Ειδήσεις

Αιτήσεις έως 25 Φεβρουαρίου για τις πανελλαδικές εξετάσεις

Εως τις 25 Φεβρουαρίου θα πρέπει να καταθέσουν αίτηση – δήλωση για συμμετοχή στις πανελλαδικές εξετάσεις οι φετινοί υποψήφιοι όλων των κατηγοριών.

Η επιλογή του δεύτερου μαθήματος γενικής παιδείας είναι καθοριστική για τα πεδία που θα μπορέσει να επιλέξει ο υποψήφιος στο Μηχανογραφικό του Δελτίο και γι’ αυτό πρέπει να γίνει με μεγάλη προσοχή. Αν ο υποψήφιος το δηλώσει και δεν προσέλθει στην εξέταση, τότε θεωρείται ότι εξετάστηκε και πήρε γραπτό βαθμό.

Μηδέν
Η εγκύκλιος η οποία θα δοθεί στη δημοσιότητα τις επόμενες ημέρες θα αναφέρει ότι όλοι οι υποψήφιοι θα πρέπει να δηλώσουν με σχετικές αιτήσεις από 10 έως τις 25 Φεβρουαρίου τα εξής:
Α) Το δεύτερο μάθημα γενικής παιδείας στο οποίο θα εξεταστούν πανελλαδικά.
Β) Το μάθημα «Αρχές Οικονομικής Θεωρίας», εφόσον επιθυμούν να το εξεταστούν πανελλαδικά.
Γ) Τα ειδικά μαθήματα (ξένες γλώσσες, σχέδια, μουσική) που επιθυμούν να εξεταστούν πανελλαδικά.
Δ) Αν επιθυμούν να είναι υποψήφιοι για τις Στρατιωτικές και τις Αστυνομικές Σχολές.
Ε) Αν επιθυμούν να είναι υποψήφιοι για Σχολές Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού.
ΣΤ) Αν επιθυμούν να είναι υποψήφιοι για τα ΤΕΦΑΑ.

Οσον αφορά το (δεύτερο) μάθημα γενικής παιδείας που οι υποψήφιοι επιλέγουν να εξεταστούν πανελλαδικά, επισημαίνεται ότι:

Για το μάθημα «Αρχές Οικονομικής Θεωρίας» επισημαίνονται τα εξής:
α) Οοι υποψήφιοι (ΓΕΛ και ΕΠΑΛ – ΟΜΑΔΑ Β’) που επιθυμούν να εξεταστούν το μάθημα σε πανελλαδικό επίπεδο, πρέπει υποχρεωτικά να το δηλώσουν με την Αίτηση-Δήλωση.
Απαραίτητη προϋπόθεση για να το δηλώσουν οι μαθητές ΓΕΛ και ΕΠΑΛ είναι να το έχουν ήδη επιλέξει ως μάθημα επιλογής. Αντίθετα, οι απόφοιτοι μπορούν να δηλώσουν πανελλαδική εξέταση στο μάθημα, ανεξάρτητα αν το είχαν επιλέξει ή όχι κατά τη διάρκεια της φοίτησής τους στο Λύκειο.
Εν τω μεταξύ, χθες, δόθηκε στη δημοσιότητα η εγκύκλιος για τις πανελλαδικές εξετάσεις μαθητών και αποφοίτων με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ή μαθησιακές ανάγκες, όπως δυσλεξία, αυτισμό κ.λπ.

Στην εγκύκλιο διευκρινίζεται – μεταξύ άλλων- ποιες κατηγορίες μαθητών και αποφοίτων θα εξεταστούν φέτος προφορικά, ποια δικαιολογητικά πρέπει να προσκομίσουν και πού.
Πιο συγκεκριμένα, προφορικά θα εξεταστούν στις φετινές Πανελλαδικές -κατόπιν αίτησής τους- μαθητές και απόφοιτοι με ειδικές μαθησιακές δυσκολίες, όπως δυσλεξία, δυσγραφία, δυσαριθμησία, δυσαναγνωσία, δυσορθογραφία.

Επίσης, προφορικά εξετάζονται οι μαθητές με σύνθετες γνωστικές, συναισθηματικές, κοινωνικές δυσκολίες, παραβατική συμπεριφορά λόγω κακοποίησης, γονεϊκής παραμέλησης και εγκατάλειψης ή λόγω ενδοοικογενειακής βίας, εφόσον υποβάλουν γνωμάτευση ότι έχουν ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και αδυνατούν να αντεπεξέλθουν σε γραπτή εξέταση.

Στην περίπτωση αυτή, η γνωμάτευση χορηγείται από το οικείο Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης, Διάγνωσης και Υποστήριξης Ειδικών Εκπαιδευτικών Αναγκών (ΚΕΔΔΥ) ή τα πιστοποιημένα από το υπ. Παιδείας Ιατροπαιδαγωγικά κέντρα.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΝΙΒΟΛΙΑΝΙΤΗΣ

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου