Συνεντεύξεις

Τ. Μιχαήλου: «Η πολιτική σταθερότητα είναι το μεγάλο προαπαιτούμενο»

«Η πολιτική σταθερότητα είναι το μεγάλο προαπαιτούμενο. Φως στο τούνελ υπάρχει και φαίνεται ότι βγαίνουμε αργά και σταθερά από το αδιέξοδο.Πραγματικά είναι πολύ βελτιωμένοι οι δείκτες της οικονομίας και απομένουν οι τελευταίες αλλά μεγάλης κρισιμότητας πινελιές για να βγούμε στην ανάπτυξη».

Αυτό δηλώνει, σε συνέντευξή του στη «δ», ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου της ΝΔ κ. Τάκης Μιχαήλου με αφορμή τις επικρίσεις για την οικονομική πορεία της χώρας.

Ο κ. Τάκης Μιχαήλου αναφέρεται και στις ενστάσεις που έχουν κατατεθεί κατά του κύρους των δημοτικών εκλογών και υπογραμμίζει πως δεν δημιουργούν εσωστρέφεια στη ΝΔ.

«Οι παρατάξεις είναι ανεξάρτητες, δεν ζήτησαν ούτε έλαβαν το χρίσμα της Νέας δημοκρατίας, οι ενστάσεις συνυπογράφονται από ανθρώπους που ανήκουν σε διαφορετικούς χώρους και ως εκ τούτου γιατί προκύπτει εσωτερικό πρόβλημα; Καμία εσωστρέφεια. Εμείς περιμένουμε την εκδίκαση των ενστάσεων και ανάλογα θα πράξουμε. Μέχρι τότε δεν ασχολούμαστε», δηλώνει ο κ.Τάκης Μιχαήλου και προσθέτει πως όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά ως προς την επανάληψη των δημοτικών εκλογών.
Όσο για τις διαγραφές στελεχών, που πλήγωσαν την παράταξη, ο κ. Μιχαήλου τονίζει, πως αν ήταν στο χέρι του, θα προχωρούσε τις διαδικασίες εδώ και τώρα.

Η συνέντευξη του κ. Τάκη Μιχαήλου, αναλυτικά:
• Πώς αποτιμήσατε το αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών εκλογών και των ευρωεκλογών;
Νομίζω ότι ο αυτοδιοικητικός χάρτης, ειδικά στον δεύτερο βαθμό από τον οποίο εξάγεται το πολιτικό συμπέρασμα δείχνει το μέγεθος της υπεροχής της μεγάλης κεντροδεξιάς παράταξης. Ειδικά οι νίκες που καταγράψαμε τόσο στο Νότιο όσο και στο Βόρειο Αιγαίο, πρωτόγνωρες για εμάς, αποδεικνύουν ότι η επιρροές της φιλελεύθερης ιδεολογίας, εξαπλώνονται και σε περιοχές, που στο παρελθόν υστερούσαμε σημαντικά.
Όσον αφορά τον πρώτο βαθμό αυτοδιοίκησης, κερδίσαμε και χάσαμε μάχες. Διατηρήσαμε όμως τις δυνάμεις μας και σίγουρα θα είχαμε καλύτερο αποτέλεσμα αν σε πολλές περιοχές, όπως και στη Ρόδο, βαδίζαμε ενωμένοι.
Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών αποτελεί ένα σαφές μήνυμα προς την κυβέρνηση, επιτάχυνσης των ενεργειών ανάκαμψης της οικονομίας και «κουμπώματος» της δημοσιονομικής προσαρμογής στην πραγματική οικονομία. Επικρατεί σίγουρα κόπωση της κοινωνίας από την πολυετή οικονομική κρίση, αλλά πιστεύω ότι με στοχευμένες δράσεις το κλίμα θα αναστραφεί.

• Τι απαντάτε σε όσους υποστηρίζουν ότι με αφορμή την εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας, θα γίνουν εθνικές εκλογές;
Ο πρωθυπουργός έχει αποδείξει ότι πορεύεται στρατηγικά με μεγάλη δεξιότητα. Δεν νομίζω ότι θα δώσει μεγάλα περιθώρια αντίδρασης στους αντιπάλους μας και θα αξιοποιήσει το πλεονέκτημα του αιφνιδιασμού και της ευνοϊκής συγκυρίας. Εμείς είμαστε πάντα έτοιμοι για εκλογές, για νέες μάχες στις οποίες έχουμε συνηθίσει τα τελευταία χρόνια. Οργανωτικά θα κάνουμε το καλύτερο δυνατόν έτσι ώστε και η νέα αναμέτρηση, όποτε κι αν πραγματοποιηθεί, να έχει αίσιο αποτέλεσμα. Όχι για εμάς αλλά για την πατρίδα.

• Θεωρείτε πως έπρεπε να κατατεθούν ενστάσεις κατά του κύρους των δημοτικών εκλογών και γιατί; Υπάρχουν όμως και εκείνοι που υποστηρίζουν πως οι κινήσεις αυτές ευνοούν την εσωστρέφεια;
Αν ήμουν εγώ ο επικεφαλής της παράταξης του κ. Κάρικη, σας λέω ευθαρσώς ότι δεν θα έμπαινα σε αυτή τη διαδικασία. Ο νομοθέτης δίνει όμως το δικαίωμα αυτό και ως εκ τούτου είναι στην διακριτική ευχέρεια της κάθε παράταξης να τα αξιοποιήσει, ανάλογα με τις προσδοκίες της. Το ηθικό κομμάτι, όμως, που αφορά την προσπάθεια ακύρωσης μιας παράταξης και τους συμβούλους, που εκλέχθηκαν με σημαντικό αριθμό ψήφων των πολιτών του νησιού, ελέγχεται. Πόσο μάλλον όταν πρόκειται για ανθρώπους με τους οποίους ο κ. Καρίκης συλλειτούργησε στο παρελθόν, όπως ο κ. Γιαννακάκης, που πρωτεύει σε κάθε εκλογική διαδικασία που συμμετέχει. Ο κ. Χατζηευθυμίου από την πλευρά του πράττει το αυτονόητο. Αντένσταση για να προστατεύσει τους ανθρώπους, που έδωσαν μαζί του τη μάχη. Το ίδιο θα έκανα κι εγώ.
Οι παρατάξεις όμως είναι ανεξάρτητες, δεν ζήτησαν ούτε έλαβαν το χρίσμα της Νέας Δημοκρατίας, οι ενστάσεις συνυπογράφονται από ανθρώπους που ανήκουν σε διαφορετικούς χώρους και ως εκ τούτου γιατί προκύπτει εσωτερικό πρόβλημα; Καμία εσωστρέφεια. Εμείς περιμένουμε την εκδίκαση των ενστάσεων και ανάλογα θα πράξουμε. Μέχρι τότε δεν ασχολούμαστε.

• Εκτιμάτε πως θα διενεργηθούν ξανά δημοτικές εκλογές στη Ρόδο;
Δεν είμαι νομικός και ως εκ τούτου δεν μπορώ να εκφέρω τεκμηριωμένη άποψη. Παρακολουθώντας τις αναλύσεις έγκριτων νομικών απλά διαισθάνομαι ότι όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά.

• Πρέπει να μείνουν στη ΝΔ στελέχη που ενετάχθησαν σε συνδυασμούς που δεν στηρίχθηκαν από το κόμμα;
Οι αποφάσεις αυτές λαμβάνονται σε κεντρικό επίπεδο και ισχύει ότι και για την υπόλοιπη χώρα. Το κόμμα δεν προχωρά σε κυρώσεις προς τα στελέχη αυτά.
Αν η απόφαση ήταν δική μου θα υπήρχαν διαγραφές εδώ και τώρα. Φτάνει πια…

•Πώς είδατε την αποχώρηση της κ Ιατρίδη από τους ΑΝΕΛ; Πρέπει να επιστρέψει στη ΝΔ;
Θα σας απαντήσω ακριβώς, όπως απάντησα και πέρυσι στο ίδιο ερώτημα που μου ετέθη:
Το πολιτικό εγχείρημα του κ. Καμμένου «ξεφουσκώνει» ακριβώς διότι πρόκειται για προσωποπαγές κόμμα, βασισμένο σε παραληρηματικό δημαγωγικό πολιτικό λόγο με κάποια ψήγματα αλήθειας. Αποδείχτηκε ότι τα περί δήθεν κινήματος ήταν προπέτασμα καπνού για να καλυφθούν οι ηγετικές φιλοδοξίες του ενός και ότι τα στελέχη της Ν.Δ. που αποχώρησαν είχαν ετερόκλητους λόγους.
Ως τοπική Νέα Δημοκρατία δεν έχουμε πρόβλημα με τις επιστροφές στελεχών στο μέσο μίας πανεθνικής προσπάθειας με ηγέτη τον πρόεδρο μας κ. Αντώνη Σαμαρά, διότι θεωρούμε ότι πρόκειται για πράξη ειλικρινούς πολιτικής μεταμέλειας.
Αντίθετα το πρόβλημα το έχουν εκείνοι που επέλεξαν να την εγκαταλείψουν και τώρα επιθυμούν να επιστρέψουν. Σε εκείνους εναπόκειται να εξηγήσουν στο λαό γιατί άλλαξαν θέση, γιατί στέρησαν από τη Ν.Δ. ζωτικές δυνάμεις σε μία κρίσιμη καμπή για τον τόπο και για ποιο λόγο μπορούν να θεωρούνται φερέγγυοι πολιτικά όταν αλλάζουν διαρκώς απόψεις.
Οι όποιες προσχωρήσεις σχετίζονται με κεντρικές επιλογές του κόμματος.

• Συμμερίζεστε την αισιοδοξία για την πορεία των οικονομικών της χώρας μας;
Το θέμα δεν είναι αν την συμμερίζομαι εγώ προσωπικά αλλά το τι λένε οι δείκτες της οικονομίας. Πραγματικά είναι πολύ βελτιωμένοι και απομένουν οι τελευταίες αλλά μεγάλης κρισιμότητας πινελιές για να βγούμε στην ανάπτυξη. Η πολιτική σταθερότητα είναι το μεγάλο προαπαιτούμενο. Φως στο τούνελ υπάρχει και φαίνεται ότι βγαίνουμε αργά και σταθερά από το αδιέξοδο.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου