ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Άδωνις Γεωργιάδης : Ακρίβεια μέχρι το τέλος του χρόνου

news room 5 λεπτά ανάγνωση

Θα υπάρ­ξουν παρεμ­βά­σεις του κράτους, θα βοη­θή­σουμε τους συμπο­λί­τες μας εκεί­νους που είναι περισ­σό­τε­ροι αδι­κη­μέ­νοι, δηλώνει ο υπουρ­γός Ανά­πτυ­ξης και Επεν­δύ­σεων κ. Άδωνις Γεωρ­γιά­δης, ενώ απο­κλείει αύξηση των μισθών. Τι απα­ντάει σε όσους χαρα­κτη­ρί­ζουν την κυβέρ­νηση ως «κυβέρ­νηση Καρα­τζα­φέρη», τι λέει για Χρυ­σο­χο­ΐδη και Απο­στο­λάκη.

Το φαι­νό­μενο της ακρί­βειας θα είναι περισ­σό­τερο παρο­δικό απ΄ ότι νομί­ζουμε, η αγορά θα βρει νέο σημείο ισορ­ρο­πίας σίγουρα έως το τέλος του χρόνου, δια­βε­βαιώ­νει ο Άδωνις Γεωρ­γιά­δης, με συνέ­ντευξη που παρα­χω­ρεί στο iEidiseis.

Ο υπουρ­γός Ανά­πτυ­ξης και Επεν­δύ­σεων δηλώνει ότι για την αντι­με­τώ­πιση της ακρί­βειας θα χρεια­στούν και παρεμ­βά­σεις του κράτους, που θα ανα­κοι­νώ­σει ο πρω­θυ­πουρ­γός στη ΔΕΘ, ενώ η πολι­τεία θα βοη­θή­σει τους συμπο­λί­τες μας εκεί­νους που είναι περισ­σό­τερο αδι­κη­μέ­νοι. Απο­κλείει όμως την αύξηση των μισθών, επι­κα­λού­με­νος το επι­χεί­ρημα ότι θα ανα­τρο­φο­δο­τη­θεί ο πλη­θω­ρι­σμός.

«Αν δείτε την κυβέρ­νηση του Κυριά­κου Μητσο­τάκη, εκφρά­ζει ακριβώς αυτό που ο Κων­στα­ντί­νος Καρα­μαν­λής ήθελε», απαντά σε εκεί­νους που χαρα­κτη­ρί­ζουν την κυβέρ­νηση Μητσο­τάκη ως «κυβέρ­νηση Καρα­τζα­φέρη», ενώ τοπο­θε­τεί­ται τόσο για τους χαρα­κτη­ρι­σμούς του στο ναύαρχο Απο­στο­λάκη, όσο και για τον Μιχάλη Χρυ­σο­χο­ΐδη, τον οποίο χαρα­κτη­ρί­ζει «εξαι­ρε­τικό πολι­τικό, που δεν έχει να απο­δεί­ξει τίποτε». Αίσθηση δε προ­κα­λεί η απά­ντησή του για την συνεν­νό­ηση κυβέρνησης-αξιωματικής αντι­πο­λί­τευ­σης.

Όντως μπορεί ο καφές να πάει στα 5 ευρώ; Και όντως θα λέμε το ψωμί ψωμάκι;

Δεν έχω κάνει δήλωση για 5 ευρώ. Στο Υπουρ­γικό Συμ­βού­λιο έκρουσα τον κώδωνα του κιν­δύ­νου για μία αρκετά σημα­ντική αύξηση στον καφέ. Η αύξηση θα είναι 3 ως 5 ευρώ το κιλό, όπως υπο­λο­γίζω σήμερα από τη μεγάλη αύξηση των διεθνών τιμών.

Όμως, είναι προ­φα­νές ότι μπαί­νουμε σε έναν πλη­θω­ρι­στικό κύκλο παγκο­σμίως. Οι Ηνω­μέ­νες Πολι­τείες τον μήνα Ιούλιο είχαν τον μεγα­λύ­τερο πλη­θω­ρι­σμό εδώ και 30 χρόνια. Η Ευρω­παϊκή Ένωση επίσης.

Δεν θα μπο­ρούσε η Ελλάδα να μην επη­ρε­α­στεί. Μην ανη­συ­χείτε, το παρα­κο­λου­θούμε και θα λάβουμε όταν πρέπει τα μέτρα που χρειά­ζο­νται.

Το νέο κύμα ακρί­βειας πού οφεί­λε­ται κ. Υπουργέ; Γιατί έχουμε και το ρεύμα και πολλά άλλα είδη!

Η ανι­σορ­ρο­πία που έφερε η παν­δη­μία στην παγκό­σμια οικο­νο­μία εκδη­λώ­νε­ται τώρα ως πλη­θω­ρι­σμός, για δύο λόγους. Πρώτον, γιατί κόπηκε πάρα πολύ χρήμα με τα λεγό­μενα μέτρα στή­ρι­ξης σε Ηνω­μέ­νες Πολι­τείες, Ευρω­παϊκή Ένωση και στον υπό­λοιπο πλανήτη και όταν υπάρχει μεγάλη ρευ­στό­τητα, υπάρχει πλη­θω­ρι­σμός και δεύ­τε­ρον, διότι το ταυ­τό­χρονο κλεί­σιμο και το ταυ­τό­χρονο άνοιγμα της οικο­νο­μίας όλο το χρόνο δημιούρ­γησε τώρα μεγα­λύ­τερη ζήτηση και μικρό­τερη προ­σφορά. Άρα όταν μειώ­νε­ται η προ­σφορά και αυξά­νε­ται η ζήτηση πάλι έχουμε πλη­θω­ρι­στι­κές πιέσεις.

Πιστεύω ότι το φαι­νό­μενο θα είναι περισ­σό­τερο παρο­δικό απ’ ότι νομί­ζουμε. Η αγορά θα βρει νέο σημείο ισορ­ρο­πίας σίγουρα έως το τέλος του χρόνου.

Και τι μέτρα σκο­πεύ­ετε να λάβετε; Φαντά­ζο­μαι ότι τα παρα­τη­ρη­τή­ρια τιμών ή η έρευνα αγοράς από τον κατα­να­λωτή δεν λύνουν το πρό­βλημα…

Τα παρα­τη­ρη­τή­ρια τιμών και η έρευνα αγοράς είναι εξαι­ρε­τικά χρήσιμα, γιατί μας επι­τρέ­πουν να κατα­γρά­ψουμε το πρό­βλημα. Εργα­λεία όπως το e-katanalotis μας επι­τρέ­πει να δώσουμε στον κατα­να­λωτή την ευκαι­ρία να γλι­τώ­νει χρήματα, αλλά ναι, σε ένα τέτοιο πλη­θω­ρι­στικό κύκλο αυτά δεν θα είναι αρκετά.

Θα χρεια­στούν και παρεμ­βά­σεις του κράτους, τις οποίες θα δείτε στις ανα­κοι­νώ­σεις του κυρίου Πρω­θυ­πουρ­γού στη Διεθνή Έκθεση Θεσ­σα­λο­νί­κης.

Μήπως θα πρέπει να δείτε ξανά το θέμα με τον κατώ­τατο μισθό; Να κάνετε μεγα­λύ­τερη αύξηση να αυξη­θούν και τα παρα­πάνω κλι­μά­κια;

Η αύξηση του μισθού πρέπει να συν­δυά­ζε­ται με την αύξηση της οικο­νο­μι­κής δρα­στη­ριό­τη­τας. Όποιος αυξάνει βίαια τον μισθό σε έναν οικο­νο­μικό κύκλο με πλη­θω­ρι­σμό, απλώς ανα­τρο­φο­δο­τεί τον πλη­θω­ρι­σμό.

Λογικά κάτι έχουμε μάθει μετά από σφάλ­ματα δεκα­ε­τιών, όμως η Κυβέρ­νηση δεν θα επα­να­λά­βει τα ίδια σφάλ­ματα. Η ελλη­νική οικο­νο­μία του ’21 πηγαί­νει πάρα πολύ καλά. Από την ανά­πτυξη σίγουρα ωφε­λού­νται πολλοί συμπο­λί­τες μας, όχι όλοι. Θα πρέπει όμως να πάμε να βοη­θή­σουμε εκεί­νους τους συμπο­λί­τες μας οι οποίοι είναι περισ­σό­τε­ροι αδι­κη­μέ­νοι. Και θα το κάνουμε.

Επι­μέ­νετε στη δήλωσή σας ότι ο ναύ­αρ­χος Απο­στο­λά­κης είναι δειλός και δεν κάνει ούτε για πλω­τάρ­χης; Γιατί σου λένε και γιατί τότε τον πρό­τεινε ο πρω­θυ­πουρ­γός;

Ο κύριος Πρω­θυ­πουρ­γός πρό­τεινε τον κύριο Απο­στο­λάκη καλή τη πίστη και σεβό­με­νος την θετική του πορεία στις Ένοπλες Δυνά­μεις όλα τα προη­γού­μενα χρόνια.

Ο κύριος Απο­στο­λά­κης μόνος του έκρινε τον εαυτό του. Όχι επειδή δεν δέχθηκε να γίνει μέλος της κυβέρ­νη­σης Μητσο­τάκη. Αυτό είχε κάθε δικαί­ωμα να το κάνει από την αρχή. Αλλά είναι πραγ­μα­τικά αδια­νό­ητο ένας αξιο­πρε­πής άνθρω­πος να λέει ναι στον Πρω­θυ­πουργό και στην πρώτη πίεση να λέει τελικά όχι.

Η αλλαγή της θέσης του από το ναι στο όχι είναι που έκανε τον κύριο Απο­στο­λάκη ανα­ξιό­πι­στο και όχι η ενδε­χό­μενη άρνησή του να συμ­με­τά­σχει στην κυβέρ­νηση, κάτι για το οποίο αν το είχε πει από την αρχή, δεν θα υπήρχε απο­λύ­τως κανένα πρό­βλημα. Από εκεί και πέρα ο καθένας μπορεί να κρίνει τη στάση του.

Κάποιοι υπο­στη­ρί­ζουν πως Μητσο­τά­κης και Τσίπρας ήταν σε συνεν­νό­ηση για το θέμα του κ. Απο­στο­λάκη;

Δεν γνωρίζω να υπήρχε συνεν­νό­ηση. Κατά τη γνώμη μου δεν χρειά­ζε­ται ούτως ή άλλως καμία τέτοια συνεν­νό­ηση. Η κυβέρ­νηση δεν ασκεί­ται εξ αδιαι­ρέ­του, οι ρόλοι στο Σύνταγμα είναι προ­κα­θο­ρι­σμέ­νοι. Η κυβέρ­νηση κυβερνά, η αντι­πο­λί­τευση αντι­πο­λι­τεύ­ε­ται.

Μιας και συζη­τάμε για τον ανα­σχη­μα­τι­σμό, δεν είναι άδικο να πλη­ρώ­νει τελικά ο Χρυσοχοΐδης-και μόνο αυτός;

Ο κύριος Χρυ­σο­χο­ΐ­δης είναι ένας εξαι­ρε­τι­κός πολι­τι­κός και δεν χρειά­ζε­ται να απο­δεί­ξει απο­λύ­τως τίποτα. Δυστυ­χώς στην πολι­τική όταν δημιουρ­γού­νται προ­βλή­ματα, υπάρχει και η ανάληψη της πολι­τι­κής ευθύνης. Καμιά φορά η ανάληψη αυτής της πολι­τι­κής ευθύνης ενέχει και την έννοια της αδικίας. Από την άλλη όμως έχει και

μεγάλο στοι­χείο θάρρους.

Αλήθεια σας ενοχλεί που Τσίπρας και Γεν­νη­ματά χαρα­κτη­ρί­ζουν την κυβέρ­νηση ως κυβέρ­νηση Καρα­τζα­φέρη; Επειδή ο Μητσο­τά­κης έβαλε στην κυβέρ­νηση –όπως υποστηρίζουν- όλη την ηγετική ομάδα του ΛΑΟΣ; Και ότι εσείς σημα­το­δο­τείτε τη «δεξιά στροφή» του πρω­θυ­πουρ­γού;

Ακούω όλες αυτές τις μέρες τα σχετικά σχόλια, αλλά σας ομολογώ έχω λίγο μπερ­δευ­τεί. Από κάποιους ακούω ότι είμαστε κυβέρ­νηση ΠΑΣΟΚ, από άλλους ότι είμαστε κυβέρ­νηση Καρα­τζα­φέρη. Προ­φα­νώς και τα δύο σχόλια απο­τυ­πώ­νουν την αμη­χα­νία των πολι­τι­κών χώρων που εδώ και πολλά χρόνια αδυ­να­τούν να αντι­με­τω­πί­σουν την πολι­τική στρα­τη­γική του Κυριά­κου Μητσο­τάκη.

Για να τελειώ­νουμε λοιπόν και με τη μία συζή­τηση και με την άλλη, η κυβέρ­νηση της Νέας Δημο­κρα­τίας είναι κυβέρ­νηση της Νέας Δημο­κρα­τίας διότι υλο­ποιεί το όραμα του ιδρυτού της Νέας Δημο­κρα­τίας, Κων­στα­ντί­νου Καρα­μανλή. Δηλαδή, ότι η Νέα Δημο­κρα­τία είναι η παρά­ταξη που εκφρά­ζει τους Έλληνες από τις παρυφές της αρι­στε­ράς μέχρι τη δεξιά και αν δείτε την κυβέρ­νηση του Κυριά­κου Μητσο­τάκη, εκφρά­ζει ακριβώς αυτό που ο Κων­στα­ντί­νος Καρα­μαν­λής ήθελε.

Άρα, είμαστε μία κυβέρ­νηση Νέας Δημο­κρα­τίας που μπορεί να εκφρά­ζει όλους το ίδιο.

Πηγή ieidiseis.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.