Ρεπορτάζ

Προσωρινή διαταγή προστασίας της «ΚΑΪΡ» από την «PQH» που κατάσχεσε συντηρητικώς λογαριασμούς της!!

Με προσωρινή διαταγή που εξέδωσε χθες το Πολυμελές Πρωτοδικείο Ρόδου διατάχθηκε η ανάκληση της από 23 Μαρτίου 2022 συντηρητικής κατάσχεσης, που επιβλήθηκε, δυνάμει της υπ’ αριθ. 7/2022 οριστικής απόφασης του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ρόδου, στα χέρια της «Εθνικής Τράπεζας», ως τρίτης, στις υφιστάμενες και μελλοντικές καταθέσεις στον τραπεζικό λογαριασμό που τηρεί η ΚΑΪΡ στην ανωτέρω τράπεζα, μέχρι τη συζήτηση της αίτησης ανάκλησης που υπέβαλε και υπό τον όρο της καταβολής εγγυοδοσίας εκ μέρους της ποσού 5.000 ευρώ μηνιαίως στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, εντός του πρώτου πενθημέρου κάθε μήνα, αρχής γενομένης από τον Μάιο του 2022.
Το δικαστήριο αναφέρει στην ίδια προσωρινή διαταγή ότι δεν πιθανολογείται επικείμενος κίνδυνος ή επείγουσα περίπτωση για τη διατήρησή της, καθόσον η χρηματική απαίτησή της είναι επαρκώς εμπραγμάτως εξασφαλισμένη και η αιτούσα πιθανολογείται ότι υφίσταται ανεπανόρθωτη βλάβη από τη διατήρησή της, καθόσον η επιβολή συντηρητικής κατάσχεσης σε όλους τους τραπεζικούς λογαριασμούς της παραλύει την επιχείρησή της και ουσιαστικά την οδηγεί σε παύση της λειτουργίας της, υπερβαίνοντας το προσήκον και αναγκαίο μέτρο για την εξασφάλιση του δικαιώματος της «PQH».
Οπως έγραψε η «δημοκρατική», με την υπ’ αριθμ. 7/2022 απόφαση που εξέδωσε το Πολυμελές Πρωτοδικείο Ρόδου έγινε δεκτή η αγωγή που άσκησε κατά της ΚΑΪΡ ΑΕ η υπό ειδική εκκαθάριση «Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδος ΑΕ», όπως νομίμως εκπροσωπείται από τον Ειδικό Εκκαθαριστή και συγκεκριμένα την ανώνυμη εταιρεία «PQH Ενιαία Ειδική Εκκαθάριση Α.Ε.».
Δυνάμει αυτής της αποφάσεως η «PQH» προχώρησε σε συντηρητική κατάσχεση εις χείρας τρίτων, ποσού 500.000 ευρώ δεσμεύοντας λογαριασμούς της ΚΑΪΡ σε τραπεζικά ιδρύματα.
Οπως εκθέτει η εταιρεία, η οικονομική κρίση δεν την άφησε ανεπηρέαστη. Η έλλειψη ρευστότητας στην αγορά, η ελλιπέστατη χρηματοδότηση των πιστωτικών ιδρυμάτων, η αδυναμία είσπραξης ληξιπρόθεσμων οφειλών, η πτώση ζήτησης των προϊόντων (αφού μειώθηκε η αγοραστική δύναμη των Ελλήνων και αγοράζουν μόνο τα απαραίτητα), οι έκτακτοι φόροι, η αύξηση του φπα, η αύξηση κόστους πρώτων υλών κοκ, είχαν σαν αποτέλεσμα να αντιμετωπίσει κάποια οικονομική δυσπραγία κατά τα έτη 2010-2016, αλλά το μέγεθός της ήταν ελεγχόμενο.
Σωρεύτηκαν ωστόσο μεγάλες οφειλές κυρίως προς το δημόσιο και τις τράπεζες.
Η κρίση του 2010 και έπειτα, βρήκε ήδη την ΚΑΪΡ σε έλλειψη ρευστότητας και δυσπραγία, καθώς αφενός λόγω της ιδιαίτερης μετοχικής σύνθεσης (ο μεγαλύτερος μέτοχος είναι η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Δωδ/σου – νομικό πρόσωπο που διαδέχτηκε καθολικά κατάχρεους αγροτικούς συνεταιρισμούς), αφετέρου λόγω του υψηλού λειτουργικού και εργατικού κόστους (περισσότεροι εργαζόμενοι, υποκατάστημα στην Αττική κ.ο.κ.) και του υψηλού μεγέθους τραπεζικού δανεισμού στην πρώην Αγροτική Τράπεζα, αντιμετώπιζε σοβαρούς κινδύνους βιωσιμότητας. Την τελευταία δεκαετία (2010-2020) με καίριες παρεμβάσεις, διαρθρωτικές αλλαγές παντός είδους, κατάφερε να ορθοποδήσει οικονομικά.
Σε ό,τι αφορά στις οφειλές προς την «Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδος Α.Ε.» τονίζει ότι προέβη στη σύναψη του από 29-11-2011 ιδιωτικού συμφωνητικού, με το οποίο συμφωνήθηκε η μεταβίβαση τριών ακινήτων ιδιοκτησίας της, με σκοπό την εξόφληση της οφειλής, αλλά και τη χορήγηση χρηματοδότησης για κάλυψη οφειλών σε τρίτους.
Συμφωνήθηκε, επίσης, ότι ενόψει της μεταβίβασης αυτής θα διαγραφούν οι τόκοι ποινής που είχαν λογισθεί από την τράπεζα σε βάρος της από 01-01-2011 και οι δεδουλευμένοι τόκοι από 01-07-2011 και ότι θα εξαλείφονταν τα βάρη που είχε εγγράψει η τράπεζα στα ακίνητα ιδιοκτησίας της.
Ενώ ήταν στη διαδικασία ολοκλήρωσης των απαιτούμενων ενεργειών για τη μεταβίβαση και των υπόλοιπων ακινήτων, αιφνιδίως ανακλήθηκε η άδεια λειτουργίας της Αγροτικής και τέθηκε σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης.
Κι ενώ είχε παρέλθει μεγάλο χρονικό διάστημα δίχως καμία ενημέρωση, μετ’ εκπλήξεως έλαβαν την από 26-01-2018 επιστολή της «PQH», με την οποία ενημέρωσε για την ύπαρξη ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την «Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδος ΑΕ υπό ειδική εκκαθάριση».
Σε ό,τι αφορά στην απόφαση του Πολυμελούς η ΚΑΪΡ τονίζει ότι δεν κηρύχθηκε προσωρινά εκτελεστή ενώ ακόμη δεν έχει υποβληθεί και εξεταστεί η έφεση.
Την υπόθεση χειρίζεται ο δικηγόρος κ. Μηνάς Τσέρκης.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου