Ειδήσεις

Ο διανοούμενος ιεράρχης

«Εχει διάλεξη του Αγίου Αλβανίας, να πάμε οπωσδήποτε», με είχε προτρέψει πρωτοετής συνάδελφος της Θεολογικής Σχολής Αθηνών γύρω στις αρχές του 2001. Για όσους έχουμε περάσει από τα αμφιθέατρα και τις αίθουσες της σχολής, τα βιβλία θρησκειολογίας του Αρχιεπισκόπου Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας κ.κ. Αναστασίου, αλλά και η διανοούμενη μορφή του ιεράρχη ήταν κάτι σαν… ευαγγέλιο («συνέπεια» της θεολογίας, εξάλλου). Με λόγο απλό και μετρημένο, με τη φωνή που κινείται μεταξύ δημόσιας διάλεξης και προσωπικής κουβέντας, ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας είναι ένα από τα φωτεινότερα και πιο σεβάσμια πρόσωπα της απανταχού Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Την ερχόμενη Παρασκευή 3 Νοεμβρίου, στο ξενοδοχείο Divani Caravel, στις 19.00, ο κ.κ. Αναστάσιος θα βρίσκεται στην Αθήνα, προσκεκλημένος των εκδόσεων Εν Πλω, με αφορμή την κυκλοφορία του νέου του βιβλίου από τον εν λόγω οίκο με τίτλο «Εγρήγορση», το οποίο και θα παρουσιάσουν οι Ιωάννης Παλαιοκρασσάς, Γεώργιος Παπαγεωργίου, Θανάσης Παπαθανασίου και Γεώργιος Φίλιας. Ταυτόχρονα, θα παρουσιαστεί ένα ακόμη βιβλίο του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου με τίτλο «Η Ανασύσταση της Ορθοδόξου Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Αλβανίας (1991-2016)», ενώ θα προβληθεί και μικρό ντοκιμαντέρ με στιγμές από την ιεραποστολική πορεία του ιεράρχη.

Σκέπτομαι, με αυτή την αφορμή, τους ορθόδοξους ιερωμένους που έχουν κάνει άνοιγμα στις σύγχρονες απαιτήσεις του ποιμνίου τους before it was cool. Η πρώτη περίπτωση που μου έρχεται στον νου, μετά βεβαίως τον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο, είναι εκείνη του πατρός Φιλόθεου Φάρου. Τα βιβλία του, μέσα στην απλότητα της γλώσσας και τη σαφήνεια των ανθρωπιστικών επιστημών που έχει σπουδάσει, ακουμπούν επί τον τύπον των ήλων, δίχως «κοκκινίσματα» και από άμβωνος τιμωρητικές ομιλίες και καταδίκες όσων δεν ακολουθούν την «ορθόδοξη ηθική», η πηγή της οποίας ασφαλώς αποδίδεται στον λόγο του Θεού. Ενδεικτικά, αν θέλει κανείς να μάθει τη σκέψη του π. Φιλόθεου Φάρου, μπορεί να ανατρέξει στα «Πένθος» και «Ερωτος φύσις».

Ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος, ο πολυσχιδής ιεράρχης με την ανακουφιστική φωνή, θα δώσει άλλη μία ομιλία. Ως απόφοιτος Θεολογίας, τον μνημονεύω συχνά. Και ως αναγνώστης επίσης.

Καθημερινή

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου