ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Άδωνις Γεωργιάδης: Ο ίδιος ο ασθενής ζήτησε την κάμερα για να κάνει δηλώσεις

news room 3 λεπτά ανάγνωση
adonis_foto__1_

Ο υπουρ­γός Υγείας Άδωνις Γεωρ­γιά­δης σε συνέ­ντευξή του το πρωί της Τετάρ­της (13/03) αναφέρθηκε-μεταξύ άλλων- στον πρώτο ασθενή που χει­ρουρ­γή­θηκε στο πρώτο απο­γευ­μα­τινό χει­ρουρ­γείο του ΕΣΥ, με αφορμή τις φωτο­γρα­φίες και τα βίντεο που είδαν το φως της δημο­σιό­τη­τας και συγκέ­ντρω­σαν πλήθος σχολίων.

Όπως ξεκα­θά­ρισε ο κ. Γεωρ­γιά­δης, μιλώ­ντας στον ΑΝΤ1, «ο ίδιος ο ασθενής ζήτησε την κάμερα και να κάνει δηλώ­σεις».

Σημειώ­νε­ται, πως ο κ. Γεωρ­γιά­δης ανέβασε ένα βίντεο στα social media την Τρίτη (12/03) με το διάλογο που είχε με τον πρώτο ασθενή που χει­ρουρ­γή­θηκε στο πρώτο απο­γευ­μα­τινό χει­ρουρ­γείο του ΕΣΥ, στο νοσο­κο­μείο «Παπα­γε­ωρ­γίου» στη Θεσ­σα­λο­νίκη ανα­φέ­ρο­ντας τα εξής:

«Το βίντεο αυτό με τον διάλογο μου, με τον κ. Εμμα­νου­η­λίδη Ιωάννη, τον πρώτο ασθενή που χει­ρουρ­γή­θηκε στο πρώτο απο­γευ­μα­τινό χει­ρουρ­γείο στο ΕΣΥ, απο­τε­λεί πλέον ένα κομμάτι της ιστο­ρίας του ΕΣΥ. Αισθά­νο­μαι πραγ­μα­τικά υπε­ρή­φα­νος».

Κάτω από την ανάρ­τησή του ξέσπασε «πόλεμος» σχολίων με πολλούς να κατη­γο­ρούν τον κ. Γεωρ­γιάδη για τις εικόνες με τον χει­ρουρ­γη­μένο ασθενή.

Απο­γευ­μα­τινά χει­ρουρ­γεία: Σε ποια νοσο­κο­μεία γίνο­νται και πόσο κοστί­ζουν

Την ίδια στιγμή, εξάλλου, δύο ακόμη απο­γευ­μα­τινά χει­ρουρ­γεία πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­καν στο ίδιο νοσο­κο­μείο, ενός άνδρα 54 ετών ο οποίος υπε­βλήθη σε εγχεί­ρηση κήλης και μιας γυναί­κας ασθε­νούς 73 ετών η οποία υπε­βλήθη σε εγχεί­ρηση αρθρο­πλα­στι­κής.

Στο Γενικό Νοσο­κο­μείο Θεσ­σα­λο­νί­κης «ΑΧΕΠΑ», πραγ­μα­το­ποι­ή­θηκε ένα ακόμα απο­γευ­μα­τινό χει­ρουρ­γείο σε μια 67χρονη ασθενή η οποία υπε­βλήθη σε χει­ρουρ­γική επέμ­βαση κήλης. Σειρά παίρ­νουν τα νοσο­κο­μεία Άγιος Παύλος στη Θεσ­σα­λο­νίκη, τα Γεν­νη­μα­τάς, Σωτηρία, Ευαγ­γε­λι­σμός, Γενικό Κρατικό Νίκαιας, τα Γενικά Νοσο­κο­μεία Αλε­ξαν­δρού­πο­λης και Καβάλας.

Στόχος του υπουρ­γείου Υγείας είναι να μειω­θούν οι λίστες ανα­μο­νής, καθώς όσοι έχουν την οικο­νο­μική δυνα­τό­τητα να πλη­ρώ­σουν, μπορούν να χει­ρουρ­γη­θούν στα δημόσια νοσο­κο­μεία που θα προ­γραμ­μα­τί­σουν απο­γευ­μα­τινά χει­ρουρ­γεία.

Υπεν­θυ­μί­ζε­ται πως το κόστος για την επέμ­βαση το πλη­ρώ­νει ο ασθενής και οι επεμ­βά­σεις χωρί­ζο­νται σε 6 κατη­γο­ρίες – πολύ μικρή, μικρή, μεσαία, μεγάλη, βαριά αλλά και εξαι­ρε­τικά βαριά -, με το κόστος τους κυμαί­νε­ται από 300 μέχρι και 2.000€ ανάλογα με την πολυ­πλο­κό­τητα της επέμ­βα­σης.

Αλλά και όσοι θα παρα­μεί­νουν στις λίστες ανα­μο­νής για πρωινό χει­ρουρ­γείο χωρίς να πλη­ρώ­σουν, ανα­μέ­νε­ται σύμφωνα με το υπουρ­γείο Υγείας να κάνουν πιο γρήγορα το χει­ρουρ­γείο τους, από τη στιγμή που κάποιοι θα επι­λέ­ξουν τα απο­γευ­μα­τινά.

Στο επόμενο χρονικό διά­στημα επίσης θα ξεκι­νή­σει η χρη­μα­το­δό­τηση 60 εκ. ευρώ από το Ταμείο Ανά­καμ­ψης και Ανθε­κτι­κό­τη­τας για την πραγ­μα­το­ποί­ηση πάνω από 50.000 χει­ρουρ­γείων που βρί­σκο­νται εδώ και μήνες σε αναμονή, οπότε η λίστα θα μειωθεί κι άλλο.

Σύμφωνα με το υπουρ­γείο Υγείας, πρώτα θα πραγ­μα­το­ποι­η­θούν οι επεμ­βά­σεις όσων περι­μέ­νουν το μεγα­λύ­τερο διά­στημα στις λίστες.

Οι ανα­μο­νές

Σύμφωνα με στοι­χεία του υπουρ­γείου Υγείας, το σύνολο των περι­στα­τι­κών που είναι σε λίστα ανα­μο­νής ανέρ­χε­ται στα 102 χιλιά­δες. Από αυτά το 43% περι­μέ­νει έως και 4 μήνες, το 31% από 4-12 μήνες, ενώ η αναμονή για το 26% δηλαδή για 26 χιλιά­δες περι­στα­τικά ξεπερνά τους 12 μήνες.

Στην Αττική έχουμε 7.300 περι­στα­τικά περίπου σε λίστα ανα­μο­νής (4-12 μήνες), στη Θεσ­σα­λο­νίκη 7.660 περι­στα­τικά και στην Κρήτη 3.500. Στην 4 η Υγειο­νο­μική Περι­φέ­ρεια Μακε­δο­νίας – Θράκης τα περι­στα­τικά σε αναμονή φτάνουν τα 6.400 και στα νησιά του Αιγαίου τα 3.800.

Σε αναμονή για πάνω από 12 μήνες βρί­σκο­νται 2.100 περι­στα­τικά στην Αττική και 7.600 περι­στα­τικά στη Θεσ­σα­λο­νίκη, 4.450 στην Κρήτη και 4.470 στα νησιά του Αιγαίου.

Οι επεμ­βά­σεις με την υψη­λό­τερη αναμονή είναι ο καταρ­ρά­κτης, ο αρθρο­πλα­στική γόνατος, η χολο­κυ­στε­κτομή, η επέμ­βαση αφαί­ρε­σης κρυ­σταλ­λοει­δούς φακού, η αρθρο­πλα­στική ισχίου, η βου­βω­νο­κήλη και η αμυ­γδα­λε­κτομή.

Πηγή vradini.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.