Ειδήσεις

Συνταγή ταλαιπωρίας για χιλιάδες ασθενείς

Ταλαιπωρία σε χιλιάδες πάσχοντες από καρκίνο και άλλες σοβαρές ασθένειες προκαλεί η απόφαση του ΕΟΠΥΥ να πάψει να χορηγεί από τα φαρμακεία του τα «ακριβά» σκευάσματα.

Οι ασθενείς είναι υποχρεωμένοι να καταφεύγουν στα δημόσια νοσοκομεία, χωρίς να έχουν πάντα αποτέλεσμα. Σε αρκετές περιπτώσεις, δεν τα βρίσκουν και τα αναζητούν σε άλλο νοσηλευτικό ίδρυμα, με αποτέλεσμα να υφίστανται μία ταλαιπωρία χωρίς προηγούμενο.

Το πρόβλημα αναγνωρίζει και η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, η οποία αναμένεται να αποσύρει την επίμαχη εγκύκλιο: «Αναμένουμε νέα απόφαση του υπουργού Υγείας, με την οποία θα αποσύρεται η προηγούμενη, που προκάλεσε την αναστάτωση», δήλωσε χθες στο «Εθνος» ο πρόεδρος του Οργανισμού Δημήτρης Κοντός.
Σύμφωνα με τον κ. Κοντό, αμέσως μετά την έκδοση της απόφασης, ο ΕΟΠΥΥ θα επανέλθει στο προηγούμενο καθεστώς, το οποίο δεν είναι και το πλέον ευχάριστο για τους ασθενείς, αλλά περιορίζει τη γραφειοκρατία και την ταλαιπωρία.

Πριν από τις αλλαγές, οι συγγενείς των ασθενών πήγαιναν στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, έπαιρναν το φάρμακο και το μετέφεραν οι ίδιοι στο νοσοκομείο, προκειμένου να γίνει έγχυση στον συγγενή τους.
Αρκούσε η συνταγή με μία απλή σφραγίδα των νοσοκομειακών φαρμακείων, που έλεγε «στερούμεθα», σε περίπτωση που τα φαρμακεία των νοσοκομείων αδυνατούσαν λόγω χαμηλών προϋπολογισμών να τα προμηθευτούν. Η διαδικασία αυτή σταμάτησε πριν από λίγες μέρες.

Εγγραφο
Με επείγον έγγραφο της διοίκησης του ΕΟΠΥΥ προς τα φαρμακεία του οργανισμού απαγορεύτηκε πλέον η διάθεση των νοσοκομειακών φαρμάκων για σοβαρές ασθένειες (ογκολογικοί ασθενείς, ρευματοπαθείς) που προορίζονται για χρήση σε δημόσια νοσοκομεία.
Με βάση το παραπάνω έγγραφο τα φάρμακα αυτά θα χορηγούνται από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ μόνο αφού προηγηθεί έγγραφο της διοίκησης του νοσοκομείου προς τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, στο οποίο θα τεκμηριώνεται η αδυναμία προμήθειας φαρμάκων και αφού δοθεί εντολή από τον πρόεδρο του οργανισμού.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΣ

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου