Τοπικές Ειδήσεις

Γεγονός η σύμπραξη Kαμπουράκη και Kαρίκη – “Mαγειρεύονται” οι θέσεις των αντιδημάρχων

Επικυρώθηκε και επισήμως, χθες το μεσημέρι, η συνεργασία μεταξύ των παρατάξεων του δημάρχου Ρόδου κ. Αντώνη Καμπουράκη και του κ. Στράτου Καρίκη με την υπογραφή πρωτοκόλλου συνεργασίας στην αίθουσα εθιμοτυπίας του Δημοτικού Μεγάρου.
Η υπογραφή του πρωτοκόλλου έγινε από τους επικεφαλής των παρατάξεων σε πανηγυρικό και ενθουσιώδες κλίμα και οι 28 συνολικά εκλεγμένοι σύμβουλοι υπέγραψαν το πρωτόκολλο, το οποίο σηματοδοτεί την απαρχή μίας νέας εποχής στα αυτοδιοικητικά πράγματα του τόπου μας.
Όπως δήλωσε ο νέος δήμαρχος Ρόδου, Α. Καμπουράκης, για πρώτη φορά στα χρονικά της Ρόδου ενώνονται δύο παρατάξεις σε μία με κύριο στόχο να παραδώσουν στο τέλος της θητείας της παρούσας δημοτικής αρχής, ένα νησί καλύτερο από αυτό που παρέλαβαν:
«Εδώ και πάρα πολλά χρόνια εκφράζεται πρόθεση συνεργασίας, εκφράζεται πρόθεση να δουλέψουμε όλοι μαζί για το καλό του Ροδίτη. Εδώ και πολλά χρόνια ακούμε δεσμεύσεις, δυνατότητες, προοπτικές.
Είναι όμως η πρώτη φορά που δύο δημοτικές παρατάξεις γίνονται μία. Συνολικά 28 δημοτικοί σύμβουλοι ενώνονται, αποδεικνύοντας ότι τα όνειρα χρειάζονται θυσίες για να γίνουν πραγματικότητα.
Σήμερα, για πρώτη φορά στο νησί μας, υπό το φως του ήλιου, δύο δημοτικές παρατάξεις ενώνονται σε μία με ένα κοινό σκοπό, να παραδώσουν στο τέλος της θητείας μία Ρόδο καλύτερη απ’ αυτή που παρέλαβαν. Στο χέρι μας είναι εκμεταλλευτούμε αυτή την ευκαιρία που μας πρόσφερε ο Ροδίτης απλόχερα, δίνοντας μας εντολή να ενωθούμε για να δουλέψουμε για το δικό του καλό». Από την πλευρά του ο κ. Καρίκης δήλωσε ότι ήταν πάντα ανοιχτός στις συνεργασίες. Τον κύριο λόγο στη σύμπραξη των δύο παρατάξεων είχε όμως ο ίδιος ο δήμαρχος, χωρίς τη βούληση του οποίου δεν θα ήταν εφικτή η συνεργασία. Σύμφωνα με τον κ. Καρίκη αυτό που προέχει είναι η υλοποίηση των προγραμμάτων των δύο παρατάξεων, τα οποία συνέκλιναν σε πολλά σημεία και αποτελούν πλέον ενιαίο σύνολο προτεραιοτήτων. «Κανένας νόμος δεν μπορεί να εμποδίσει τις συνυπάρξεις όταν είναι για το καλό της Ρόδου. Τόσο ο Αντώνης Καμπουράκης, ο νέος δήμαρχος, όσο και εμείς ακόμη και προεκλογικά, ήμασταν υπέρ των συμπράξεων.
Μάλιστα προσωπικά, και στις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου, δεν έπαυα ποτέ να τονίζω ότι η απλή αναλογική για τη Ρόδο δεν θα αποτελούσε πρόβλημα καθώς είχε υγιείς πολιτικές δυνάμεις που την επόμενη μέρα θα συνυπάρξουν ώστε να αποτελέσουν μία δυνατή δημοτική αρχή η οποία επιτέλους θα αλλάξει τα πράγματα στη Ρόδο.
Κοινή αγωνία του Αντώνη Καμπουράκη και όλων των δημοτικών συμβούλων, είναι να αλλάξει η Ρόδος, και στο τέλος της θητείας το 2023 να δούμε τη Ρόδο που όλοι επιθυμούμε.
Κυρίαρχο ρόλο σε αυτή τη σύμπραξη έπαιξε ο ίδιος ο δήμαρχος, διότι πίστεψε σε αυτή. Εμείς πιστεύαμε σε αυτή αλλά η σύμπραξη χωρίς την επιθυμία του δημάρχου δεν θα μπορούσε να υπάρξει.
Ήταν όμως τόσο δυνατή η αγάπη για το νησί και των δύο που οποιοδήποτε εμπόδιο-και δεν ήταν πολλά-ξεπεράστηκε έτσι ώστε σήμερα να είμαστε εδώ.
Συνεπώς, πιστεύω ότι ο Ροδίτης πρέπει να είναι υπερήφανος για αυτή την πρώτη σύμπραξη παρατάξεων που δεν είχαμε δει στη Ρόδο μέχρι τώρα. Αυτό μας κάνει να αισιοδοξούμε ότι τα πράγματα θα αλλάξουν και θα πάνε καλά.
Ευχαριστώ και τους 28 συμβούλους που με την υπογραφή τους σήμερα έκαναν πράξη αυτή τη θέληση. Όλοι μαζί θα αποτελέσουμε μία ομάδα δυνατή για να αλλάξουμε τα πράγματα στη Ρόδο», δήλωσε ο κ. Καρίκης.
Ερωτηθείς ο κ. Καμπουράκης εάν έχει αποφασίσει ποιες θέσεις θα δώσει σε συμβούλους των δύο παρατάξεων, απάντησε ότι αυτό δεν αποτελεί μέλημα της δημοτικής αρχής. Αυτό που προέχει, είναι να αξιοποιηθούν στις σωστές θέσεις τα κατάλληλα πρόσωπα, τα οποία θα δώσουν τις λύσεις τις οποίες έχει ανάγκη το νησί. Συγκεκριμένα δήλωσε τα εξής: «Η προεκλογική μας δέσμευση περί αλλαγής ήθους και ύφους της δημοτικής αρχής, έχει διαφορετική προσέγγιση στο πώς δίδονται τα αξιώματα και πώς θα λειτουργήσουμε έτσι ώστε οι συνεργάτες μας να δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό. Δεν ετέθη ποτέ ζήτημα ποιος πρέπει να αξιοποιηθεί σε ποια θέση, αλλά σε ποιο πρόβλημα θα προσφέρει τον καλύτερό του εαυτό και την καλύτερη λύση».
Ο κ. Καρίκης ξεκαθάρισε για μία ακόμη φορά ότι η συζήτηση για τη σύμπραξη μεταξύ των δύο παρατάξεων δεν στηρίχθηκε στη βάση της ανταλλαγής αξιωμάτων.
Τόνισε δε ότι στο Δήμο Ρόδου επικρατούσαν μέχρι πρότινος παλαιοκομματικές αντιλήψεις, οι οποίες μένουν πλέον οριστικά στο παρελθόν και αυτό μπορεί να κάνει όλους να αισθάνονται πιο αισιόδοξοι:
«Σε καμία από τις συναντήσεις μας με το δήμαρχο, δεν τέθηκαν θέματα προσώπων και αριθμών. Υπήρξε μόνο το κοινό όραμα για τη Ρόδο, η δυσμενής κατάσταση που είχε διαμορφωθεί στο νησί και η εφαρμογή του προγράμματος των δύο παρατάξεων που σε μεγάλο βαθμό είναι κοινά και αποτελούν πλέον ένα.
Απαιτείται αλλαγή στο πολιτικό σκηνικό και να αλλάξουμε τον τρόπο σκέψης μας. Στο δήμο Ρόδο επικρατούσαν παλαιοκομματικές αντιλήψεις, όλοι το γνωρίζουμε αυτό. Από σήμερα κάτι αλλάζει και αυτό έχει σημασία. Ποτέ δεν τέθηκαν θέματα προσώπων και αριθμών».

«Μαγειρεύονται» οι θέσεις των αντιδημάρχων Ρόδου

Σε γρίφο για δυνατούς λύτες τείνει να εξελιχθεί η διαδικασία κατανομής αξιωμάτων και θέσεων ευθύνης στον Δήμο της Ρόδου, μετά την σύμπραξη των παρατάξεων «Με Δύναμη για τη Ρόδο» και «Ροδίων Οραμα», αλλά κυρίως λόγω της πληθώρας αξιόλογων στελεχών με πλεόνασμα εμπειρίας στην αυτοδιοίκηση αλλά και νέων με εξαιρετικές σπουδές όσο και προϋπηρεσία στον επιχειρηματικό στίβο.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «δημοκρατικής» η λίστα των στελεχών που οδεύουν για να αναλάβουν καίριες θέσεις στην δημοτική αρχή δεν είναι ακόμη έτοιμη και ονόματα γράφονται και σβήνονται καθώς στόχος είναι όχι μόνο να αξιοποιηθεί η πλειοψηφία αυτών αλλά και να επιδείξει η δημοτική αρχή αξιόλογο έργο και συντονισμό από την πρώτη στιγμή.
Σημειώνεται ότι η βαρύτητα που δίνει ο δήμαρχος Ρόδου κ. Αντώνης Καμπουράκης στην κατεύθυνση αυτή προκύπτει και από παρεμβάσεις που έκανε τις προηγούμενες ημέρες σε επίπεδο κυβέρνησης προκειμένου οι θέσεις αντιδημάρχων από 10 που ορίστηκαν σε εγκύκλιο να διορθωθούν στο ορθό 11.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι το αργότερο σήμερα θα έχει κλείσει το σχήμα του Προεδρείου στο Δημοτικό Συμβούλιο, της Οικονομικής Επιτροπής και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής.
Ο κ. Μιχάλης Σοκορέλος θα είναι συγκεκριμένα ο εκλεκτός της πλειοψηφούσας παράταξης για την θέση του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου ενώ για την θέση του γραμματέα ακούγονται τα ονόματα των κ.κ. Δημήτρη Κρητικού και Γεωργίου Σαρικά από την παράταξη «Ρόδος Αξιών».
Σε ό,τι αφορά την Οικονομική Επιτροπή ως πρόεδρος θα αναλάβει ο ίδιος ο δήμαρχος Ρόδου και ως αντιδήμαρχοι οι κκ. Στράτος Καρίκης και Τηλέμαχος Καμπούρης.
Ο κ. Καρίκης θα αναλάβει καθήκοντα αντιδημάρχου συντονισμού και εποπτείας του Δήμου Ρόδου, των Οργανισμών και των Επιχειρήσεών του αλλά και αναπληρωτής δημάρχου ενώ ο κ. Καμπούρης θα αναλάβει την αντιδημαρχία Οικονομικών.
Για την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής πρόεδρος θα είναι ο κ. Κώστας Ταρασλιάς στον οποίο θα ανατεθούν αυξημένα καθήκοντα αντιδημάρχου (για τις θέσεις ακούγονται πολλά -Πολιτισμού, Μεσαιωνικής Πόλης, Τουρισμού ως και εκπρόσωπος ΜΜΕ) και από την παράταξη Καρίκη οι κ.κ. Σπύρος Σπυρόπουλος και Σάββας Χριστοδούλου.
Οι ανακοινώσεις των θέσεων αντιδημάρχων θα γίνουν την προσεχή εβδομάδα και μέχρι τότε οποιαδήποτε μεταφορά πληροφοριών είναι παρακινδυνευμένη εξαιτίας των αλλαγών που γίνονται ώστε να εξασφαλιστεί το καλύτερο δυνατό σχήμα.
Σημειώνεται ότι με την υπογραφή του πρακτικού συμπράξεως και την υποβολή του αρμοδίως στο δημοτικό συμβούλιο, η πλειοψηφούσα ενιαία πλέον παράταξη εξασφαλίζει 8 έδρες από τις 11 διαθέσιμες τόσο στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής όσο και στην Οικονομική Επιτροπή.
Πιο συγκεκριμένα η πλειοψηφούσα παράταξη «Με Δύναμη για τη Ρόδο», όπως θα προκύψει από την σύμπραξη εκλέγει 5 δημοτικούς συμβούλους και 3 αντιδημάρχους, η παράταξη Χατζηδιάκου 2 δημοτικούς συμβούλους και η παράταξη Κρητικού έναν.
Στον Δήμο Ρόδου θα υφίστανται προς κατανομή μετά την τροποποίηση της εγκυκλίου, που αναμένεται, 11 θέσεις αντιδημάρχων και 10 προεδρίες, στην ΔΕΡΜ ΑΕ, στον ΔΟΠΑΡ, στην ΡΟΔΑ, στην ΔΕΥΑΡ, στον ΔΟΠ, στο Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης, στις Επιτροπές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και στο Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου