Περίπου 105 εκατ. ευρώ διεκδικεί η κυβέρνηση (ή 2500 ευρώ ανά τραπεζοϋπάλληλο) από τις τράπεζες και 42.000 τραπεζοϋπαλλήλους με στόχο την ενίσχυση του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ).
Πρόκειται για την εισφορά για την καταπολέμηση της ανεργίας, η οποία θεσμοθετήθηκε το 2011 ( άρθρου 38 του ν. 3986/2011 και άρθρο 24 του νόμου 4002 /11 με αναδρομική ισχύ από την 1η Ιανουαρίου του 2011) και προέβλεπε “χαράτσι” 1% στους μισθούς των εργαζομένων στο Δημόσιο
Ο πρώην Υπουργός Εργασίας κ. Πάνος Σκουρλέτης έκανε αποδεκτή στις 25 Ιουνίου την γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους που εκδόθηκε στις 26 Μαΐου 2015, με την οποία προέβλεπε την επέκταση αυτής της εισφοράς -και μάλιστα αναδρομικά – στους μισθούς των τραπεζοϋπαλλήλων.
Αυτό αναφέρουν στο Capital.gr στελέχη της Ομοσπονδίας Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδας (ΟΤΟΕ), εξηγώντας πως την περασμένη Παρασκευή 2 Οκτωβρίου έγινε σύσκεψη μεταξύ υψηλόβαθμων παραγόντων του Υπ. Εργασίας με τον κ. Γιώργο Κατρούγκαλο επικεφαλής, στελεχών της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών και της ΟΤΟΕ.
Στη συνάντηση αυτή, από το Υπουργείο Εργασίας έγινε εισήγηση με στόχο την εφαρμογή της σχετικής διάταξης. Οι ίδιες πηγές από την ΟΤΟΕ αναφέρουν πως η αναδρομική επιβολή της εισφοράς υπέρ των ανέργων ποσοστού 1% στους μισθούς των τραπεζοϋπαλλήλων σημαίνει την απόδοση 105 εκατ. ευρώ ή αλλιώς την απόδοση 2500 ευρώ ανά τραπεζοϋπάλληλο στο Δημόσιο.
Οι ίδιες πηγές του Capital.gr αναφέρουν πως με απόφαση της πρώην γενικής γραμματέως του Υπουργείου Εργασίας, Μαρίας Στρατινάκη (18 Ιουλίου 2013), οι μισθοί των τραπεζοϋπαλλήλων εξαιρούνται από την επιβολή της σχετικής εισφοράς.
Αύριο συνεδριάζει, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η Εκτελεστική Επιτροπή της ΟΤΟΕ για να καθορίσει την παραπέρα στάση της.

capital.gr

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ