Ρεπορτάζ

Απάντηση του Κ. Ταρασλιά στις προκλήσεις του Φ. Χατζηδιάκου

Σκληρές αλλά και σαφείς απαντήσεις προς τον τέως δήμαρχο κ. Φώτη Χατζηδιάκο, με αφορμή την κριτική που ασκεί μέσα κι έξω από το δημοτικό συμβούλιο στη δημοτική αρχή για μια σειρά από ζητήματα, έδωσε χτες σε συνέντευξη Τύπου, ο αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Κώστας Ταρασλιάς.
Η συζήτηση ξεκίνησε με αφορμή τα θέματα που αφορούσαν στην αναμόρφωση του προϋπολογισμού του Δήμου Ρόδου, οικονομικού έτους 2021 κατά την τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου, όπου ο τέως δήμαρχος επιτέθηκε στη δημοτική αρχή για τις αναμορφώσεις του προϋπολογισμού, τις απ’ ευθείας αναθέσεις και τη μίσθωση απορριμματοφόρων.

«Το πρώτο για το οποίο μας κατηγόρησε ο κ. Χατζηδιάκος, ήταν ότι προχωρούμε σε κάθε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, στην αναμόρφωση του προϋπολογισμού. Γι αυτό και του απάντησα ότι αν πάρουμε ως παράδειγμα το 2018, μπορεί πολύ εύκολα ο καθένας να παρατηρήσει, ότι οι συνεδριάσεις ξεκινούσαν με αναμορφώσεις –και μάλιστα κατά τη διάρκεια του ιδίου έτους, δεν έγιναν σε μια συνεδρίαση. Μιλάμε για πάνω από 40 συνεδριάσεις.
Συνεπώς, εάν υποθέσουμε ότι εμείς έχουμε κάνει 12 φορές, εκείνος είχε κάνει κατά τη θητεία του, τουλάχιστον 45 αναμορφώσεις. Άρα λοιπόν, η ροή των πραγμάτων στις οικονομικές υπηρεσίες, μας υποχρεώνουν σε πολλές αναμορφώσεις, ειδικά όταν έχουμε και εξαιρετικής σημασίας γεγονότα όπως π.χ. στην περίπτωση των απορριμμάτων. Εμείς, ήδη έχουμε κάνει πρόβλεψη σε αυτό τον συγκεκριμένο προϋπολογισμό, ώστε με την λήξη αυτής της σύμβασης που έχουμε μέχρι τον επόμενο μήνα, τον Σεπτέμβριο, να είμαστε πανέτοιμοι για την νέα -ενώ ταυτόχρονα, είμαστε στη διαδικασία σύνταξης του μεγάλου διαγωνισμού που θα γίνει μέσα στο 2022. Θα είναι διεθνής διαγωνισμός και μεγάλης διάρκειας. Συνεπώς, θεωρώ πως ο πρώην δήμαρχος μίλησε με πολύ άδικο τρόπο».
Ο αντιδήμαρχος επισήμανε ότι σημειώθηκε και αύξηση εσόδων, τόσο στο θέμα της φορολογίας εισοδήματος για τα Δωδεκάνησα όσο και σε ό,τι αφορά στα σχολικά κτήρια.


Κληθείς να σχολιάσει το θέμα με τις απ’ ευθείας αναθέσεις όπως κατήγγειλε ο κ. Χατζηδιάκος, ο αντιδήμαρχος ξεκαθάρισε τα εξής:
«Αυτό που με ενόχλησε περισσότερο είναι ότι ο κ. Χατζηδιάκος δημιουργεί ‘κλίμα’ εκφοβισμού στους υπαλλήλους. Δεν δέχομαι σε καμία περίπτωση να απειλεί υπαλλήλους του Δήμου Ρόδου (είναι τραγικό) χρησιμοποιώντας τα πάντα μόνον για την δική του, προσωπική πολιτική, πράγμα το οποίο είναι απαράδεκτο.
Του τόνισα κάτι το οποίο είναι πάρα πολύ σημαντικό: σε έρευνα που κάναμε το 2018, ανακαλύψαμε ότι στο ΚΗΜΔΗΣ (βλέπε σχετικό πίνακα) στις 232 πράξεις που πραγματοποίησε η δημοτική αρχή του κ. Χατζηδιάκου μετά από διαγωνισμό οποιασδήποτε μορφής, ήταν 84 (36,20%) ενώ οι απ’ ευθείας αναθέσεις ήταν 148 (73,80%). Να μην χρησιμοποιεί λέξεις που επικοινωνιακά είναι λάθος. Να ξέρει, ότι εμείς κάνουμε χρήση του νόμου στηρίζοντας τοπικές επιχειρήσεις, επιλύουμε προβλήματα που χρονίζουν και θα γίνουμε ακόμη καλύτεροι. Να μην μιλάει λοιπόν και να μην απειλεί τους υπαλλήλους! Εμείς ως δημοτική αρχή, επιλέξαμε να χρησιμοποιήσουμε τις δυνατότητες που μας δίνει ο Νόμος για να έχουμε γρήγορα προμήθειες, για τις ενότητές μας, με μια διαδικασία στην οποία διασφαλίσαμε να υπάρχει μεγάλη διασπορά επιλογής επιχειρήσεων –κυρίως από την τοπική κοινωνία, με στόχο να την ενισχύσουμε και μάλιστα σε διαφορετικούς ανθρώπους ώστε να περιλαμβάνει το σύνολο. Συνεπώς, δεν πράξαμε κάτι που να είναι ενάντια στο τυπικό ή στο ηθικό κομμάτι του Νόμου.
Η στόχευση του κ. Χατζηδιάκου είναι να δημιουργεί συνεχώς ‘ψιθύρους’ κάτι που είναι απαράδεκτη πρακτική. Ας μιλήσουμε, επιτέλους για την ταμπακιέρα!»
Όπως είχε αναφέρει και στο δημοτικό συμβούλιο, ο κ. Ταρασλιάς, «οι επενδύσεις το 2018 είχαν ένα ποσοστό μόνον 7,7% που μπόρεσε να απορροφήσει! Σε εποχές όπου υπήρχαν οι παχιές αγελάδες, αυτό ήταν το ποσοστό που μπόρεσε να απορροφήσει».
Ο αντιδήμαρχος των Οικονομικών, κάλεσε τον τέως δήμαρχο να σεβαστεί την «εργασιακή ειρήνη στον Δήμο Ρόδου ώστε να υπάρχει τάξη καθώς όποια διαδικασία ακολουθείται, είναι νόμιμη. Οφείλει να σταματήσει αυτή την τακτική. Είναι πάρα πολύ άδικο. Αν θέλει να ασκήσει κριτική να το κάνει για τις πολιτικές ενέργειες και να αφήσει την διοίκηση να λειτουργήσει όπως πρέπει» όπως υπογράμμισε.
Τέλος, ο κ. Ταρασλιάς έκανε αναφορά στις νέες ρυθμίσεις στις οποίες θα προβεί ο Δήμος Ρόδου για να βοηθήσει τους πολίτες, τα νοικοκυριά αλλά και τους επιχειρηματίες και καταστηματάρχες.
Μιλώντας για την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου σχετικά με την αλλαγή στους κοινόχρηστους χώρους, είπε ότι «επειδή δεν υπήρχε πρόβλεψη από την κεντρική νομοθεσία για μείωση του τέλους κατά 50%, θελήσαμε στο πλαίσιο της ισονομίας να αλλάξουμε την κανονιστική πράξη και να τους βοηθήσουμε. Είναι μια ουσιαστική και συμβολική πράξη για το σύνολο των επαγγελματιών.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου