Τοπικές Ειδήσεις

Γενική κατακραυγή κατά της ΔΕΗ για την κατάργηση της εντοπιότητας στις προσλήψεις!

Ευρεία σύσκεψη για το ζήτημα της παράλειψης του κριτηρίου εντοπιότητας στην προκήρυξη της ΔΕΗ για τις νέες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στο νέο εργοστάσιο στη Ν. Ρόδο, πραγματοποιήθηκε χθες στο Εργατικό Κέντρο με τη συμμετοχή του δημάρχου Αντώνη Καμπουράκη, αντιδημάρχων και αντιπεριφερειαρχών.
Πρόκειται για ένα θέμα μείζονος σημασίας, που έχει θορυβήσει την τοπική κοινωνία της Ρόδου, η οποία αντιδρά στον αποκλεισμό του ντόπιου δυναμικού από τις θέσεις εργασίας που ανοίγουν στο νησί.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Καμπουράκης, η ΔΕΗ πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της όσον αφορά στο κριτήριο της εντοπιότητας στην πρόσληψη μόνιμου προσωπικού. Δήλωσε ότι η εξάρτηση της τοπικής οικονομίας από τον τουρισμό σε ποσοστό 95% δεν επιτρέπει να χάσουν οι κάτοικοι του νησιού καμία θέση εργασίας, ιδιαίτερα μάλιστα στην παρούσα δύσκολη συγκυρία.


«Τα δύο εργοστάσια στη Σορωνή και στην Κατταβιά, χτίστηκαν από τη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού για να συμβάλουν στην κάλυψη της ανάγκης και της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας στο νησί μας. Δόθηκαν δεσμεύσεις ότι το τοπικό εργατικό δυναμικό, οι άνθρωποι που θα μπορούσαν να ενταχθούν στο δυναμικό της ΔΕΗ και αυτοί που σπούδασαν, θα είχαν προτεραιότητα στις προσλήψεις, όταν προκηρύσσονται οι θέσεις.
Η σημερινή κατάσταση δεν είναι δεκτή από τη δημοτική αρχή. Το γεγονός ότι δεν περιλαμβάνεται στην προκήρυξη το κριτήριο της εντοπιότητας, τη στιγμή που έχουμε δει τον πάτο του βαρελιού στο νησί, στον τομέα της εργασίας και της απασχόλησης, καθιστά αναγκαία την ενεργοποίησή μας ώστε να αγωνιστούμε για να εξασφαλίσουμε κάθε θέση εργασίας. Αισιοδοξώ ότι και η πολιτική ηγεσία της χώρας και η διοίκηση της ΔΕΗ θα συνειδητοποιήσουν ότι η Ρόδος εξαρτάται κατά 95% από το τουριστικό εισόδημα και το ποσοστό αυτό δεν μας επιτρέπει να ξεχνάμε θέσεις εργασίας που μπορούν να προσφερθούν στους Ροδίτες, στα Ροδιτόπουλα. Είναι σοβαρό το θέμα, δεν είναι ώρα να κάνουμε πίσω, να συμβιβαζόμαστε…», δήλωσε ο κ. Καμπουράκης, σημειώνοντας παράλληλα ότι αυτός ο «αγώνας» δεν αφορά μόνο τις προσλήψεις στη ΔΕΗ. Αφορά και όλες τις προκηρύξεις για την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού στις οποίες μπορεί να προβούν μελλοντικά εταιρείες του δημοσίου-όποια και αν είναι η μετοχική τους σύνθεση. «Πρέπει να βοηθήσουμε τον τόπο μας να βρει το δρόμο της επιστροφής στην εργασία, στην ανάπτυξη, στην απασχόληση», ανέφερε ο δήμαρχος, Α. Καμπουράκης.
«Για μία σύσκεψη ιστορικής σημασίας», έκανε λόγο ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ρόδου, Παναγιώτης Εγγλέζος. Σημείωσε ότι η πρώτη επίσκεψη του δημάρχου Αντώνη Καμπουράκη στη στέγη του ΕΚΡ, φανερώνει προφανώς τη σπουδαιότητα του θέματος των προσλήψεων στη ΔΕΗ. Αποδεικνύει όμως και την εμπιστοσύνη του απέναντι στο Εργατικό Κέντρο.
«Μας τιμά ιδιαίτερα η επίσκεψη του δημάρχου Α. Καμπουράκη στο Εργατικό Κέντρο. Μας τιμά πολύ περισσότερο η αναγνώριση των προσπαθειών που καταβάλλουμε για το νησί μας και τους εργαζόμενους. Η εμπιστοσύνη αυτή είναι απόρροια της συνεργασίας του Κέντρου μας με την τοπική κοινωνία με στόχο πάντα το καλό των εργαζόμενων», είπε ο κ. Εγγλέζος, ο οποίος ανέφερε σχετικά με την πρωτοβουλία της ευρείας σύσκεψης για το ζήτημα των προσλήψεων μόνιμου προσωπικού στη ΔΕΗ, τα εξής:
«Η διοίκηση του ΕΚΡ με τη βοήθεια του σωματείου εργαζομένων Δωδεκανήσου “ΖΕΥΣ” πήρε την πρωτοβουλία να αναδείξει ένα τεράστιο πρόβλημα που δημιουργήθηκε με την προκήρυξη της ΔΕΗ για την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, απ’ όπου έχει αφαιρεθεί το δικαίωμα της εντοπιότητας, ένα δικαίωμα που έχει κατοχυρωθεί με προηγούμενα ΦΕΚ και ήταν βασική προϋπόθεση για την κατασκευή των εργοστασίων στην περιοχή μας. Αποφασίστηκε, άμεσα να πάρουν θέση το δημοτικό συμβούλιο, η ΠΕΔ και η Περιφέρεια. Ως Εργατικό Κέντρο μπορεί να πήραμε την πρωτοβουλία, όμως τον τελευταίο λόγο τον έχει η τοπική κοινωνία, ειδικά οι πολίτες που έχουν δίπλα τους τα εργοστάσια και που έχουν χάσει περιουσίες για να χτιστούν…».
Όπως είπε ο κ. Εγγλέζος το θέμα θα συζητηθεί στο δημοτικό και στο περιφερειακό συμβούλιο αλλά και στην ΠΕΔ προκειμένου να εκδοθούν σχετικά ψηφίσματα. Ανέφερε επίσης, ότι το ΕΚΡ θα στηρίξει ενδεχόμενες κινητοποιήσεις από τους κατοίκους στις περιοχές όπου βρίσκονται τα εργοστάσια της ΔΕΗ.

Κοινωνικές προεκτάσεις
Νέοι συμπολίτες μας, όπως είπε ο πρόεδρος του ΕΚΡ, εναπόθεσαν όλες τους τις ελπίδες στην προκήρυξη της ΔΕΗ. Έλαβαν την απαιτούμενη πιστοποίηση και ήδη εγκαταστάθηκαν στην Κατταβιά προσδοκώντας ότι θα ενταχθούν στο δυναμικό της ΔΕΗ και θα τοποθετηθούν στο νέο εργοστάσιο για να φτιάξουν οικογένεια. «Σας πληροφορώ ότι νέοι άνθρωποι από την Κατταβιά έρχονταν στη Ρόδο για να παρακολουθήσουν μαθήματα στα ΚΕΚ, να λάβουν το πιστοποιητικό που χρειάζονταν και περίμεναν την προκήρυξη αυτή για να φτιάξουν οικογένεια και βρίσκονται τώρα στον αέρα… Καλούμε την Πολιτεία να αναιρέσει αυτή την αδικία και να επαναφέρει τον όρο που υπήρχε για την κατασκευή των εργοστασίων. Τουλάχιστον 15 άτομα μάς επισκέφθηκαν τις προηγούμενες ημέρες για να μας εκφράσουν τον προβληματισμό τους αλλά και την προσμονή τους να ξεκινήσουν την οικογένειά τους με την προκήρυξη αυτή… Ήδη μετακόμισαν στην Κατταβιά… Μένουν εκεί και περιμένουν εδώ και δύο χρόνια την προκήρυξη. Και έρχεται η ΔΕΗ να τους καταστρέψει τα όνειρα… Δεν θα επιτρέψουμε να συμβεί αυτό», δήλωσε ο κ. Εγγλέζος, σημειώνοντας ότι τη στιγμή που αποκλείονται οι ντόπιοι εργαζόμενοι οι οποίοι θα ελάμβαναν μηνιαίο αρχικό μισθό γύρω στα 700 ευρώ, η ΔΕΗ επιλέγει τη δαπανηρή λύση της κινητικότητας. Δήλωσε συγκεκριμένα ότι το κόστος για τους εργαζόμενους από άλλες περιοχές, οι οποίοι θα εγκατασταθούν στη Ρόδο μπορεί να φθάνει έως και τα 9000 ευρώ το μήνα με τα επιδόματα ενοικίου (600 ευρώ περίπου), σίτισης κλπ που δικαιούνται.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν πέραν του δημάρχου Αντώνη Καμπουράκη και του προέδρου του ΕΚΡ, Παναγιώτη Εγγλέζου, οι αντιπεριφερειάρχες Φιλήμονας Ζαννετίδης, Κάλλιστος Διακογεωργίου, οι αντιδήμαρχοι Τηλέμαχος Καμπούρης, Αλέξανδρος Κολιάδης, Τσαμπίκα Κιαχαγιά, Στέφανος Δράκος, ο περιφερειακός συμπαραστάτης του Πολίτη και της Επιχείρησης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, Φίλιππος Τριομμάτης, οι πρόεδροι των τοπικών κοινοτήτων Κατταβιάς Νίκος Ζανετάκης, Σορωνής, Μανώλης Μπονιάτης, Θολού, Γεώργιος Σταυριάς, ο πρόεδρος του Δωδεκανησιακού Σωματείου Εργαζομένων στη ΔΕΗ «ΖΕΥΣ», Μιχάλης Χαροκόπος, ο αντιπρόεδρος του ΕΚΡ, Ηλίας Μπούκλας, ο Γ.Γ. του ΕΚΡ, Θανάσης Σταμούλης.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου