Ειδήσεις

Τσίπρας: Αυτή τη 4ετία θα αφήσουμε πίσω την κρίση

«Η αποκατάσταση της σταθερότητας, η ανάκαμψη της οικονομίας, η ουσιαστική ελάφρυνση του χρέους, η πάταξη της διαφθοράς είναι στους άμεσους στόχους της κυβέρνησής μας» είπε το βράδυ της Δευτέρας ο Αλέξης Τσίπρας στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.

«Αναλαμβάνουμε εκ νέου τη διακυβέρνηση της χώρας, με στόχο να δουλέψουμε σκληρά, να σφίξουμε τα δόντια, να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες» προσθεσε.

Παράλληλα εξήγγειλε την προσωρινή αναστολή της εφαρμογής του ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπάίδευση. «Η κυβερνηση θα προχωρήσει αμεσα στην αναστολή του ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση, τουλάχιστον μέχρι την ψήφιση του προϋπολογισμού στα μέσα του Νοέμβρη, ωστε να βρεθούν ισοδύναμα» είπε ο κ. Τσίπρας.

Επιπλέον, εξήγγειλε την ίδρυση «νέας δημόσιας αναπτυξιακής τράπεζας για ενίσχυση του τουρισμού, της ναυτιλίας, του αγροτικού τομέα, της ενέργειας και των παραγωγικών δομών».

Η αξιολόγηση κλειδί για το χρέος

«Η επιτυχής ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης είναι το κλειδί που θα ανοίξει την πόρτα της αναγκαίας απομείωσης του χρέους, αλλά και της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών διασφαλίζοντας πλήρως τις καταθέσεις και ταυτόχρονα εξυγιαίνοντας το πιστωτικό σύστημα από τα κόκκινα, μη εξυπηρετούμενα δάνεια» τόνισε ο κ. Τσίπρας.

«Είμαστε υποχρεωμένοι να προχωρήσουμε, χωρίς χρονοτριβή, στην ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης», συμπλήρωσε.

«Απομείωση χρέους, ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών, δημιουργία ευνοϊκού περιβάλλοντος για επενδύσεις, οι προτεραιότητές μας» τόνισε.

«Η απομείωση του χρέους είναι ζήτημα κεφαλαιώδους σημασίας. Η ελληνική πλευρά θα προσέλθει στη συζήτηση με συγκεκριμένες και σαφείς προτάσεις. Συγκεκριμένα, θα προτείνουμε την επιμήκυνση των πληρωμών, τη μείωση των επιτοκίων και τη μετατροπή τους σε σταθερά, τη ρήτρα ανάπτυξης. Θα προτείνουμε και μια μακρά περίοδο χάριτος, ώστε να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε αρκετό δημοσιονομικό χώρο» τόνισε ο κ. Τσίπρας.

«Οι προηγούμενες ανακεφαλαιοποιήσεις απέτυχαν παταγωδώς και επιτρέψτε μου την εκτίμηση: για λόγους κυρίως πολιτικούς και όχι οικονομικούς» είπε για την ανακεφαλαιοπήση των τραπεζών ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε: «Οι τράπεζες που θα χρειαστούν ανακεφαλαιοποίηση με χρήματα του ελληνικού Δημοσίου θα έχουν και το αντίστοιχο μάνατζμεντ».

«Ο στόχος μας είναι τους επόμενους 20 μήνες, ως το πρώτο εξάμηνο του 2017, να έχει αποκατασταθεί η ρευστότητα και να έχει ανακτηθεί η πρόσβαση στις αγορές» τόνισε ο Πρωθυπουργός.

Οι μάχες της κυβέρνησης
Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για τέσσερις μάχες:
-Αυτή για τη ρύθμιση των κόκκινων δανείων, μέσω της προστασίας της πρώτης κατοικίας.
-Αυτή της επαναρύθμισης της αγοράς εργασίας, μέσω των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Παραμένει ως στόχος η σταδιακή αύξηση του κατώτατου μισθού και η κατάργηση των διαφορών μεταξύ νέου και παλαιού εργαζόμενου.
-Αυτή της διατήρησης του δημόσιου χαρακτήρα στην ενέργεια, της ΔΕΗ, του δικτύου της ΔΕΗ και του ΑΔΜΗΕ.
-Αυτή του Ταμείου Αξιοποίησης της Δημόσιας Περιουσίας. Η αξιοποίηση πρέπει να γίνεται με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον. Χωρίς καμία υπόνοια εξυπηρέτησης των επενδυτών.

Νέο παραγωγικό μοντέλο

«Στόχος μας είναι να ανοίξουμε τον δρόμο για ένα νέο οικονομικό και παραγωγικό μοντέλο που θα αντιστρέφει την πορεία των εξελίξεων» είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Στο τέλος της τετραετίας να έχουμε δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για μια νέα Ελλάδα. Μια Ελλάδα που θα έχει αφήσει πίσω της την κρίση και τα μνημόνια. Μια Ελλάδα που θα έχει απαλλαγεί οριστικά από την επιτροπεία των δανειστών» τόνισε ο Πρωθυπουργός.

«Εχουμε καταφέρει να εξασφαλίσουμε ένα σταθερό δημοσιονομικό πλαίσιο μέχρι το 2019. Κλείσαμε οριστικά τη συζήτηση για το Grexit» ανέφερε ο κ. Τσίπρας.

Φορέας προσέλκυσης επενδύσεων

Συγκρότηση ειδικού δημόσιου φορέα προσέλκυσης επενδύσεων που θα έχει, μεταξύ άλλων, την ευθύνη για τη δημιουργία του αναγκαίου εθνικού πλαισίου για την ανάπτυξη επενδυτικής στρατηγικής, την ενίσχυση δημιουργίας νεοφυών επιχειρήσεων, προανήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι για τις μεγάλες και σύνθετες επενδύσεις ο φορέας αυτός θα επιμελείται της υποβολής μελετών και της έκδοσης των αναγκαίων αδειών και σημείωσε πως θα εποπτεύει και θα επιταχύνει τις διαδικασίες επίλυσης διαφορών με το Δημόσιο.

«Στόχος μας είναι να μην χαθεί ούτε ένα ευρώ τόσο από το ΕΣΠΑ του 2007-2013 όσο και από το νέο πρόγραμμα 2014-2020», τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Αναστέλλεται προσωρινά ο ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση

Ο πρωθυπουργός προανήγγειλλε την αναστολή του μέτρου επιβολής 23% ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση τουλάχιστον μέχρι την κατάθεση του προϋπολογισμού, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση αναζητά προαπαιτούμενα.
Για το ίδιο θέμα κάλεσε και την αντιπολίτευση να καταθέσει τις προτάσεις τις.

Το φορολογικό σύστημα

Με ευθύνη των προηγούμενων κυβερνήσεων αλλά και των δανειστών που ενδιαφέρονταν μόνο για την βραχυπρόθεσμη αύξηση εισπράξεων το ελληνικό κράτος έχει ένα από τα πλέον πολυδαίδαλα και αναποτελεσματικά συστήματα στην Ευρώπη. Πρώτη προτεραιότητα μια ριζοσπαστική μεταρρύθμιση με ένα σύστημα απλό και δίκαιο, επεσήμανε.

«Θα είναι πιθανόν η καλύτερη υπηρεσία για τη δημιουργία καλύτερου επενδυτικού περιβάλλοντος και αλλά και για τη δίκαια κατανομή των βαρών».

Το ΕΣΠΑ

Πρέπει να ξεκλειδώσουμε το δυναμικό των ζωντανών δυνάμεων της ελληνικής οικονομίας, είπε ο πρωθυπουργός. Για το ΕΣΠΑ στόχος είναι να μην χαθεί ούτε ένα ευρώ τόσο από το προηγούμενο, όσο και από το τρέχον πρόγραμμα.

Στόχος είναι να ανασχεδιαστεί υπέρ της καινοτομίας και νέων επιχειρηματιών, σημείωσε.

Το δημόσιο

Είναι ο μεγάλος ασθενής αλλά η κατάσταση επιδεινώθηκε την προηγούμενη πενταετία με τις μειώσεις μισθού και τις αθρόες συνταξιοδοτήσεις. Υπάρχει μεγάλη υστέρηση και πολλές αλληλοκαλύψεις, δήλωσε ο Αλ. Τσίπρας.

Πρέπει να υπάρξει εκ βάθρων μεταρρύθμιση ώστε να είναι λειτουργική, αντιγραφειοκρατική και κοινωνικά ανταποδοτική. «Βάζουμε τον πήχη πολύ ψηλά αλλά δεν μπορούμε να κλείσουμε τα μάτια».

Δεν ευθύνονται οι δημόσιοι υπάλληλοι αλλά ένα θεσμικό κατεστημένο που δημιούργησε και ανέχτηκε αυτό το καθεστώς.

Θεσπίζεται όπως είπε εθνικό μητρώο για τα στελέχη της δημόσιας διοίκησης. Ως τα τέλη του 2016 οι επιτελικές θέσεις θα στελεχώνονται από αυτό το μητρώο, δήλωσε σχετικά.

Για ασφαλιστικό και ανεργία

Αναπόσπαστος πυλώνας του κοινωνικού κράτους είναι η μείωση της ανεργίας, δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Ο στρατηγικός σχεδιασμός της κυβέρνησης με ορίζοντα τετραετίας περιλαμβάνει ειδικά προγράμματα για νέους επιστήμονες, αλλά και γεωγραφικές περιοχές, σημείωσε.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στο ασφαλιστικό τονίζοντας ότι υπάρχει υψηλό πρόγραμμα βιωσιμότητας, προσδιορίζοντας ως επιβαρυντικούς παράγοντες, την υψηλή ανεργία, την μαύρη εργασία αλλά και τα δημογραφικά χαρακτηριστικά.

Το πρόβλημα του ασφαλιστικού είναι ότι υστερεί σε έσοδα και εισπράξεις και όχι οι σχετικές δαπάνες.

Αντί για περικοπές επιλέγουμε να μεταρρυθμίσουμε το ασφαλιστικό σύστημα, τόνισε ο πρωθυπουργός.

Καταφέραμε να διατηρηθεί ο ΕΚΑΣ έως το 2020 και να αναζητηθούν ισοδύναμα για να μην περικοπούν άμεσα οι επικουρικές συντάξεις.

Διάλογος για Συνταγματική Αναθεώρηση

Θα ανοίξει άμεσα διάλογος για την αλλαγή του Συντάγματος ώστε η επόμενη Βουλή να είναι αναθεωρητική, είπε ο πρωθυπουργός. Αυτή θα είναι ίσως η σημαντικότερη παρακαταθήκη της κυβέρνησης, τόνισε και έκανε λόγο και για αλλαγή του εκλογικού νόμου.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου