Τοπικές Ειδήσεις

Δήλωση υποψηφιότητας του Γιάννη Εμίρη για τον Δήμο της Κάσου

Αγαπητοί Συμπατριώτες και Συμπατριώτισσες,

Πριν τρεις μήνες ήμουν ο πρώτος που ανακοίνωσα καθαρά και χωρίς περιστροφές την υποψηφιότητά μου για τον Δήμο της Κάσου μας.

Τη δύσκολη αυτή απόφαση την πήρα γιατί ένιωθα μέσα μου δυνατή τη θέληση να συμβάλω με τις δυνάμεις, τη γνώση  και τη θέληση μου για σκληρή δουλειά στη βελτίωση της καθημερινότητάς μας στο νησί και την ανάπτυξή του.

Κανένας δεν είναι ευχαριστημένος από όσα ζούμε στην Κάσο, από τον καιρό ακόμα της ενσωμάτωσης μέχρι σήμερα. Η μεγάλη πρόοδος που αναμφισβήτητα έχει γίνει δεν είναι αρκετή για να συγκρατήσει τον Κασιώτη στον τόπο του και να του εξασφαλίσει τη δυνατότητα να εργαστεί εδώ.

Η προσπάθεια και η φιλοδοξία μου είναι να οργανώσουμε τις συνθήκες ώστε να κατορθώσουμε να ζήσουμε στον τόπο μας και να φέρουμε πίσω αυτούς που υποχρεώθηκαν να φύγουν, ή έστω κάποιους από αυτούς. Όταν απελευθερώθηκε η Κάσος είχε περισσότερους από 1200 κατοίκους. Αυτός ο αριθμός θα πρέπει να είναι ο πρώτος μας στόχος.

Η Κάσος σήμερα είναι μια ζωντανή κοινωνία. Έχει παιδιά, έχει ανθρώπους που θέλουν να δουλέψουν και να προσφέρουν, έχει απόμαχους της εργασιακής ζωής που θέλουν να ζήσουν ήρεμα στον τόπο τους αψηφώντας σχεδόν την αγωνία που δημιουργεί το παραμικρό πρόβλημα υγείας. Όμως  κάθε χρόνο –από την εποχή που άρχισε η οικονομική κρίση- η παραμονή στο νησί γίνεται πιο δύσκολη για όλες τις ηλικιακές ομάδες. Η μείωση του μόνιμου πληθυσμού έχει φθάσει σε οριακό σημείο.

Μια κοινωνία που θα έχει σταθερά 1200 μέλη θα βρει από μόνη της τον τρόπο να λύσει ορισμένα από τα βασικά προβλήματα που μας βασανίζουν σήμερα, με πρώτα αυτά της υγείας και της παιδείας.

Αυτή ήταν η πρώτη μου σκέψη όταν πήρα τη δύσκολη προσωπική απόφαση, πριν δύο χρόνια, να εγκατασταθώ στο νησί της καταγωγής μου για να συνδράμω όσο μπορώ την κοινωνία της Κάσου.

Στη συνέχεια, και μέσα από την ανταλλαγή απόψεων με πολλούς συμπατριώτες, έθεσα στον εαυτό μου κάποιες προϋποθέσεις, κάτω από τις οποίες θα άξιζε να διεκδικήσω τη Δημαρχία της Κάσου. Όταν ήρθε το περασμένο καλοκαίρι αυτή η ώρα, δεν υπήρχε καμιά από τις προϋποθέσεις αυτές. Όμως την κρίσιμη ώρα στον άνθρωπο –και ειδικά σε εμάς τους Κασιώτες- δεν επιβάλλεται η λογική αλλά το συναίσθημα. Γι’ αυτό και αποφάσισα, σε πείσμα των συνθηκών, να προσπαθήσω να μεταφέρω σε όλους τα πολλά και σημαντικά που ονειρεύομαι για το νησί μας και που όλοι μαζί μπορούμε να πραγματοποιήσουμε.

Αυτό που μπορώ να σας υποσχεθώ είναι πως είμαι αποφασισμένος να δουλέψω σκληρά γι΄αυτό το σκοπό, 365 ημέρες το χρόνο.

Δεν είναι η ώρα να αναπτύξουμε λεπτομερώς το πρόγραμμά μας που δεν θα είναι απλές εξαγγελίες, αλλά θα περιλαμβάνει και τον τρόπο με τον οποίο θα επιδιώξουμε τον κάθε μας στόχο. Από σήμερα, όμως, θα πρέπει να συμφωνήσουμε στις βασικές κατευθύνσεις, που είναι:

  • Η ακτοπλοϊκή μας σύνδεση που θα πρέπει να βασίζεται στην όσο το δυνατόν πιο συχνή επικοινωνία μας με την Κρήτη και τη Ρόδο.
  • Η επίλυση του χρόνιου ζητήματος της στελέχωσης του Πολυϊατρείου Κάσου, αλλά και γενικότερα την παρουσία πεπειραμένων και εξειδικευμένων ιατρών στο νησί μας.
  • Η βελτίωση της Παιδείας, έτσι ώστε να μπορούν να διεκδικούν με πραγματικά ίσους όρους τα παιδιά μας τη δυνατότητα να σπουδάσουν. Κι ακόμα πιο σημαντικό: να αποκτήσουν όλοι γνώση για την ιστορική σημασία του νησιού τους καθώς και  τις βάσεις για μια κοινωνική ζωή αντάξια του ευλογημένου τόπου όπου γεννήθηκαν.
  • Η ουσιαστική και ριζική αντιμετώπιση των χρόνιων προβλημάτων που απαιτούν σοβαρά τεχνικά έργα, όπως είναι η συνεχής απειλή που νιώθουμε από την κατάσταση στον Σκυλλά, η ύπαρξη σύγχρονης δομής για τα σκουπίδια, αλλά και η διάνοιξη δρόμων και μονοπατιών που θα κάνουν επισκέψιμα πολλά, μοναδικής ομορφιάς, σημεία του νησιού μας, που ούτε εμείς οι ίδιοι δεν έχουμε επισκεφθεί.
  • Η ανάπτυξη της κτηνοτροφικής παραγωγής με την άμεση –και με κάθε τρόπο- λειτουργία του σφαγείου, αλλά και τον παράλληλο εκσυγχρονισμό της κτηνοτροφίας μας ώστε να εφαρμοστούν νέες μέθοδοι, κι ακόμα να υπάρξει διασύνδεση με μεγάλους εμπόρους κρεάτων που θα μπορούν να προωθήσουν την παραγωγή.
  • Η ανάπτυξη του τουρισμού με τη δημιουργία υποδομών τόσο από την ιδιωτική πρωτοβουλία όσο και από τον Δήμο, εκεί που μπορεί να σταθεί αρωγός και εμπνευστής των ιδιωτών ώστε να ξεπεραστούν οι δυσκολίες που υπάρχουν στην αρχή κάθε προσπάθειας.

Στόχος μας, μέσα από όλα αυτά, είναι μια Δημοτική Αρχή φιλική προς τον Δημότη που θα τον προστατεύει, θα τον καθοδηγεί και θα τον διευκολύνει στα επαγγελματικά του βήματα, που θα τον ενισχύει δημιουργώντας θέσεις εργασίας εκεί που χρειάζονται κι εκεί που θα χρειαστούν με την ανάπτυξη των τομέων που αναφέραμε.

Το νοικοκύρεμα του νησιού μας, η καθαριότητα, η ανακύκλωση των αποβλήτων, η φροντίδα για τους ναούς και τα παρεκκλήσια μας (με την ενίσχυση των Επιτροπών που κάνουν παραδειγματική δουλειά), η λειτουργία νέων δομών πολιτισμού, όπως έγινε η Βιβλιοθήκη μας, κι όπως μπορούν να γίνουν το παλιό γυμνάσιο και το ΑΝΟΚ, η φροντίδα για την άθληση των Δημοτών, ανεξαρτήτως ηλικίας, η ακόμα καλύτερη γνώση και προβολή του ιστορικού μας ρόλου, είναι πράγματα που μπορούμε να οργανώσουμε όλοι μαζί, με την προτροπή και τη συμβολή της Δημοτικής Αρχής.

Η Κάσος μπορεί να γίνει σημείο συνάντησης Κρητικών και Δωδεκανησίων καθώς και τουριστών που έρχονται σε αυτές τις περιοχές από όλες τις μεριές του κόσμου και να προτείνει ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης που θα αναδεικνύει και δεν θα καταστρέφει, τα τοπία μας, τα έθιμά μας, τη μουσική μας και την πατροπαράδοτη, αυθόρμητη φιλοξενία μας.

 

Όλα τα παραπάνω οι Κασιώτες τα γνωρίζουν και τα περιμένουν.

Οι λύσεις, όμως, δεν θα έρθουν από αλλού.

Θα τις πετύχουμε εμείς!

Με γνώση και ψυχή θα τις διεκδικήσουμε αλλά, προπάντων, θα τις δημιουργήσουμε.

Θα είμαστε δημιουργικοί και πρωτοπόροι, ριψοκίνδυνοι όπου χρειάζεται και επιμελείς σε όλες μας τις προσπάθειες.

Είμαι έτοιμος στους επόμενους μήνες να συζητήσω με όλους εσάς τους συμπατριώτες μου, έναν –έναν, τις σκέψεις, τις ελπίδες και κυρίως τον τρόπο με τον οποίο ο Δήμος Κάσου θα μπορέσει να κινηθεί σε αυτές τις κατευθύνσεις. Οι απόψεις σας και οι συμβουλές σας θα είναι πολύτιμες γι΄αυτή τη μεγάλη προσπάθεια.

Έχουμε αργήσει πολύ και η παραπάνω καθυστέρηση θα είναι καταλυτική, όχι πλέον για την ανάπτυξη, αλλά για την ίδια την ύπαρξη της κοινωνίας του μας νησιού

*

Λίγους μήνες πριν τις Δημοτικές Εκλογές δεν μπορούμε να είμαστε ιδιαίτερα αισιόδοξοι με την εικόνα του κατακερματισμού που παρατηρείται. Να είστε βέβαιοι ότι αν πίστευα ότι κάποια άλλη υποψηφιότητα από αυτές που λέγονται ή ψιθυρίζονται μπορούσε να κινηθεί αποτελεσματικά προς αυτές τις κατευθύνσεις θα την ακολουθούσα με ενθουσιασμό χωρίς να μπω στην περιπέτεια της δικής μου υποψηφιότητας.

Ο εκλογικός νόμος, με τον οποίο κατά τα φαινόμενα θα διεξαχθούν οι προσεχείς δημοτικές εκλογές, ευνοεί δυστυχώς τον κατακερματισμό και τη μελλοντική ακυβερνησία. Φοβάμαι ότι θα αποδειχθεί η ταφόπλακα της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Μόνο αντίδοτο σε  αυτόν τον επικίνδυνο εκλογικό νόμο είναι οι λίγες και ισχυρές υποψηφιότητες. Εάν αντιμετωπίσουμε σοβαρά την κατάσταση ο ίδιος αυτός νόμος μπορεί να αποτελέσει το έναυσμα για τη σύνθεση που είναι απαραίτητη στη μικρή κοινωνία μας. Τότε το μειονέκτημα θα γίνει πλεονέκτημα.

Το αίτημα αυτό το άκουσα πολλές φορές, από πολλούς σοβαρούς συνομιλητές μου στο διάστημα των τριών μηνών.

Ότι ακούω το λαμβάνω σοβαρά υπ’ όψη μου. Δεν υποτιμώ και δεν απορρίπτω καμιά σκέψη, όσο κι αν διαφέρει από τη δική μου.

 Αν και θεωρώ σημαντικό να είναι συμπαγής η δημαρχιακή ομάδα για να επιτευχθούν φιλόδοξοι και πρωτοποριακοί στόχοι, πιστεύω ότι είναι  απαραίτητο να έχουμε σε κάθε περίπτωση επίγνωση του εφικτού και να συμπορευόμαστε με το λαϊκό αίσθημα. Θα προσπαθήσω, όσο μπορώ, για τις ιδέες μου, αλλά να είστε βέβαιοι παράλληλα, ότι δεν θα επιτρέψω να φθάσουμε σε μια χαοτική κατάσταση που δυστυχώς πολλοί διαβλέπουν αυτή τη στιγμή.

 

Ας πάρουμε όλοι ενεργή θέση και τότε όλα θα πάρουν τον δρόμο που    αξίζει στο υπέροχο νησί μας.

 

 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου