ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Εκδοση κτηματολογικών βεβαιώσεων και πιστοποιητικών από δικηγόρους

Δαμιανός Αθανασίου 2 λεπτά ανάγνωση
ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ

Μετά από επί­σκεψη στο Κτη­μα­το­λό­γιο του προ­έ­δρου του Δικη­γο­ρι­κού Συλ­λό­γου Ρόδου κ. Βασι­λείου Περίδη με μέλη του Δ.Σ. και παρου­σία του διευ­θυ­ντή του Κτη­μα­το­λο­γίου Ρόδου, της ανα­πλη­ρώ­τριας διευ­θύ­ντριας και του κτη­μα­το­λο­γι­κού δικαστή, τέθηκε προς εξέταση το ζήτημα της έκδοσης βεβαιώ­σεων από δικη­γό­ρους, που θα επέχουν θέση πιστο­ποι­η­τι­κών μετα­γρα­φής, ιδιο­κτη­σίας, βαρών ή διεκ­δι­κή­σεων ίσου κύρους με εκείνα που εκδί­δο­νται από τα έμμισθα υπο­θη­κο­φυ­λα­κεία σύμφωνα με την νέα διάταξη του άρθρου 36 του Κώδικα Δικη­γό­ρων, η οποία ισχύει για τα έμμισθα Υπο­θη­κο­φυ­λα­κεία, με τα οποία εξο­μοιώ­νο­νται όμως διοι­κη­τικά τα Κτη­μα­το­λο­γικά Γραφεία Ρόδου και Κω-Λέρου.

Σχετικά με το θέμα αυτό απέ­στειλε στους δικη­γό­ρους χθες ο διευ­θυ­ντής του Κτη­μα­το­λο­γίου Ρόδου την σχετική ανα­κοί­νωση που εξέδωσε ο δικα­στής του Κτη­μα­το­λο­γίου Ρόδου κ. Δημή­τρης Χαρα­λα­μπά­κης και η οποία έχει, ως εξής:

«Σύμφωνα με το άρθρο 36 παρ. 2 του Ν.4194/2013 (Κώδικας Δικη­γό­ρων), όπως τρο­πο­ποι­ή­θηκε με το άρθρο 364 Ν.4700/2020, ΦΕΚ Α΄127/29.06.2020, στο έργο του δικη­γό­ρου περι­λαμ­βά­νε­ται, στην υπό στοι­χείο β΄πε­ρί­πτωση: “Η έκδοση βεβαιώ­σεων που αφορούν στη μετα­γραφή, την ιδιο­κτη­σία, τα βάρη και τις διεκ­δι­κή­σεις επί ακι­νή­των, που υπά­γο­νται στην τοπική αρμο­διό­τητα εμμί­σθου υπο­θη­κο­φυ­λα­κείου.

Οι βεβαιώ­σεις της παρού­σας επέχουν, ως προς όλες τις έννομες συνέ­πειες, θέση πιστο­ποι­η­τι­κού μετα­γρα­φής, ιδιο­κτη­σίας, βαρών ή διεκ­δι­κή­σεων, αντί­στοιχα, ισό­κυ­ρου προς εκείνο που εκδί­δε­ται από το αρμόδιο υπο­θη­κο­φυ­λά­κειο.

Οι ισχύ­ου­σες δια­τά­ξεις για τη δυνα­τό­τητα έκδοσης πιστο­ποι­η­τι­κών από τα υπο­θη­κο­φυ­λα­κεία και τα κτη­μα­το­λο­γικά γραφεία δεν θίγο­νται”.

Όπως συνε­πά­γε­ται από την ανωτέρω διάταξη, με την προρ­ρη­θείσα πρό­βλεψη παρέ­χε­ται η δυνα­τό­τητα ταχείας έκδοσης των απαι­τού­με­νων βεβαιώ­σεων, τις οποίες θα μπορεί να εκδίδει άμεσα ο ίδιος ο δικη­γό­ρος, χωρίς την δια­με­σο­λά­βηση του υπο­θη­κο­φυ­λα­κείου, αφού πρώτα πραγ­μα­το­ποι­ή­σει τους αντί­στοι­χους ελέγ­χους των ακι­νή­των.

Οι εν λόγω βεβαιώ­σεις μπορούν να χρη­σι­μο­ποι­η­θούν: α. δικα­στι­κώς, καθώς προ­βλέ­πο­νται ως ισό­τι­μες (“ισό­κυ­ρες”), με τα αντί­στοιχα πιστο­ποι­η­τικά των έμμι­σθων υπο­θη­κο­φυ­λα­κείων και β. εξω­δί­κως, για οποια­δή­ποτε νόμιμη χρήση. Σημειω­τέον ότι, το Κτη­μα­το­λό­γιο Ρόδου, όπως και αυτό της Κω, λει­τουρ­γεί ως Υπη­ρε­σία του Υπουρ­γείου Δικαιο­σύ­νης, ήτοι ως “ειδικό” έμμισθο Υπο­θη­κο­φυ­λα­κείο (βλ. και Ν.Δ. 4201/1961, Ν.724/1977 και εκ της ΥΑ 2076183/8355/0022, ΦΕΚ Β΄1.1999, εκ των οποίων συνά­γε­ται ευθέως η εξο­μοί­ωση του Κτη­μα­το­λο­γίου Ρόδου με έμμισθο υπο­θη­κο­φυ­λα­κείο) και συνεπώς, υπά­γε­ται στην ανωτέρω διάταξη».

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.