Ρεπορτάζ

Ανακοπή Ροδίτη κατά του «Πράσινου Ταμείου»

Ανακοπή ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ρόδου άσκησε ένας κάτοικος Ρόδου κατά του «Πράσινου Ταμείου» για την ακύρωση πρωτοκόλλου διοικητικής αποβολής και καταλογισμού αποζημίωσης της Διεύθυνσης Δασών Δωδεκανήσου.

Ειδικότερα, η Διεύθυνση Δασών Δωδεκανήσου κοινοποίησε στον ανακόπτοντα πρωτόκολλο διοικητικής αποβολής με το οποίο του γνωστοποιούσε ότι έχει προβεί σε παράνομη κατάληψη, εκχέρσωση και ανέγερση αυθαίρετων κτισμάτων εντός δασικής έκτασης και διατάχθηκε η διοικητική αποβολή του καθώς και ο καθορισμός εις βάρος του αποζημίωσης ύψους 10.765 ευρώ.
Ο ανακόπτων ζητά την ακύρωση του πρωτοκόλλου ως προς τον καθορισμό αποζημίωσης, εκθέτοντας πως αγόρασε το 2006 δύο ακίνητα ως αγροτεμάχια κατά την παράδοση των οποίων του υπεδείχθησαν τα όρια κι εντός των οποίων εγκαταστάθηκε νόμιμα και ξεκίνησε άμεσα αγροτικές εργασίες καλλιεργώντας ελαιόδεντρα στο πλαίσιο της αγάπης του για τη φύση και όχι για βιοπορισμό.
Στη συνέχεια, όπως εκθέτει ο ανακόπτων, και συγκεκριμένα το 2020 πληροφορήθηκε προφορικά πως έχει προβεί στην κατάληψη κείμενης μερίδας και παράνομη άρση του δασικού χαρακτήρα της στην οποία είχε υποπέσει λόγω πλάνης και δήλωσε αμέσως την πρόθεσή του να εγκαταλείψει την εν λόγω έκταση αφού πρώτα εξακριβώσει τα ακριβή όρια της δικής του ιδιοκτησίας.
Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του ανακόπτοντος, η περίφραξη που αναφέρεται στην έκθεση αυτοψίας ότι ανέπτυξε, αποτελείται από συρματόπλεγμα με σιδηροπασσάλους, χωρίς να αποτελεί οικοδομική ή εν γένει κατασκευή, χωρίς να έχει στοιχεία δόμησης και χωρίς να μπορεί να χαρακτηριστεί καν ως κατασκεύασμα, αλλά περισσότερο ως κινητό πράγμα που μπορεί να αποσύρει και να επανατοποθετεί συνεχώς.
Όπως υποστηρίζει ο ανακόπτων, οι λόγοι της ανακοπής του αφορούν στην έλλειψη αναφοράς επί του πρωτοκόλλου και της έκθεσης αυτοψίας του τρόπου υπολογισμού της αποζημίωσης χρήσης και συγκεκριμένα λόγω ασάφειας και έλλειψης ως προς την παράθεση του τρόπου που υπολογίστηκε το ποσό της αποζημίωσης.
Επιπλέον, ο ανακόπτων ισχυρίζεται πως η επίδικη έκταση δεν έχει δασικό χαρακτήρα αλλά αγροτικό και υπάγεται στην Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας.
Ακόμη, αναφέρει πως βρισκόταν σε πραγματική πλάνη ως προς τα όρια των ιδιοκτησιών που αγόρασε, ενώ από την πρώτη στιγμή που αντιλήφθηκε τα αληθή όρια της ιδιοκτησίας του δήλωσε εγγράφως την πρόθεσή του να παραδώσει την εν λόγω έκταση και απέσυρε όλες τις πρόχειρες κατασκευές που είχε αναπτύξει αποκαθιστώντας πλήρως τον χαρακτήρα της.

Την υπόθεση χειρίζεται ο δικηγόρος κ. Δήμος Μουτάφης.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου