Τοπικές Ειδήσεις

Το “astymove” φιλοδοξεί να αλλάξει τις συνήθειές μας στο κυκλοφοριακό!

Η Αστυπάλαια αποτελεί πρότυπο νησί πράσινης ενέργειας, καθώς μετατρέπεται σε «Έξυπνο και βιώσιμο νησί της Μεσογείου». Το Volkswagen Group, ο τεράστιος γερμανικός όμιλος και η ελληνική κυβέρνηση προσφέρουν κίνητρα για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης, ενώ η έξυπνη κινητικότητα θα αλλάξει για πάντα την εικόνα του νησιού.
Το ‘mobility on demand’ είναι ένας βασικός πυλώνας για αυτή τη «στροφή». Με μια νέα εφαρμογή, κάθε ενδιαφερόμενος θα μπορεί να χρησιμοποιήσει για όσο χρειάζεται ένα όχημα, από τα ηλεκτρικά Volkswagen ID.4 μέχρι ηλεκτρικές μοτοσυκλέτες SEAT MΟ, αλλά και ηλεκτρικά ποδήλατα της Ducati.
Σήμερα, οι κάτοικοι μπορούν εύκολα να χρησιμοποιούν την πρωτοποριακή εφαρμογή “astyMOVE” που, είναι διαθέσιμη σε Android και iOS, με στόχο να βλέπουν όλες τις υπηρεσίες της ηλεκτρικής κινητικότητας στο κινητό τους.
Η υπηρεσία “astyGO” πραγματοποιείται με την χρήση των ηλεκτρικών Volkswagen e-up! & ID.3, του eScooter SEAT MO 125 και των πανίσχυρων eBikes της Ducati καλύπτοντας πλήρως τις ανάγκες μετακίνησης τόσο των επισκεπτών όσο και της καθημερινότητας των μόνιμων κατοίκων.
Αντίστοιχα, η υπηρεσία “ASTYBUS” προσφέρεται με την χρήση του ηλεκτρικού SUV Volkswagen ID.4 προσδίδοντας στους χρήστες μία εντελώς νέα εναλλακτική μετακίνηση προς και από όλους τους δημοφιλείς προορισμούς στην Αστυπάλαια. Από το φθινόπωρο του 2022, στον στόλο οχημάτων του ASTYBUS θα ενσωματωθεί το πολυαναμενόμενο ID.Buzz, το εμβληματικό νέο ηλεκτρικό μίνι-βαν της Volkswagen.
Η Κ2 ΤΗΣ ΠΝΑι  ΣΥΝΕΡΓΑΖΕΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ Volkswagen ΓΙΑ ΤΟ ΕΓΧΕΙΡΗΜΑ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ
Όπως αποκάλυψε στην «δημοκρατική» ο κ. Νίκος Μπόνης (γενικός γραμματέας της ΕΣΕΕ και επιχειρηματίας), αυτή την πρωτοποριακή εφαρμογή που θα αλλάξει εντελώς τα δεδομένα αλλά και τις… συνήθειές μας στην κυκλοφορία των οχημάτων, φέρνει στα νησιά μας, η Κ2 και η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου –με την προοπτική να εφαρμοστεί και σε μεγάλα νησιά όπως η Ρόδος, όπου οι απαιτήσεις είναι πολλαπλάσιες σε σχέση με μικρότερα νησιά τα οποία έχουν λίγους κατοίκους.
«Η ΠΝΑι μέσω της Αναπτυξιακής Εταιρείας της (Κ2) ανέλαβε στα τέλη Μαρτίου 2022 μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία. Ενάμιση χρόνο πριν, υπήρξε μια κρατική συμφωνία από τον πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Volkswagen group, ώστε να ξεκινήσει πιλοτικά στη χώρα μας το σύστημα ‘mobilityon demand’. Αυτό είναι το μέλλον της μετακίνησης των ανθρώπων στις πόλεις.
Οδηγούμαστε σε μια κοινωνία όπου δεν θα υπάρχει πια η ιδιοκτησία του αυτοκινήτου, αλλά χρήση του (!) ενώ βλέπουμε την γερμανική εταιρεία να προχωράει σε εξαγορές οι οποίες είναι προς αυτή την κατεύθυνση. Κι έτσι, εμείς αναλάβαμε να κάνουμε πρώτοι, αυτό ακριβώς που θα δούμε την επόμενη δεκαετία!
Το ‘mobility on demand’ είναι αυτοκίνητα σε αστικό χώρο, με τα οποία μέσω μιας εφαρμογής (και αποκλειστικά μέσω αυτής της εφαρμογής) μπορεί οποιοσδήποτε να μετακινηθεί μέσα στην πόλη. Κι αυτό γίνεται ως εξής: επιλέγει από πού θέλει να φύγει και προς τα πού θέλει να πάει –όπως περίπου τα λεωφορεία, αλλά όχι τα ταξί. Τα οχήματα όμως, δεν έχουν το μέγεθος ενός λεωφορείου. Επιπλέον, είναι αποκλειστικά ηλεκτρικά και καταναλώνουν ενέργεια από φωτοβολταϊκά που έχουν εγκατασταθεί και φορτίζουν. Μέσα στην εφαρμογή, υπάρχουν πολλές στάσεις (εικονικές) ώστε να δίδεται η δυνατότητα τόσο στους μόνιμους κατοίκους, όσο και στους ξένους επισκέπτες μας, να μετακινούνται με αυτά όπου θέλουν. Επίσης, υπάρχουν κάρτες για πολλαπλές διαδρομές (ημερήσια, τριών ημερών και μίας εβδομάδας ενώ για τους μόνιμους κατοίκους είναι περισσότερες).


Π.χ. στην Αστυπάλαια των 1300 κατοίκων έχουν ήδη πωληθεί 200 τέτοιες κάρτες. Ακολούθως, εξυπηρετεί και τους τουρίστες. Όλα γίνονται ηλεκτρονικά, και η εξυπηρέτηση είναι υψηλών προδιαγραφών. Όπως ανέφερα, αυτό είναι το μέλλον της μετακίνησης μέσα στον αστικό χώρο και αποτελεί μεγάλη τιμή για εμάς, που επιλεγήκαμε για να το εφαρμόσουμε πρώτοι!
Υπάρχουν βέβαια, πολλά πράγματα που πρέπει ακόμη να γίνουν. Κάθε εβδομάδα κάνουμε σύσκεψη παρακολουθώντας τις υπηρεσίες με στόχο την βελτίωσή τους. Όταν ολοκληρωθεί το δίκτυο 5G και καταφέρουμε να έχουμε μια καλή διαγράμμιση, θα μπορεί αυτή η υπηρεσία να λειτουργεί και χωρίς…. οδηγό!
Προς το παρόν είμαστε στο αρχικό στάδιο, της εξέλιξης που έρχεται και πραγματικά, είναι πολύ σημαντικό για την χώρα μας που ξεκινάει από εδώ, από το Νότιο Αιγαίο με την ΠΝΑι –η οποία είναι πρωτοπόρος σε πάρα πολλά», τόνισε ο κ. Ν. Μπόνης.
Όπως πρόσθεσε ο κ. Μπόνης, η Κ2 με την ΠΝΑι, απέκτησε το Know How (σε συνεργασία με τον Όμιλο Volkswagen) και προωθεί το project σε όποιο νησί ή άλλη περιοχή, επιθυμεί να έχει αυτή την υπηρεσία!
Ήδη, στην Αστυπάλαια, έχει κατασκευαστεί ένα Hub όπου βρίσκονται σταθμευμένα τα αυτοκίνητα τα οποία φορτίζουν από φωτοβολταϊκά έχοντας μια καθαρή, ‘πράσινη’ μετακίνηση.
«Εάν γίνει κάτι τέτοιο στην Ρόδο (ή σε οποιαδήποτε άλλη πόλη) θα αποτελέσει μια τεράστια ανάσα αφού θα μπορέσουν να γίνουν πεζοδρομήσεις στο κέντρο και να κυκλοφορούν αυτά τα οχήματα. Σε αυτό το εγχείρημα θα μπορούν να συμμετέχουν και οι δήμοι και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό».
Το εισιτήριο είναι 2 ευρώ (προς το παρόν) ενώ όσοι χρησιμοποιούν τα οχήματα αυτά, εκδίδουν κάρτες ανάλογα με το πόσες ημέρες τις χρειάζονται. Στην Αστυπάλαια υπάρχουν έξι οχήματα αυτή την περίοδο, τα οποία τον χειμώνα θα περιοριστούν σε τρία αφού δεν υπάρχει τουριστική κίνηση.
Σε περίπτωση που έρθει και στην Ρόδο, τα δεδομένα θα επανεξεταστούν.

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ astyMOVE
-Η εφαρμογή astyMOVE βρίσκεται ήδη διαθέσιμη για download σε smartphones Android ή iOS και με το astyGO μπορείς να επιλέξεις ένα από τα 18 ηλεκτρικά Volkswagen ID.3 και Volkswagen e-up! ή τις ηλεκτρικές μοτοσυκλέτες και ποδήλατα.
Υπάρχουν 26 σημεία παράδοσης-παραλαβής των οχημάτων σε όλο το νησί και επιλέγοντας ποιο θέλετε να χρησιμοποιήσετε, το smartphone σας μετατρέπεται σε κλειδί και είστε έτοιμοι να φύγετε. Υπάρχει σταθερή χρέωση ανά λεπτό ή πακέτα χρήσης για περισσότερες ώρες και με τη λήξη της διαδρομής, ο χρήστης πληρώνει αυτόματα από την κάρτα που έχει συνδέσει στην εφαρμογή.
-Για να κάνετε χρήση της εφαρμογής astyMOVE και να χρησιμοποιήσετε ηλεκτρικό όχημα, θα πρέπει να φτιάξετε έναν λογαριασμό με τα στοιχεία σας, μια selfie φωτογραφία σας, την ταυτότητά σας, το δίπλωμα οδήγησης και την τραπεζική σας κάρτα. Ακούγεται περίπλοκο αλλά στην πράξη, η εφαρμογή δουλεύει εξαιρετικά και η διαδικασία δεν κρατάει περισσότερα από 3 λεπτά.
-Συλλέγονται τα απαραίτητα στοιχεία για να ενημερωθεί το σύστημα ότι ο ενδιαφερόμενος έχει άδεια οδήγησης και όλα είναι αυτοματοποιημένα. Η περιήγηση εντός της εφαρμογής είναι εύκολη, το μενού σαφές και βέβαια, υπάρχει ειδικό πεδίο που πρέπει να πατήσεις αν εμπλακείς σε ένα ατύχημα με κάποιο από τα οχήματα.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου