Τοπικές Ειδήσεις

32 αγωγές εις βάρος γνωστών καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος της Ρόδου για πνευματικά δικαιώματα

6 αγωγές ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ρόδου και 26 ενώπιον του Ειρηνοδικείου Ρόδου κατά γνωστών καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος της Ρόδου, κυρίως μπάρ και νυχτερινά κέντρα, υπέβαλε ο Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Μουσικών Πνευματικών Δικαιωμάτων «Η Αυτοδιαχείριση – Αστικός Συνεταιρισμός Περιορισμένης Ευθύνης».
Ο οργανισμός συνεστήθη με την υπ’ αριθ. 5/2001 πράξη του Ειρηνοδικείου Αθηνών, καταχωρήθηκε στο οικείο μητρώο Συνεταιρισμών και ακολούθως χορηγήθηκε έγκριση για τη λειτουργία του ως Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης, δυνάμει της υπ’ αριθμ. 2170/2003 Απόφασης (Διοικητική άδεια) του υπουργού Πολιτισμού (ΦΕΚ Β’ 323/18-3- 2003).
Εν συνεχεία, με την ύπ’ αριθμ. 43/2018 πράξη του Ειρηνοδικείου Αθηνών, εγκρίθηκε το τροποποιημένο και κωδικοποιημένο καταστατικό του.
Ο Οργανισμός λειτουργεί στο πλαίσιο του ν.2121/93 «για την πνευματική ιδιοκτησία και τα συγγενή δικαιώματα», σε συνδυασμό με τις διατάξεις του ν. 4481/2017 «για τη συλλογική διαχείριση δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας και συγγενικών δικαιωμάτων».
Μεταξύ άλλων έχει αναλάβει να εισπράττει τις αμοιβές από τους χρήστες για τις χρήσεις των έργων των δικαιούχων που προβαίνουν, όπως ενδεικτικά, σε δημόσια εκτέλεση, παρουσίαση στο κοινό, μετάδοση και αναμετάδοση με κάθε τρόπο, εγγραφή και αναπαραγωγή με κάθε μέσο οιασδήποτε μορφής χρήση, και συγκεκριμένα να χορηγεί τις άδειες για την πάσης φύσεως χρήση και εκμετάλλευση του εκπροσωπούμενου από αυτόν μουσικού ρεπερτορίου, όπως εν προκειμένω η δημόσια εκτέλεση, να καταρτίζει συμβάσεις με τους χρήστες των μουσικών έργων με τους όρους εκμετάλλευσης των μουσικών έργων και τον καθορισμό της οφειλόμενης απ’ αυτούς αμοιβής για την πάσης φύσεως χρήση και εκμετάλλευση των έργων του ρεπερτορίου του, να εισπράττει την οφειλόμενη αμοιβή και αυτήν κατανέμει στους δημιουργούς αποδίδοντας σ’ αυτούς τα εισπραττόμενα ποσά.

Ο Οργανισμός έχει την αρμοδιότητα διαχείρισης και προστασίας όλων των έργων των πνευματικών δημιουργών, Ελλήνων δικαιούχων (συνθέτες και στιχουργοί ή κληρονόμοι αυτών- ως πνευματικοί δημιουργοί εκδότες/υποεκδότες μουσικών έργων και εν γένει δικαιούχοι), για τα οποία δηλώνει εγγράφως (άρθρο 7 παρ. 1 Ν. 4481/2017) ότι έχουν μεταβιβασθεί σε αυτόν οι σχετικές εξουσίες, προκειμένου έτσι να εξασφαλίζει την ενιαία και αποτελεσματική διαχείριση και προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων τους.
Σε εφαρμογή και υλοποίηση των ως άνω σκοπών του, ο Οργανισμός έχει συνάψει συμβάσεις με Έλληνες πνευματικούς δημιουργούς, καθώς επίσης με εκδότες/υποεκδότες μουσικών έργων και εν γένει δικαιούχων, με τις οποίες αυτοί του αναθέτουν με μεταβίβαση των σχετικών εξουσιών, την προστασία και διαχείριση των περιουσιακών πνευματικών δικαιωμάτων τους επί των μουσικών έργων τους.
Κλιμάκιο του Οργανισμού, σύμφωνα με τις πληροφορίες ήλθε στη Ρόδο και επισκέφθηκε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος καταγράφοντας μουσικά κομμάτια που έπαιζαν για να ασκήσει τις αγωγές καθώς διαπίστωσε ότι έκαναν χρήση αυτών χωρίς να έχουν καταβάλει τα δικαιώματα που τους αναλογούν.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου