Την πρόθεση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου να επεκτείνει το μέτρο με τις προσλήψεις γιατρών και σε νοσοκομεία των νησιών μας, πέραν των Κέντρων Υγείας και των Πολυδύναμων Περιφερειακών Ιατρείων, που είναι μέχρι σήμερα, εξέφρασε χτες, με δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος Κοινωνικής Μέριμνας Δωδεκανήσου, κ. Νίκος Καραμαρίτης. Παράλληλα, εμφανίσθηκε ικανοποιημένος από την μέχρι τώρα πορεία της προσπάθειας που ξεκίνησε πριν από 2,5 περίπου χρόνια με την πρόσληψη γιατρών που στελεχώνουν τα μικρά νησιά –κυρίως της «άγονης» γραμμής.
Όπως υπογράμμισε, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου με αυτή την πρωτοβουλία της, όχι μόνον βοήθησε τα μικρά νησιά αλλά έδωσε ζωή και σε Περιφερειακά Ιατρεία και Κέντρα Υγείας στα νησιά μας, εφαρμόζοντας ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα το οποίο θέσπισε πρώτη και στη συνέχεια, εφάρμοσαν άλλες Περιφέρειες της χώρας: «Σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας και ύστερα από σχετική νομοθετική διαδικασία (για παροχή στέγης, φαγητού και οικονομικών κινήτρων) καθορίστηκαν οι ειδικότητες για τους 38 γιατρούς που έχουν ήδη προσληφθεί και απασχολούνται κανονικά σε διάφορα μικρά νησιά της περιοχής του Νοτίου Αιγαίου. Το θέμα αυτό, μας απασχολεί εδώ και 2,5 περίπου χρόνια και αφού είδαμε ότι λειτούργησε θετικά –πάντα με την αρωγή του υπουργείου- αποφασίσαμε να το συνεχίσουμε και φέτος».
Το οικονομικό κίνητρο λειτούργησε σαν παράδειγμα το οποίο ακολούθησε τόσο το υπουργείο Υγείας όσο και άλλες Περιφέρειες, με αποτέλεσμα να υπάρχει ενδιαφέρον και να δίδονται οικονομικά κίνητρα σε γιατρούς για να στελεχώσουν τις δομές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας Υγείας στα μικρά νησιά.
«Αυτή την επιδότηση θέλουμε από φέτος, να την εφαρμόσουμε και στα νοσοκομεία ώστε να μπορέσουμε να στελεχώσουμε τις κενές θέσεις που εμφανίζονται. Ακόμη, θέλουμε να βοηθήσουμε την στελέχωση των νοσοκομείων με ειδικότητες για ΑΜΕΑ π.χ. αναισθησιολόγους κ.λπ. Από ένα σύνολο 80 θέσεων, μέχρι σήμερα υπηρετούν περίπου 60 γιατροί σε μικρά νησιά. Από τα αποτελέσματα προκύπτει ότι το μέτρο αυτό λειτούργησε στην πράξη πολύ καλά και μάλιστα σε μια εποχή που πολλοί γιατροί έχουν επιλέξει να φύγουν από την Ελλάδα και να βρουν δουλειά στο εξωτερικό. Εκδηλώνεται πάντως ενδιαφέρον τόσο σε αγροτικούς όσο και επικουρικούς γιατρούς», δήλωσε ο κ. Νίκος Καραμαρίτης.
Για φέτος αναμένεται να εκδηλωθεί μεγαλύτερο ενδιαφέρον αφού η λίστα με τις ειδικότητες έχει διευρυνθεί για να βοηθηθούν τα μικρά, «άγονα» νησιά αλλά και μερικά μεγαλύτερα. Επιπλέον, η ΠΝΑΙ θα κινήσει την όλη διαδικασία για προσλήψεις από την αρχή, με ένα φιλόδοξο πρόγραμμα, εμπλουτισμένο με περισσότερες θέσεις και ειδικότητες ώστε να βοηθηθούν τα νησιά που έχουν προβλήματα και ελλείψεις σε γιατρούς.
Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Καραμαρίτη, εφόσον το πρόγραμμα λειτούργησε στην πράξη ομαλά και μάλιστα με θετικά αποτελέσματα, θα γίνουν προσπάθειες να καλυφθούν κι άλλα νησιά με περισσότερες ειδικότητες –πέραν των αγροτικών γιατρών. Σημειώνεται πως την σχετική πρόταση είχε κάνει ο κ. Καραμαρίτης και με σύμφωνη γνώμη του ιδίου του περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργου Χατζημάρκου, προχώρησε και υλοποιήθηκε προκειμένου να καλυφθούν κενές θέσεις αγροτικών γιατρών αλλά και γιατρών ειδικότητας.

Το Κοινωνικό Παντοπωλείο
Όσον αφορά την λειτουργία και δράση του Κοινωνικού Παντοπωλείου, ο κ. Καραμαρίτης, υπογράμμισε πως η ΠΝΑΙ δεν έχει σταματήσει να ενδιαφέρεται για τους πολίτες, γι αυτό και οι διανομές τροφίμων στα Δωδεκάνησα θα συνεχιστούν με αυξημένο προϋπολογισμό: «Με απόφαση του ιδίου του περιφερειάρχη κ. Γιώργου Χατζημάρκου, ο προϋπολογισμός του Κοινωνικού Παντοπωλείου αυξήθηκε από 60.000 ευρώ που ήταν τον χρόνο, σε 1εκ. ευρώ. Κι αυτό γιατί οι ανάγκες είναι πάρα πολύ αυξημένες. Δυστυχώς, πολλοί συμπολίτες μας, ζουν πολύ κοντά στο όριο της φτώχειας, που σημαίνει ότι έχουν εισοδήματα τα οποία αγγίζουν τα 6.000 ευρώ τον χρόνο. Είχαμε μέχρι και πέρσι 600 δικαιούχους στην πόλη της Ρόδου. Επειδή όμως υπάρχουν πολλά προβλήματα και στα χωριά μας και σε όλα τα νησιά της Δωδεκανήσου, ξεκινήσαμε μια καταγραφή και καταλήξαμε στους 8.500 ωφελούμενους οι οποίοι καλύπτουν αυτά τα κριτήρια (χαμηλά εισοδήματα, μονογονεϊκές οικογένειας, κ.λπ.) Ο διαγωνισμός αυτός θα βγει στον ‘αέρα’ μετά το Πάσχα. Ωστόσο, αυτά τα νούμερα δεν είναι σταθερά και δεν σας κρύβω ότι είναι ανησυχητικά…»
Οι διανομές στα νησιά θα γίνονται με την αρωγή των Επαρχείων, Δήμων και Εκκλησίας που στηρίζουν την προσπάθεια της ΠΝΑΙ και φυσικά, βοηθούν στην καταγραφή των ανθρώπων που έχουν πραγματική ανάγκη. Οι τσάντες θα περιέχουν τρόφιμα μακράς διαρκείας, λάδι, κατεψυγμένα κοτόπουλα και κρέατα, είδη καθαρισμού, απορρυπαντικά και είδη για μωρά (πάμπερς κ.λπ.)

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ