεχίσουμε στην ίδια οδό δεν θα καταλήξουμε πουθενά» δήλωσε ο κ. Σίμος Παρασκευάς.

Αναχρονιστικό και διάτρητο χαρακτήρισε το ΔΗΦΟΔΩ ο αντιπρόεδρος του ΕΒΕΔ κ. Αγγελος Καλαθιανάκης και συμπλήρωσε πως κρύβονται πίσω από το φόρο πολιτικά παιχνίδια. « Ο δημοτικός φόρος ήταν ο μαύρος κουμπαράς. Δεν ήταν ανταποδοτικός και αναπτυξιακός ο Δημοτικός Φόρος», δήλωσε ο κ. Καλαθιανάκης και κατήγγειλε πως ο Δήμος της Κω αθετεί τη συμφωνία που είχε γίνει για την ενίσχυση της εταιρείας Ryanair.

«Είναι ώρα να αποφασίσουμε τι θα πράξουμε σε περίπτωση που δεν καταργηθεί ο νόμος» δήλωσε ο πρώην οικονομικός επόπτης του ΕΒΕΔ κ. Ευθύμιος Μπόνης
«Έχουμε προκαταβάλει την απόφαση. Αν αλλάξει η απόφαση και αποφασιστεί ότι είναι συνταγματικός θα κάνουμε από εκεί και μετά; Έχουμε δει να βγαίνουν αποφάσεις του υπουργού Δικαιοσύνης αντισυνταγματικές. Μακάρι να είναι στην κατεύθυνση που πιστεύουμε», δήλωσε ο κ. Ευθύμιος Μπόνης.

Να διεκδικήσουν τα χρήματα που έχουν πληρώσει οι επιχειρηματίες πρότεινε ο αντιπρόεδρος του ΕΒΕΔ κ. Γιάννης Κακλιός.

Στη δική του περιπέτεια με το δήμο της Κω για το δημοτικό φόρο αναφέρθηκε το μέλος του διοικητικού συμβουλίου κ. Δ Σαράντης και πρόσθεσε πως θα διεκδικήσει να του επιστραφούν τα χρήματα που έχει καταβάλει .

Την εξουσιοδότηση του διοικητικού συμβουλίου του ΕΒΕΔ για την κατάθεση πρότασης που στόχο θα έχει την κατάργηση του Δημοτικού Φόρου ζήτησε και πήρε ο κ. Γιάννης Πάππου.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου