ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πώς έγινε… μεγαλοξενοδόχος στην Ελλάδα η Goldman Sachs

news room 3 λεπτά ανάγνωση
Goldman Sachs

Η εξαγορά των οκτώ ξενο­δο­χείων που δια­τη­ρούσε μέχρι πρό­τι­νος η κινε­ζική Fosun στην Ελλάδα δεν είναι η πρώτη επεν­δυ­τική κίνηση της Goldman Sachs στον εγχώριο του­ρι­στικό κλάδο. Εδώ και χρόνια, οι Αμε­ρι­κα­νοί έχουν απο­δεί­ξει έμπρα­κτα την εμπι­στο­σύνη τους στην ανά­πτυξη του ελλη­νι­κού του­ρι­σμού και τις δυνα­τό­τη­τές του.

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι μέχρι τον προη­γού­μενο Σεπτέμ­βριο, όταν και μετα­βί­βασε το μερίδιό της στο κρατικό επεν­δυ­τικό κεφά­λαιο της Σιγκα­πού­ρης, GIC, στο πλαίσιο του mega deal των 2,3 δισ. ευρώ με το Sani/Ikos Group, η Goldman Sachs ήταν ένας από τους κύριους μετό­χους του ομίλου με το ελλη­νικό DNA που σήμερα έχει ισχυρή παρου­σία σε Ελλάδα, Ισπανία και Πορ­το­γα­λία.

Ωστόσο, αυτή δεν ήταν η μονα­δική επέν­δυση της Goldman στον ελλη­νικό ξενο­δο­χειακό κλάδο. Λίγους μήνες πριν, τον περα­σμένο Οκτώ­βριο, ολο­κλη­ρώ­θηκε το οικο­νο­μικό κλεί­σιμο της συναλ­λα­γής βάσει της οποίας η Goldman Sachs απέ­κτησε τα τρία ξενο­δο­χεία Athos Palace, Pallini Beach και Theophano Imperial, συμ­φε­ρό­ντων της οικο­γε­νείας Γρη­γο­ριάδη (GHotels Group) στη Χαλ­κι­δική.

Συγκε­κρι­μένα, η εν λόγω συμ­φω­νία αφο­ρούσε τα ξενο­δο­χεία του ομίλου που βρί­σκο­νται κοντά στην Καλ­λι­θέα, στην Κασ­σάν­δρα Χαλ­κι­δι­κής, σε ένα οικό­πεδο 142 στρεμ­μά­των, το 4 αστέρων Pallini Beach, δυνα­μι­κό­τη­τας 485 δωμα­τίων και bungalows, το επίσης 4 αστέρων Athos Palace με 413 δωμάτια και το 5 αστέρων Theophano Imperial Palace, δυνα­μι­κό­τη­τας 151 δωμα­τίων.

Πρό­σφατα, δε, ο διεθνής Τύπος, ανα­φε­ρό­με­νος στις κινή­σεις του αμε­ρι­κα­νι­κού τρα­πε­ζι­κού κολοσ­σού επί ελλη­νι­κού εδάφους, έκανε λόγο για επεν­δύ­σεις 150-200 εκατ. ευρώ και «ανα­ζή­τηση στα­θε­ρών εσόδων στην Ελλάδα».

Σε ό,τι αφορά την αξιο­ποί­ηση του συγκρο­τή­μα­τος στη Χαλ­κι­δική, πάντως, η Goldman Sachs έχει δρο­μο­λο­γή­σει ένα ευρύ πλάνο ανα­βάθ­μι­σης των ξενο­δο­χείων με σκοπό την επα­να­το­πο­θέ­τησή τους στον του­ρι­στικό χάρτη. Στο πλαίσιο αυτό, έχει αιτηθεί την υπαγωγή του επεν­δυ­τι­κού της σχεδίου στο καθε­στώς των Στρα­τη­γι­κών Επεν­δύ­σεων, με το κίνητρο της φορο­λο­γι­κής απαλ­λα­γής και της ταχείας αδειο­δό­τη­σης. Στόχος είναι η ανά­πτυξη ενός πολυ­τε­λούς resort 1.000 κλει­διών, το οποίο, μεταξύ άλλων, θα περι­λαμ­βά­νει ξενο­δο­χεια­κές εγκα­τα­στά­σεις, αυτό­νομα δια­με­ρί­σματα – bungalows και ολο­κλη­ρω­μέ­νες υπη­ρε­σίες εστί­α­σης, spa και ψυχα­γω­γίας.

Οπως κατα­γρά­φε­ται στον σχετικό φάκελο που έχει κατα­τε­θεί από την «Του­ρι­στικά Συγκρο­τή­ματα Ελλάδος Α.Ε.» (στην οποία μονα­δι­κός μέτοχος είναι η «GH XENIA BIDCO A.E.») στην Enterprise Greece, το επεν­δυ­τικό project, προ­ϋ­πο­λο­γι­σμού περίπου 108 εκατ. ευρώ, ανα­μέ­νε­ται να απα­σχο­λή­σει περισ­σό­τε­ρους από 500 εργα­ζό­με­νους ετησίως (πλήρους και μερικής απα­σχό­λη­σης), που αντι­στοι­χούν σε περισ­σό­τε­ρες από 300 Ετήσιες Μονάδες Εργα­σίας (Ε.Μ.Ε.).

Όπως ανέφερε ο διευ­θύ­νων σύμ­βου­λος του αμε­ρι­κα­νι­κού κολοσ­σού, Nabil Aquedim, η τελευ­ταία τοπο­θέ­τηση της Goldman Sachs στην Ελλάδα, με την από­κτηση των οκτώ ξενο­δο­χείων της Fosun, «ευθυ­γραμ­μί­ζε­ται με τη στρα­τη­γική μας για τη δημιουρ­γία ενός χαρ­το­φυ­λα­κίου δια­φο­ρο­ποι­η­μέ­νων ξενο­δο­χείων και θέρε­τρων σε όλη τη Μεσό­γειο».

Σύμφωνα, μάλιστα, με τις πλη­ρο­φο­ρίες, στόχος της Goldman, η οποία ενι­σχύει το απο­τύ­πωμά της στον ελλη­νικό ξενο­δο­χειακό χάρτη, είναι η ανα­βάθ­μιση των ξενο­δο­χείων με τα brands Casa Cook και Cook’s Club που ενέταξε στο χαρ­το­φυ­λά­κιό της, το οποίο πλέον περι­λαμ­βά­νει assets σε πρω­το­κλα­σά­τους ελλη­νι­κούς του­ρι­στι­κούς προ­ο­ρι­σμούς, στη Μύκονο (Casa Cook Mykonos), στη Σάμο (Casa Cook Samos), στη Ρόδο (Casa Cook Rhodes, Cook’s Club Rhodes City Beach, Cook’s Club Ialysos Rhodes), στην Κέρκυρα (Cook’s Club Corfu), στην Κω (Cook’s Club Tigaki Kos) και στην Κρήτη (Cook’s Club Hersonissos).

Με βάση τα δια­θέ­σιμα στοι­χεία, το portfolio της Fosun Tourism Group περι­λαμ­βά­νει συνο­λικά 15 ξενο­δο­χεία Casa Cook και Cook’s Club σε κορυ­φαί­ους του­ρι­στι­κούς προ­ο­ρι­σμούς σε Ελλάδα, Αίγυπτο, Τουρκία, Ισπανία και Βουλ­γα­ρία.

Πηγή euro2day.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.