Ειδήσεις

Απολύονται 156 δημοτικοί αστυνομικοί με πλαστά πιστοποιητικά

Στην ανάκληση του διορισμού 156 πρώην δημοτικών αστυνομικών οι οποίοι είχαν προσληφθεί είτε με πλαστά δικαιολογητικά είτε χωρίς να πληρούν τις προϋποθέσεις διορισμού θα προχωρήσουν οι αρμόδιες Αρχές στους δήμους της χώρας. Παράλληλα, θα υπάρξει εισαγγελική έρευνα για τυχόν ποινικές ευθύνες αυτών των δημοτικών αστυνομικών αλλά και των κατά περίπτωση διοικητικών οργάνων που ενέκριναν τις μηνόμιμες προσλήψεις.

Τελικά, επί του συνόλου των δημοτικών αστυνομικών, ποσοστό που δεν ξεπερνά το 4,5% εντοπίστηκε να έχει προσληφθεί με μη σύννομες διαδικασίες. Έτσι, οι 156 δημοτικοί αστυνομικοί θα προστεθούν μαζί με άλλες κατηγορίες υπαλλήλων του δημοσίου τομέα στον αριθμό των απολύσεων που επιζητά η κυβέρνηση για να καλυφθούν οι απαιτήσεις των συμφωνιών της με την τρόικα.
Οι εξελίξεις αυτές προκύπτουν μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου των δικαιολογητικών των δημοτικών αστυνομικών από το Σώμα Επιθεωρητών – Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔΔ).
Ο έλεγχος πραγματοποιήθηκε στο σύνολο των 3.530 πρώην δημοτικών αστυνόμων σε 178 δήμους της χώρας και ελέγχθηκαν 12.377 υποβληθέντα δικαιολογητικά (απολυτήρια λυκείου, πτυχία πανεπιστημίου, πιστοποιητικά γλωσσομάθειας, διπλώματα οδήγησης, πιστοποιητικά γνώσης χειρισμού ηλεκτρονικών υπολογιστών και πιστοποιητικά εντοπιότητας) που χρησιμοποιήθηκαν.

Πλαστά δικαιολογητικά ή μη σύννομες διαδικασίες
Από την έρευνα των επιθεωρητών, η οποία ολοκληρώθηκε, διαπιστώθηκε ότι 156 περιπτώσεις πρώην δημοτικών αστυνομικών που έκαναν χρήση πλαστών δικαιολογητικών προκειμένου να προσληφθούν ή προσελήφθησαν χωρίς να πληρούν τις νόμιμες προϋποθέσεις.
Συγκεκριμένα, εντοπίστηκαν 74 περιπτώσεις πρώην δημοτικών αστυνομικών που έκαναν χρήση πλαστών δικαιολογητικών προκειμένου να προσληφθούν, αλλά και 82 περιπτώσεις πρώην δημοτικών αστυνομικών οι οποίοι προσελήφθησαν είτε χωρίς να διαθέτουν ορισμένα από τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά είτε χωρίς να πληρούν τις προϋποθέσεις διορισμού. Οι εκθέσεις του ΣΕΕΔΔ προτείνουν στις αρμόδιες δημοτικές αρχές να προβούν στην ανάκληση αυτών των διορισμών, ενώ έχουν κοινοποιηθεί και στις εισαγγελικές αρχές για τη διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών. Μέχρι σήμερα έχουν ήδη ανακληθεί, βάσει των εκθέσεων του ΣΕΕΔΔ, 68 διορισμοί και το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται να ανακληθούν και οι υπόλοιποι, καθώς εκκρεμεί η έκδοση των σχετικών αποφάσεων από τις κατά περίπτωση αρμόδιες δημοτικές αρχές. Ο έλεγχος από το ΣΕΕΔ πραγματοποιήθηκε ύστερα από εντολή των Υπουργών Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Εσωτερικών κκ. Κυριάκου Μητσοτάκη και Γιάννη Μιχελάκη. «

Πρώτη φορά»
«Είναι η πρώτη φορά που πραγματοποιείται και στέφεται με επιτυχία μια τόσο σύνθετη ελεγκτική δράση, η οποία μπορεί να αποτελέσει πιλότο για μια σειρά παρόμοιων ελέγχων στο μέλλον. Είναι η πρώτη φορά, επίσης, που προκύπτουν μετρήσιμα αποτελέσματα και όχι γενικοί αφορισμοί ή εμπειρικές εκτιμήσεις περί χιλιάδων πλαστών δικαιολογητικών» επεσήμανε ο κ. Μητσοτάκης.
Σημείωσε ότι το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης «είναι απόλυτα προσηλωμένο στον έλεγχο του τρόπου με τον οποίο οι δημόσιοι υπάλληλοι μπήκαν στην δημόσια διοίκηση».
Και ο κ. Μητσοτάκης πρόσθεσε: «Αναμένουμε ότι ανάλογα και σημαντικά αποτελέσματα θα προκύψουν και από τον οριζόντιο έλεγχο των διοικήσεων για την εγκυρότητα των δικαιολογητικών που περιλαμβάνονται στα ατομικά μητρώα των εν ενεργεία δημοσίων υπαλλήλων ο οποίος βρίσκεται σε εξέλιξη, αλλά και από τις λοιπές ελεγκτικές δράσεις του ΣΕΕΔΔ».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου