Δικογραφία εις βάρος δύο ημεδαπών συγγενών, ηλικίας 22 και 33 ετών, σχημάτισαν χθες οι αστυνομικοί του Α.Τ. Ιαλυσού, που εξιχνίασαν επτά υποθέσεις απάτης-πλαστογραφίας σε βάρος ανυποψίαστων πολιτών που διέθεταν προς πώληση διάφορα αντικείμενα μέσω αγγελιών.
Όπως διακριβώθηκε οι κατηγορούμενοι επέλεγαν αγγελίες πώλησης αντικειμένων από πολίτες με τους οποίους υπήρχε αντικειμενική αδυναμία αυτοπρόσωπης συναλλαγής, λόγω διαφορετικού τόπου διαμονής και αφού έρχονταν σε τηλεφωνική επικοινωνία, τους εξαπατούσαν αποστέλλοντας πλαστά παραστατικά καταβολής των χρημάτων της αξίας του προς πώληση αντικειμένου. Ακολούθως, παρελάμβαναν το αγαθό σε προσυμφωνημένο σημείο αποστολής, ώστε να αποκλείεται το ενδεχόμενο συνάντησής τους και το ιδιοποιούνταν.
Από την αστυνομική έρευνα προέκυψε ότι κατά το χρονικό διάστημα από 20.06.2016 έως 13.10.2017 οι δράστες απέσπασαν με δόλιο τρόπο κοσμήματα, αγροτικά προϊόντα και δίκυκλη μοτοσυκλέτα, συνολικής εκτιμώμενης αξίας 31.050 ευρώ, παραπλανώντας πολίτες σε Άλιμο, Νάξο, Λαύριο, Ηράκλειο, Λασίθι, Σκιάθο και Ρόδο.
Πιο συγκεκριμένα κατηγορούμενοι στην υπόθεση είναι ένας 22χρονος κάτοικος Ανω Λιοσίων Αττικής και η 33χρονη θεία του (αδελφή του πατέρα του), κάτοικος ομοίως.
Η έρευνα για την υπόθεση ξεκίνησε την 21η Οκτωβρίου 2017 μετά από καταγγελία ενός 36χρονου Ροδίτη ο οποίος είχε αναρτήσει την 30η Αυγούστου 2017 στην ιστοσελίδα “car.gr” αγγελία πώλησης μιας δίκυκλης μοτοσυκλέτας μάρκας PIAGGIO τύπου BEVERLY 350 sport turing ιδιοκτησίας του.
Την 11-12 Οκτωβρίου 2017 άγνωστος δράστης χρησιμοποιώντας δύο αριθμούς κινητής τηλεφωνίας και αποστέλλοντας του μηνύματα μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής Viber, ψευδείς αποδείξεις ηλεκτρονικών τραπεζικών συναλλαγών για την καταβολή 3.700 ευρώ για την αγορά της μοτοσικλέτας, τον έπεισε να του την αποστείλει ακτοπλοϊκώς στον Πειραιά.
Από την έρευνα προέκυψε ότι ο δράστης έκανε χρήση πλαστών στοιχείων ταυτότητας ενώ στις αποδείξεις των ηλεκτρονικών συναλλαγών δεν αγαγράφονται στοιχεία ταυτότητας παρά μόνο αριθμός ηλεκτρονικού λογαριασμού στην Attica Bank.
O δράστης ζήτησε από τον Ροδίτη να του υπογράψει εξουσιοδότηση για την μεταβίβαση της μοτοσυκλέτας στην δεύτερη παρουσιάζοντας ψευδή στοιχεία διαμονής της.
Από την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου, που ακολούθησε προέκυψε ότι τα κινητά τηλέφωνα που είχε χρησιμοποιήσει είχαν εκδοθεί επ’ ονόματι Πακιστανών.
Από παράλληλη έρευνα προέκυψε ότι τα καταθετήρια που παρουσίασε στο θύμα προέρχοντο από ανενεργό λογαριασμό ενός Κερκυραίου και είναι πλαστά.
Περαιτέρω προέκυψε ότι οι ίδιου δράστες είχαν εξαπατήσει εταιρεία στο Ηράκλειο που τους απέστειλε κοσμήματα αξίας 10.300 ευρώ.
Στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Βόλου εκκρεμεί όμοια δικογραφία που έχει σχηματιστεί από το Α.Τ Σκιάθου για απάτη με κοσμήματα ύψους 3.500 ευρώ.
Η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Αγίου Νικολάου έχει υποβάλει στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικων Νεάπολης άλλη υπόθεση απάτης με ζημία του θύματος ύψους 2.550 ευρώ.
Όμοια δικογραφία σχηματίστηκε από το Τμήμα Ασφαλείας Παλαιού Φαλήρου για απάτη ύψους 3.000 ευρώ. Ενώ ανάλογη δικογραφία με ζημία ύψους 3.750 ευρώ έχει σχηματιστεί στους ίδιους για άλλη απάτη με κοσμήματα.
Για ανάλογη απάτη με κοσμήματα αξίας 3.750 ευρώ έχει σχηματιστεί εις βάρος των ίδιων δικογραφία από το Τμήμα Ασφαλείας Περιστερίου.
Απάτη με όφειλος 700 ευρώ φέρονται να διέπραξαν οι ίδιοι σε άλλη δικογραφία που σχηματίστηκε από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ηρακλείου.
Διαπιστώθηκε έτσι ότι ο πρώτος χρησιμοποιώντας διαφορετικές τηλεφωνικές συνδέσεις με κατόχους αλλοδαπούς καταρτίζοντας πλαστές αποδείξεις ηλεκτρονικών λογαριασμών και επιλέγοντας αγγελίες πολιτών οι οποίοι διέμεναν εκτός Αθηνών τους εξαπατούσε. Η δεύτερη ήταν εκείνη που παρελάμβανε τα αγαθά.
Σημειώνεται ότι εις βάρος του πρώτου έχουν σχηματιστεί κι άλλες δικογραφίες για εγκληματική οργάνωση, διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπών, κλοπή, ληστεία, απάτη και παραβάσεις του νόμου περί όπλων.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ