ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο Δήμος Ρόδου περνά σε νέα εποχή για την εξυπηρέτηση πολιτών και τουριστών

news room 5 λεπτά ανάγνωση
rhodes-wifi-v3

Σε νέα εποχή για την εξυ­πη­ρέ­τηση του Πολίτη αλλά και για καλύ­τε­ρες προ­σφε­ρό­με­νες υπη­ρε­σίες στους επι­σκέ­πτες του νησιού, έχει περάσει, πλέον, ο Δήμος Ρόδου.

Αυτό επι­ση­μάν­θηκε χτες σε συνέ­ντευξη Τύπου που παρα­χώ­ρη­σαν από κοινού ο αντι­δή­μαρ­χος Κοι­νω­νι­κής Πολι­τι­κής, Διοι­κη­τι­κής Εξυ­πη­ρέ­τη­σης του Πολίτη & Ηλε­κτρο­νι­κής Δια­κυ­βέρ­νη­σης κ. Γιάννης Καμπού­ρης και ο προϊ­στά­με­νος τμή­μα­τος Ηλε­κτρο­νι­κής Δια­κυ­βέρ­νη­σης της Διεύ­θυν­σης Πλη­ρο­φο­ρι­κής κ. Χρήστος Πανάς

«Η Διεύ­θυνση Πλη­ρο­φο­ρι­κής και Νέων Τεχνο­λο­γιών του Δήμου Ρόδου, μετά από μεγάλες προ­σπά­θειες και πολλές ώρες δου­λειάς, βρί­σκε­ται στην ευχά­ρι­στη θέση να ανα­κοι­νώ­σει ότι η Ρόδος μετα­βαί­νει πλέον σε μία νέα εποχή, με την εγκα­τά­σταση και λει­τουρ­γία του σύγ­χρο­νου ασύρ­μα­του δικτύου Wi-Fi 6ης Γενιάς (smart Rhodes free wifi, όταν κάνει κάποιος ανα­ζή­τηση δικτύου).

Πρό­κει­ται για το πρώτο δημο­τικό δίκτυο 6ης Γενιάς στην Ελλάδα που λει­τουρ­γεί σε εξω­τε­ρι­κούς χώρους. Αυτή την ‘πρωτιά’, την αφιε­ρώνω στον δήμαρχό μας που μας στη­ρί­ζει και οι τεχνο­λο­γι­κοί του ορί­ζο­ντες είναι πράγ­ματι απί­στευ­τοι και φυσικά, στους υπη­ρε­σια­κούς της Διεύ­θυν­σής μας, αφού έχουν αφιε­ρώ­σει πάρα πολλές ώρες σε αυτό το project», τόνισε ο αντι­δή­μαρ­χος. Σε αυτό το δίκτυο, θα μπορούν να έχουν πρό­σβαση οι δημότες του νησιού, οι επι­σκέ­πτες, οι επι­χει­ρή­σεις κ.λπ. ενώ έχει τη δυνα­τό­τητα δια­σύν­δε­σης συσκευών ‘smart’ υπο­στή­ρι­ξης μεγάλου αριθμού χρηστών ταυ­τό­χρονα.

«Είναι σημα­ντικό για μία σύγ­χρονη δημο­τική αρχή, να καλύ­πτει τις ανάγκες πρό­σβα­σης όλων των χρηστών, των ξένων επι­σκε­πτών της πόλης μας, των επαγ­γελ­μα­τιών και επι­χει­ρή­σεων, των δημοτών ενώ στα πλάνα μας, είναι η επέ­κταση αυτού του δια­δι­κτύου και σε άλλες περιο­χές με ταυ­τό­χρονη βελ­τί­ωση των παρε­χο­μέ­νων υπη­ρε­σιών μας. Εχει σημασία, ότι για το ασύρ­ματο δίκτυο δεν χρειά­ζο­νται κωδικοί πρό­σβα­σης (μπαίνει κάποιος αυτό­ματα) και μπορεί οποιοσ­δή­ποτε να έχει πρό­σβαση δωρεάν. Το δίκτυο αυτό έχει σχε­δια­στεί ώστε να μπορεί να υπο­στη­ρί­ζε­ται από πολ­λα­πλές γραμμές VDSL κ.λπ. ενώ η εγκα­τά­στασή του, δεν επι­κα­λύ­πτει υφι­στά­με­νες ιδιω­τι­κές ή δημό­σιες δωρεάν παροχές με παρό­μοια χαρα­κτη­ρι­στικά (συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νης της ποιό­τη­τας και της ταχύ­τη­τας)» ανέφερε ο κ. Καμπού­ρης, παρου­σιά­ζο­ντας τον χάρτη με το νέο δίκτυο Wi-Fi 6ης Γενιάς σε σημεία της πόλης της Ρόδου με δυνα­τό­τη­τες επέ­κτα­σης σε πολλά περισ­σό­τερα σημεία της Ρόδου –με προ­ο­πτική να φτάσει και στα χωριά.

Ο κ. Πανάς παρου­σί­ασε τα 16 σημεία πρό­σβα­σης που είναι τα εξής:

-Μαρίνα Μαντρα­κίου (3 Μύλοι)

-ΑΚΤΑΙΟΝ

-Νέα Αγορά ( 3 Σημεία Περι­με­τρικά)

-Εμπορικό Επι­με­λη­τή­ριο (Πλατεία Κύπρου)

-Κτήριο Δ/νσης Προ­γραμ­μα­τι­σμού Δήμου Ρόδου (ΜΕΛΤΕΜΙ – Πλατεία Κου­ντου­ριώτη)

-Παραλία Καζίνο

-Ενυδρείο

-Παραλία Ακτής Μιαούλη (Συμβολή με Νικη­φό­ρου -Μανδηλαρά)

-Παραλία Ακτής Μιαούλη (πίσω από το Χημείο)

-Άγαλμα Διαγόρα

-Παραλία Ακτής Κανάρη

-Πλατεία Αγίων Απο­στό­λων

-Πλατεία Ακα­δη­μίας

-Πλατεία Κύπρου (Μπροστά από την Εθνική Τράπεζα)

Το ασύρ­ματο δίκτυο που εγκα­τα­στά­θηκε και λει­τουρ­γεί στην πόλη της Ρόδου, είναι WiFi 6ης Γενιάς – το πρώτο δημο­τικό δίκτυο 6ης γενιάς στην Ελλάδα- σε εξω­τε­ρι­κούς χώρους, υπο­στη­ρί­ζο­ντας το πρότυπο 802.11ax. Οι κόμβοι ασύρ­μα­της πρό­σβα­σης είναι συνο­λικά 16 τη δεδο­μένη χρονική στιγμή και ανα­μέ­νε­ται να γίνουν 20 στο αμέσως επόμενο διά­στημα. Το δίκτυο τρο­φο­δο­τεί­ται από συμ­με­τρική γραμμή DIA (Dedicated Internet Access) 70 Μbps down & up μέσω του υπάρ­χο­ντος δακτυ­λίου οπτικής ίνας, ενώ παράλ­ληλα γίνεται χρήση της τεχνο­λο­γίας MESH, κατά την οποία συγκε­κρι­μέ­νοι κόμβοι τρο­φο­δο­τού­νται από άλλους γει­το­νι­κούς τους. Το δίκτυο έχει σχε­δια­στεί ώστε να μπορεί να υπο­στη­ρί­ζε­ται και από πολ­λα­πλές γραμμές VDSL.

Τα 16 σημεία (access point) κατα­λή­γουν και συν­δέ­ο­νται σε μια γραμμή των 70 MBPS ενώ έχει δυνα­τό­τητα ανα­βάθ­μι­σης στο πλαίσιο και της επέ­κτα­σης και των άλλων σημείων Wi-Fi που θα γίνουν μελ­λο­ντικά.

Αυτά αξιο­ποιούν την τηλε­πι­κοι­νω­νι­κακή υποδομή που έχει ο Δήμος Ρόδου στην οπτική ίνα ενώ χρη­σι­μο­ποιεί ειδική τεχνο­λο­γία αφού τα σημεία αυτά, μπορούν και δια­συν­δέ­ο­νται με γει­το­νι­κούς κόμβους».

Ειδικά για το Wi-Fi 6ης Γενιάς, όπως ανέφερε, έρχεται για να αντι­με­τω­πί­σει όλες τις υπάρ­χου­σες ανάγκες με περιε­χό­μενο πολύ-μέσων που απαιτεί μεγάλο εύρος στο πλαίσιο της σύγ­χρο­νης τεχνο­λο­γίας. Επι­πλέον, εγκαι­νιά­στηκε μία νέα ιστο­σε­λίδα (https://www.rhodes.gr/smart-rhodes) όπου υπάρ­χουν όλα τα νεώτερα για τις εξε­λί­ξεις στην ψηφιακή τεχνο­λο­γία.

Τεχνο­λο­γία WiFi-6

Κάθε νέα γενιά Wi-Fi προ­σφέ­ρει μια ευκαι­ρία να στα­μα­τή­σουμε και να εξε­τά­σουμε τις μετα­σχη­μα­τι­στι­κές αλλαγές που θα επη­ρε­ά­σουν τις επι­κοι­νω­νίες στα αμέσως επόμενα χρόνια.

Σήμερα, τα δίκτυα Wi-Fi αντι­με­τω­πί­ζουν ήδη περιε­χό­μενο πολυ­μέ­σων που απαιτεί υψηλό εύρος ζώνης και ταυ­τό­χρονα πολ­λα­πλές συσκευές Wi-Fi ανά χρήστη. Προ­χω­ρώ­ντας προς τα εμπρός, τα δίκτυα θα αντι­με­τω­πί­σουν μια συνεχή δρα­μα­τική αύξηση στον αριθμό συν­δε­δε­μέ­νων συσκευών, σχεδόν τρι­πλα­σια­σμό της συνο­λι­κής παγκό­σμιας κίνησης ip, και ένα ευρύ φάσμα νέων τεχνο­λο­γιών και εφαρ­μο­γών που θα βασί­ζο­νται σε μεγάλο βαθμό στα ασύρ­ματα δίκτυα Wi-Fi.

Ενδει­κτικά, εκτι­μά­ται πως η συνο­λική δια­δι­κτυακή κίνηση την περίοδο 2017-2022 θα είναι υψη­λό­τερη από την αντί­στοιχη των προη­γού­με­νων 30 ετών ύπαρξης του δια­δι­κτύου. Ακόμη, οι συν­δέ­σεις Internet of Things, θα αντι­προ­σω­πεύ­ουν περισ­σό­τε­ρες από τις μισές από όλες τις παγκό­σμιες συν­δε­δε­μέ­νες συσκευές έως το 2022, ενώ μέχρι το 2025 ανα­μέ­νε­ται να σημειω­θεί αύξηση κατά 50% στις δικτυω­μέ­νες συσκευές ανά άτομο, οδη­γώ­ντας σε ένα εκτι­μώ­μενο μέσο όρο 3,6 συν­δε­δε­μέ­νων συσκευών ανά άτομο. Καθώς λοιπόν αυξά­νε­ται ο αριθμός των συν­δε­δε­μέ­νων συσκευών, οι χρήστες ανα­μέ­νουν επίσης μια πιο πλούσια και απρό­σκο­πτη εμπει­ρία σύν­δε­σης.

Το Πρότυπο 802.11ax (WiFi 6)

Όπως και με κάθε προη­γού­μενη γενιά ασύρ­μα­των δικτύων, έτσι και το Wi-Fi 6 (επίσης γνωστό ως 802.11ax) έρχεται να βελ­τιώ­σει την απόδοση σε υψηλής πυκνό­τη­τας περιο­χές και δύναται να παρέχει μεγα­λύ­τε­ρες ταχύ­τη­τες στους τελι­κούς χρήστες, κάνο­ντας χρήση νέων δυνα­το­τή­των που έχουν σχε­δια­στεί για να καλύ­ψουν τις ανάγκες του μέλ­λο­ντος. Τα Δίκτυα Wi-Fi του μέλ­λο­ντος πρέπει να είναι γρήγορα και απο­τε­λε­σμα­τικά ώστε να αντι­με­τω­πί­σουν την αυξη­μένη πυκνό­τητα χρηστών, τις υψηλές απαι­τή­σεις σε απόδοση και την τερά­στια ποι­κι­λία νέων εφαρ­μο­γών που προ­κύ­πτουν.

Το Wi-Fi 6 προ­σφέ­ρει αρκετές νέες βελ­τιώ­σεις και τεχνι­κές που το μετα­τρέ­πουν στο απο­δο­τι­κό­τερο ασύρ­ματο πρω­τό­κολλο που έχει δημιουρ­γη­θεί μέχρι σήμερα. Το Wi-Fi 6 όχι μόνο ενι­σχύει τη συνο­λική απόδοση, αλλά έχει σχε­δια­στεί να λει­τουρ­γεί απο­τε­λε­σμα­τικά σε σενάρια-συνθήκες πραγ­μα­τι­κού κόσμου. Νέες δυνα­τό­τη­τες όπως οι OFDMA, Uplink MU-MIMO, Target Wake Time, BSS Colouring, καθώς και τα νέα σχήματα δια­μόρ­φω­σης, συνερ­γά­ζο­νται αρμο­νικά για να επι­τρέ­πουν στους τελι­κούς χρήστες να έχουν πάντα πλούσια εμπει­ρία συν­δε­σι­μό­τη­τας χωρίς υπο­βάθ­μιση της από­δο­σης ή συν­θή­κες υψηλής συμ­φό­ρη­σης.

Να σημειω­θεί, τέλος, ότι ο Δήμος Ρόδου έχει προ­χω­ρή­σει σε 26 νέες εφαρ­μο­γές στην Προ­γραμ­μα­τική Σύμβαση η οποία υπε­γράφη από τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ & δήμαρχο Τρικ­καίων.

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου 1 σχόλιο

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

  1. Μαρτης Μαρτάκης

    Δε λέω καλά όλα αυτά αλλά προέχει η καθαριότητα της πόλης!