Ειδήσεις

Λίγο πάνω από το μισό του μισθού η «εθνική σύνταξη»

Στο 60% ενός «ενδιάμεσου» μισθού θα κινείται η νέα βασική σύνταξη σύμφωνα με τον υφυπουργό Εργασίας, Τάσο Πετρόπουλο, ο οποίος ταυτόχρονα διέψευσε τις διαρροές περί σύνδεσης του ύψους της σύνταξης με το εισόδημα του δικαιούχου

Μιλώντας στη Βουλή στο πλαίσιο της συζήτησης για τον προϋπολογισμό του 2016, ο Τάσος Πετρόπουλος έκανε λόγο για ένα νέο Ασφαλιστικό σύστημα διαφανές και ειλικρινές, με τόσο τη λεγόμενη «εθνική σύνταξη» όσο και την επιπρόσθετη αναλογική να είναι «εγγυημένες από το Κράτος».

«Ακούμε σήμερα τους νέους να λένε ‘δεν με ενδιαφέρει η κοινωνική ασφάλιση γιατί δεν πρόκειται να πάρω σύνταξη. Είναι λάθος. Με τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος δημιουργείται ένα ασφαλιστικό σύστημα διαφανές, ειλικρινές, σύστημα προστασίας και αναβάθμισης της κοινωνικής ασφάλισης. Η κοινωνική ασφάλιση γίνεται βιώσιμη και η εθνική σύνταξη θα ορίζεται στο ύψος του 60% του ενδιάμεσου εισοδήματος. Στην εθνική θα προστίθεται και η αναλογική με βάση τις εισφορές η οποία θα είναι επίσης εγγυημένη από το κράτος» τόνισε.

Ο Τάσος Πετρόπουλος διευκρίνισε ότι ενδιάμεσο εισόδημα θα θεωρείται η πραγματική εισφοροδοτική και φορολογική ικανότητα του ασφαλισμένου, με την οποία θα ρυθμίζονται και οι εισφορές, ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν και οι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι, οι οποίοι σήμερα δυσκολεύονται να καταβάλλουν τις εισφορές τους.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Εργασίας, ακόμη και μετά τη ρύθμιση με την οποία οι ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ, μπορούσαν να επιλέξουν κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία, ελάχιστοι μπόρεσαν να ανταποκριθούν.

Από τους 260.000 οφειλέτες του ΟΑΕΕ περίπου 50.000 ήταν εκείνοι που επέλεξαν χαμηλότερες ασφαλιστικές κατηγορίες, ενώ στον κλάδο των μηχανικών από τους 20.000 που δεν καταβάλλουν εισφορές μόνο οι 4.000 επέλεξαν χαμηλότερες κατηγορίες.

thepressproject.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου