Ειδήσεις

Σίσι, Ολάντ και Μέντβεντεβ βλέπει ο Αλέξης στην Αίγυπτο

Σημαντικές επαφές με τους ηγέτες της Γαλλίας, της Αιγύπτου και τον πρωθυπουργό της Ρωσίας θα έχει στην Ισμαηλία της Αιγύπτου όπου θα γίνουν οι εκδηλώσεις για την νέα διώρυγα του Σουέζ, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Διμερή θέματα και θέματα σχετικά με την ρευστή κατάσταση στην ευρύτερη Μέση Ανατολή θα συζητήσει ο κ. Τσίπρας με τον πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπτέλ Φατάχ ελ Σίσι. Είναι η δεύτερη συνάντηση που θα έχουν οι δύο άνδρες μέσα σε λίγους μήνες.

Η πρώτη τους συνάντηση είχε πραγματοποιηθεί τον περασμένη Απρίλιο στην Λευκωσία κατά τη διάρκεια της τριμερούς συνάντησης Ελλάδας, Κυπριακής Δημοκρατίας και Αιγύπτου, όπου είχε υπογραφεί και η διακήρυξη των τριών χωρών. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων των δύο χωρών και η υποστήριξη κάθε προσπάθειας που συμβάλλει στην σταθερότητα της περιοχής, θα βρεθεί στο επίκεντρο των συζητήσεων των δύο ανδρών.

Ο κ. Τσίπρας θα έχει επίσης συνάντηση με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ με τον οποίο θα συζητήσει θέματα σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων και κοινοτικά θέματα. Με τον Ρώσο πρωθυπουργό Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ο κ. Τσίπρας θα συζητήσει την διμερή συνεργασία, ενώ αναμένεται να διαβεβαιώσει τον κ. Μεντβέντεφ ότι η Ελλάδα στηρίζει τον «ελληνικό αγωγό», αλλά και την περαιτέρω ενίσχυση των ελληνορωσικών σχέσεων.

Στις εκδηλώσεις για τα εγκαίνια της νέας διώρυγας του Σουέζ αναμένεται να παραστούν δεκάδες ηγέτες από την Ευρώπη, την Ασία, την Αφρική, ενώ μεγάλη αναμένεται η συμμετοχή αντιπροσωπειών αραβικών χωρών.
Η νέα διώρυγα, μήκους 72 χιλιομέτρων, που θα λειτουργεί με την ήδη υπάρχουσα θα επιτρέψει τη δυνατότητα αμφίδρομης κυκλοφορίας των πλοίων σε γρήγορο χρόνο, από 18 σε 11 ώρες, ενώ θα διπλασιάσει την τρέχουσα ημερήσια δυναμικότητα μεταφοράς εμπορευμάτων.

Η διώρυγα συνδέει τη Μεσόγειο με την Ερυθρά Θάλασσα, ενώ χωρίζει την αφρικανική ήπειρο από την Ασία και παρέχει τη συντομότερη θαλάσσια διαδρομή μεταξύ της Ευρώπης και των εκτάσεων που βρίσκονται γύρω από τον Ινδικό και δυτικό Ειρηνικό Ωκεανό. Είναι μία από τις πιο πολυσύχναστες θαλάσσιες οδούς του κόσμου.

Στόχος του έργου του νέου καναλιού, που ξεκίνησε στις 6/08/2014 και ολοκληρώθηκε σε λιγότερο από 12 μήνες αντί τριών ετών που ήταν οι αρχικές εκτιμήσεις, είναι η αύξηση των θέσεων εργασίας, η ενίσχυση των κερδών και η προσέλκυση περισσοτέρων πλοίων. Στόχος είναι να περνούν καθημερινά έως το 2023, 97 πλοία από 49 που είναι σήμερα.

Η αρχή της διώρυγας του Σουέζ προβλέπεται, επίσης, να αυξήσει τα ετήσια έσοδά της από 5,3 δισ. δολ. το 2015 σε 13,2 δισ. δολ. το 2023, καθώς θα καταστήσει τη θέση της ως μία από τις σημαντικές θαλάσσιες εμπορικές οδούς σε ένα περιβάλλον αυξανόμενου παγκόσμιου ανταγωνισμού.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου