Ειδήσεις

Παρουσία ΥΕΘΑ Πάνου Καμμένου στην ΤΑΜΣ «ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ 2017» στη Ρόδο

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ, ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης ΠΝ, ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Χρήστος Χριστοδούλου και ο Διοικητής της ΑΣΔΕΝ Αντιστράτηγος Νικόλαος Μανωλάκος παρακολούθησαν τμήμα της Τακτικής Άσκησης Μετά Στρατευμάτων (ΤΑΜΣ) «ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ 2017» που πραγματοποιήθηκε στη Ρόδο.

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας απηύθυνε τον εξής χαιρετισμό:

«Με ιδιαίτερη χαρά βρίσκομαι και πάλι στη Ρόδο, όπου παρακολουθήσαμε μαζί ένα μέρος της διακλαδικής άσκησης «Παρμενίων», που αφορά σε συνδυασμένη αμφίβια και αεροκίνητη επιχείρηση.

 Χαίρομαι ακόμα περισσότερο, διότι παρακολουθώ όλες αυτές τις ημέρες, όχι μόνο την ενεργή συμμετοχή όλων των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων στη μεγαλύτερη εθνική μας άσκηση, αλλά και την αναβαθμισμένη συμμετοχή της εθνοφυλακής μας. Είμαι περήφανος για αυτό, καθώς, από δω, από το νησί της Ρόδου, είχα ανακηρύξει λίγους μήνες πριν, το έτος 2017, ως έτος «Εφέδρων και Εθνοφυλάκων».

 Ζωντανό παράδειγμα είναι ο 92χρονος καταδρομέας μας που βρίσκεται σήμερα στην πρώτη γραμμή παρακολούθησης της άσκησης.

 Η ενεργοποίηση κρίσιμων ταγμάτων εθνοφυλακής σε όλο τον Ελλαδικό χώρο, αλλά και η ενεργοποίηση αριθμού επιστρατευμένων μονάδων, συνιστούν ουσιαστική συμβολή στην ετοιμότητα του επιχειρησιακού μηχανισμού των Ενόπλων μας Δυνάμεων.

 

Η άσκηση «Παρμενίων» θέτει σε εφαρμογή όλα τα σχέδια που απαιτούνται για την αντιμετώπιση κάθε απειλής στην ελληνική επικράτεια και κυρίως στον Έβρο και τα νησιά μας.

 

Η κατάρτιση, ο εξαιρετικά υψηλός επαγγελματισμός, η υπευθυνότητα, η πειθαρχία, το υψηλό ηθικό και ο ενθουσιασμός που διακρίνω σε όλο το στρατιωτικό προσωπικό που συμμετέχει στην άσκηση «Παρμενίων», εδώ, αλλά και σε όλη τη χώρα, αποδεικνύουν την καθημερινή θέληση των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων να υπερασπίζονται την εδαφική ακεραιότητα και τα εθνικά μας συμφέροντα συνεισφέροντας ταυτόχρονα στην ανύψωση του ηθικού του ακριτικού, κυρίως, πληθυσμού.

 

Η Ρόδος αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του αμυντικού ιστού της χώρας μας και ζωτικό έδαφος στην επιχειρησιακή σχεδίαση των Ενόπλων Δυνάμεων λόγω της θέσης της και της στρατηγικής αξίας στον άξονα Ελλάδας – Κύπρου. Συνεπώς αποτελεί μαζί με όλα τα Δωδεκάνησα απόλυτη προτεραιότητά μας, η ανάπτυξη δυνατοτήτων σε αμφίβιες και αεροκίνητες επιχειρήσεις οι οποίες επαυξάνουν την ετοιμότητα των μονάδων μας να ανταποκριθούν σε ένα εν δυνάμει απαιτητικό επιχειρησιακό περιβάλλον, όπως αυτό της Ρόδου, αλλά και σε ένα θέατρο επιχειρήσεων, όπως αυτό του Αιγαίου. Η άσκηση που πραγματοποιήθηκε αποδεικνύει τις εντυπωσιακές δυνατότητες των Ενόπλων Δυνάμεών μας σε αυτού του τύπου τις επιχειρήσεις για την αντιμετώπιση και εξουδετέρωση κάθε είδους απειλής.

 

Η κυβέρνηση στέκεται αρωγός στην ενίσχυση υφιστάμενων αμυντικών δυνατοτήτων, αλλά και στην ανάπτυξη νέων, ενώ η στρατιωτική ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων δρα με στρατηγική ψυχραιμία και σχεδιασμό, επαυξάνοντας τη στρατιωτική ισχύ της χώρας προκειμένου να αποτελέσει παράγοντα σταθερότητας, ασφάλειας και αποτροπής στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

 

Οι ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις και η γεωστρατηγική θέση της χώρας βοηθούν στην έξοδο από την οικονομική κρίση.

 

Επιζητούμε από τους γείτονές μας, την ειρήνη, τη συνεργασία, τη σταθερότητα και το σεβασμό των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Πλην, ο μεγαλοϊδεατισμός, ο εθνικισμός, ο αναθεωρητισμός και ο θρησκευτικός φονταμενταλισμός που επικρατούν στη γειτονιά μας, δεν μας επιτρέπουν να εφησυχάζουμε. Η πολιτική των αυξανόμενων αμφισβητήσεων και διεκδικήσεων της γείτονος, αποδεικνύει ότι κάθε άλλο παρά σεβασμό στην αρχής της καλής γειτονίας, επιδεικνύει.

 

Η συνεχιζόμενη παράνομη τουρκική κατοχή μεγάλου μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας, η αμφισβήτηση του εύρους του ελληνικού εναέριου χώρου και των χωρικών υδάτων στο Αιγαίο, η αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων μας σε ελληνικά νησιά, δεν μας επιτρέπουν να εμπιστευόμαστε τις δήθεν καλές προθέσεις των γειτόνων μας. Οι διεθνείς συνθήκες υπάρχουν για να αποτελούν εχέγγυο για την ειρηνική συνύπαρξη των λαών μας.

 

Δυστυχώς, εσείς οι ακρίτες της Δωδεκανήσου βιώνετε σχεδόν καθημερινά καταστάσεις παραβίασης διεθνών συμφωνιών, αλλά και του Διεθνούς Δικαίου, ακόμα και της ίδιας της ηθικής. Την ώρα της διεξαγωγής της ασκήσεως προσπάθησαν και πάλι να κάνουν παράνομη είσοδο στον ελληνικό εναέριο χώρο και αναχαιτίστηκαν άμεσα από την Πολεμική μας Αεροπορία. Όπως είπε και ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας το τελευταίο αεροπλάνο που θα προσγειώνεται θα είναι ελληνικό.

 

Η άσκηση «Παρμενίων» έχει αναδείξει με επιτυχία μέχρι σήμερα την ετοιμότητα και την ανταπόκριση των Ενόπλων Δυνάμεων και του κρατικού μηχανισμού σε καταστάσεις κλιμάκωσης μιας κρίσης σε συνθήκες πολεμικής σύρραξης. Ταυτόχρονα αποτελεί για τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας μας το επιστέγασμα της άριστης και ρεαλιστικής εκπαίδευσή τους.

 

Στο σημείο αυτό, θα ήθελα, από εδώ, από τη Ρόδο, να στείλω ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι: «Όσοι επιβουλεύονται τα ιερά και τα όσια της πατρίδας μας και του έθνους μας, πρέπει να γνωρίζουν, ότι δεν πρόκειται να φανούμε κατώτεροι της αυτοθυσίας των προγόνων μας, αλλά και του χρέους μας απέναντι στο έθνος. Είμαστε απόγονοι του Μιλτιάδη, που με την ιδιοφυΐα του απέκρουσε τους εισβολείς. Είμαστε απόγονοι του Θεμιστοκλή, που χάρη στην προσωπικότητά του αποτέλεσε τον κυριότερο συντελεστή νίκης στη ναυμαχίας της Σαλαμίνας. Είμαστε απόγονοι των ηρώων, των μαχών του Βαλτετσίου, των Δερβενακίων, του Σκρα, του Κιλκίς – Λαχανά, της Κρήτης και αμέτρητων άλλων, που χάρη στην απαράμιλλη ανδρεία τους, καθόρισαν το μέλλον του έθνους μας.

 

Για τα στελέχη μας, το καθήκον και η αγάπη για την Πατρίδα αποτελούν φάρο στην καθημερινότητά τους. Η υπεράσπιση των ιδανικών και αξιών μας αποτελούν το κύριο μέλημά τους.

 

Θα ήθελα ακόμα να τονίσω τον σημαντικό ρόλο που παίζουν οι Ένοπλες Δυνάμεις σε καιρό ειρήνης, το κοινωνικό έργο που προσφέρουν, το σημαντικό έργο σε κάθε ανάγκη της χώρας, σε περίπτωση φυσικών καταστροφών, αλλά και το έργο που προσέφεραν στη μετανάστευση, στην αγκαλιά που προσέφεραν σε ανθρώπους που είχαν ανάγκη. Έδωσαν στέγη και τροφή σε εκείνους που όπως οι πρόγονοί μας έφυγαν από τη Μικρά Ασία, χρειάστηκαν τη βοήθειά μας. Και αυτό το αναγνώρισε η διεθνής κοινότητα.

 

Κλείνοντας, θα ήθελα να μεταφέρω τα συγχαρητήρια του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, αλλά και του συνόλου της Κυβέρνησης, τόσο στην τοπική κοινωνία της Ρόδου και στην τοπική αυτοδιοίκηση που συνδράμουν στην άσκηση όσο και στην ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, στους Αξιωματικούς, στους Υπαξιωματικούς στους στρατεύσιμους και στους Εθνοφύλακες, που με τον επαγγελματισμό τους φροντίζουν να μας κάνουν υπερήφανους.

 

Ευχαριστώ ιδιαίτερα τον πληθυσμό, τους κατοίκους της Ρόδου, που αγκάλιασαν αυτή την άσκηση και που αγκαλιάζουν καθημερινά τις Ένοπλες Δυνάμεις μας. Είμαστε δίπλα στον ελληνικό λαό και μαζί με τον ελληνικό λαό. Τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων είναι ένα αναπόσπαστο μέρος του ελληνικού λαού και μαζί θα πορευθούμε για το μέλλον εξασφαλίζοντας την εθνική κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα, αλλά και σε καιρούς ειρήνης την πρόοδο της πατρίδας μας.

 

Συγχαρητήρια σε όλους».

 

Στη συνέχεια, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας έκανε την εξής δήλωση:

 

«Πραγματοποιήθηκε τμήμα της Άσκησης «ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ 2017» με τη συμμετοχή των μονίμων δυνάμεων των τριών Γενικών Επιτελείων, υπό την καθοδήγηση του ΓΕΕΘΑ. Είχαμε μεγάλη παρουσία και συμμετοχή των Εθνοφυλάκων, όχι με την έννοια που υπήρχε μέχρι σήμερα, αλλά ενσωμάτωση ουσιαστικά των Εθνοφυλάκων μέσα στην άσκηση, ακόμα και σε πολύ ευαίσθητες στιγμές της άσκησης και σε προκεχωρημένες θέσεις.

 

Θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα και να συγχαρώ την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, τους Αξιωματικούς, τους Υπαξιωματικούς, τους Στρατεύσιμους, αλλά και τους Εθνοφύλακες, γιατί πράγματι σε αυτή τη φάση απέδειξαν ότι μπορούν να ασκούνται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, όπως και αν ο μη γένοιτο χρειαστεί να δώσουν τη μάχη».

 

ΕΡ. ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ: Κύριε Υπουργέ, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πολύ συχνά αναφέρεται το έργο των Εθνοφυλάκων. Το τελευταίο διάστημα είχαν εκφράσει τη δυσαρέσκεια τους, το παράπονό τους, εάν θέλετε, για αυτή την απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών με την οποία δεν θα συμμετείχαν στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου.

 

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Αυτό είναι μία μεγάλη παρεξήγηση. Η απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών υπήρχε, υπάρχει και θα υπάρχει και αφορά τις πολιτικές παρελάσεις, όπου το γενικό πρόσταγμα το έχει ένας γυμναστής ή ο διευθυντής του σχολείου. Στις στρατιωτικές παρελάσεις, όπως ξέρετε, το γενικό πρόσταγμα της παρελάσεως το αναλαμβάνει αξιωματικός. Η Εθνοφυλακή αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι των Ενόπλων Δυνάμεων και θα παρελάσουν Εθνοφύλακες στις στρατιωτικές παρελάσεις σε όλη την Ελλάδα.

 

Δεν υπάρχει, λοιπόν, καμία αλλαγή. Αντιθέτως, Εθνοφύλακες από διαφορετικές περιοχές θα παρελάσουν προσκεκλημένοι των Ενόπλων Δυνάμεων σε άλλες περιοχές. Έχουμε Εθνοφύλακες από τα Δωδεκάνησα που, όπως ξέρετε, παρέλασαν πέρυσι στη Θεσσαλονίκη. Κάτι αντίστοιχο θα γίνει και φέτος. Έχουμε Κυπρίους Εθνοφύλακες, οι οποίοι θα παρελάσουν με τους ήρωες του ’74. Άρα, δεν υπάρχει τέτοιο θέμα. Το Υπουργείο Εσωτερικών κανονίζει τα των μαθητικών παρελάσεων και το πρωτόκολλο αυτών και τις στρατιωτικές παρελάσεις τις έχουμε εμείς.

 

ΕΡ. ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ: Έχετε κάποιο σχόλιο για την ενέργεια των Τούρκων να κάνουν υπέρπτηση την ώρα που εδώ γινόταν η τελική φάση της άσκησης;

 

Π.ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Οι Τούρκοι, δυστυχώς, δεν έχουν αντιληφθεί ότι θα πρέπει να σέβονται τους διεθνείς κανόνες, τις συμφωνίες, αλλά και τους κώδικες που εφαρμόζονται εδώ και χρόνια. Είδαμε ανήμερα το Πάσχα, ανήμερα της Παναγίας, σε ημέρες ασκήσεων, να παραβιάζουν ακόμα και τις άτυπες συμφωνίες που υπάρχουν. Όπως αντιμετωπίστηκαν κατά τη διάρκεια των εορτών αντιμετωπίστηκαν και σήμερα. Δεν πρόλαβαν να κάνουν την είσοδο. Αναχαιτίστηκαν από ελληνικά αεροσκάφη, όπως αναχαιτίζονται σχεδόν κάθε ημέρα.

 

 

 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου