Τοπικές Ειδήσεις

Εκδοση κτηματολογικών βεβαιώσεων και πιστοποιητικών από δικηγόρους

Μετά από επίσκεψη στο Κτηματολόγιο του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Ρόδου κ. Βασιλείου Περίδη με μέλη του Δ.Σ. και παρουσία του διευθυντή του Κτηματολογίου Ρόδου, της αναπληρώτριας διευθύντριας και του κτηματολογικού δικαστή, τέθηκε προς εξέταση το ζήτημα της έκδοσης βεβαιώσεων από δικηγόρους, που θα επέχουν θέση πιστοποιητικών μεταγραφής, ιδιοκτησίας, βαρών ή διεκδικήσεων ίσου κύρους με εκείνα που εκδίδονται από τα έμμισθα υποθηκοφυλακεία σύμφωνα με την νέα διάταξη του άρθρου 36 του Κώδικα Δικηγόρων, η οποία ισχύει για τα έμμισθα Υποθηκοφυλακεία, με τα οποία εξομοιώνονται όμως διοικητικά τα Κτηματολογικά Γραφεία Ρόδου και Κω-Λέρου.
Σχετικά με το θέμα αυτό απέστειλε στους δικηγόρους χθες ο διευθυντής του Κτηματολογίου Ρόδου την σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε ο δικαστής του Κτηματολογίου Ρόδου κ. Δημήτρης Χαραλαμπάκης και η οποία έχει, ως εξής:
«Σύμφωνα με το άρθρο 36 παρ. 2 του Ν.4194/2013 (Κώδικας Δικηγόρων), όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 364 Ν.4700/2020, ΦΕΚ Α΄127/29.06.2020, στο έργο του δικηγόρου περιλαμβάνεται, στην υπό στοιχείο β΄περίπτωση: “Η έκδοση βεβαιώσεων που αφορούν στη μεταγραφή, την ιδιοκτησία, τα βάρη και τις διεκδικήσεις επί ακινήτων, που υπάγονται στην τοπική αρμοδιότητα εμμίσθου υποθηκοφυλακείου.
Οι βεβαιώσεις της παρούσας επέχουν, ως προς όλες τις έννομες συνέπειες, θέση πιστοποιητικού μεταγραφής, ιδιοκτησίας, βαρών ή διεκδικήσεων, αντίστοιχα, ισόκυρου προς εκείνο που εκδίδεται από το αρμόδιο υποθηκοφυλάκειο.
Οι ισχύουσες διατάξεις για τη δυνατότητα έκδοσης πιστοποιητικών από τα υποθηκοφυλακεία και τα κτηματολογικά γραφεία δεν θίγονται”.
Όπως συνεπάγεται από την ανωτέρω διάταξη, με την προρρηθείσα πρόβλεψη παρέχεται η δυνατότητα ταχείας έκδοσης των απαιτούμενων βεβαιώσεων, τις οποίες θα μπορεί να εκδίδει άμεσα ο ίδιος ο δικηγόρος, χωρίς την διαμεσολάβηση του υποθηκοφυλακείου, αφού πρώτα πραγματοποιήσει τους αντίστοιχους ελέγχους των ακινήτων.
Οι εν λόγω βεβαιώσεις μπορούν να χρησιμοποιηθούν: α. δικαστικώς, καθώς προβλέπονται ως ισότιμες (“ισόκυρες”), με τα αντίστοιχα πιστοποιητικά των έμμισθων υποθηκοφυλακείων και β. εξωδίκως, για οποιαδήποτε νόμιμη χρήση. Σημειωτέον ότι, το Κτηματολόγιο Ρόδου, όπως και αυτό της Κω, λειτουργεί ως Υπηρεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης, ήτοι ως “ειδικό” έμμισθο Υποθηκοφυλακείο (βλ. και Ν.Δ. 4201/1961, Ν.724/1977 και εκ της ΥΑ 2076183/8355/0022, ΦΕΚ Β΄1.1999, εκ των οποίων συνάγεται ευθέως η εξομοίωση του Κτηματολογίου Ρόδου με έμμισθο υποθηκοφυλακείο) και συνεπώς, υπάγεται στην ανωτέρω διάταξη».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου