Συνεντεύξεις

Στ. Κυριαζής : «Χρειάζεται αλλαγή νοοτροπίας και πολύ σκληρή δουλειά»

«Βρισκόμαστε ακόμη μόλις στην αρχή. Οι στόχοι ξεκαθαρίζουν καθημερινά. Σίγουρα θα πρέπει να κινηθούμε στον τομέα αυτόν με πολύ γρήγορους ρυθμούς αφού δεν υπάρχει καθόλου χρόνος για χάσιμο. Σε συνεργασία με τα προεδρεία των δημοτικών και τοπικών ενοτήτων, συντονίζουμε τις δράσεις μας καθημερινά ώστε να καταγράφουμε τις ανάγκες που υπάρχουν σε κάθε περιοχή».

Αυτό  δηλώνει, σε συνέντευξή του στη «δ», ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος κ. Στέφανος Κυριαζής.
«Αυτό που χρειάζεται ο Δήμος Ρόδου είναι αλλαγή νοοτροπίας και πολύ σκληρή δουλειά. Πρέπει κατ’αρχήν να ευαισθητοποιήσουμε τον πολίτη ώστε να επισκέπτεται και να δραστηριοποιείται ενεργά στα πολλά και ενδιαφέροντα πάρκα. Μοναδικό και εντυπωσιακό το πάρκο Ροδίνι, με την δική του αίγλη το ‘Ήχος και Φως’ αλλά και διάφορα πάρκα στις γειτονιές, τα οποία είναι προσβάσιμα σε όλες τις ηλικίες. Η αλλαγή νοοτροπίας και η σκληρή δουλειά, είναι το στοίχημα. Πάντοτε το νησί μας ήταν ένας παράδεισος πρασίνου. Εμείς οφείλουμε να το βελτιώσουμε και να το διατηρήσουμε», δηλώνει ο κ. Στέφανος Κυριαζής και προσθέτει πως η δημοτική αρχή έχει βάλει πολύ ψηλά τον πήχυ.

Η συνέντευξη του κ. Στέφανου Κυριαζή, αναλυτικά:
• Τοποθετηθήκατε με απόφαση δημάρχου στη θέση του εντεταλμένου δημοτικού συμβούλου σε θέματα πρασίνου και καθαριότητας. Σας φοβίζει η ευθύνη των συγκεκριμένων τομέων;
Πράγματι, ο δήμαρχος Ρόδου κ. Φώτης Χατζηδιάκος μου έκανε την τιμή και με τοποθέτησε σε μια νευραλγική θέση η οποία έχει πολλές ευθύνες και είναι άμεσα συνδεδεμένη με την καθημερινότητα του πολίτη. Η καθαριότητα και το πράσινο είναι η εικόνα του νησιού μας και κυρίως της πόλης μας. Γι αυτό και οφείλουμε να δουλέψουμε με όλες μας τις δυνάμεις για την επίτευξη του στόχου. Οι ευθύνες ήταν πάντα πρόκληση για μένα και ειδικά ο τομέας της διεύθυνσης πρασίνου και περιβάλλοντος, που είναι στις προτεραιότητες της δημοτικής αρχής.
• Ποιοι είναι οι στόχοι που έχετε θέσει για τη θητεία σας, που ξεκίνησε την 1η Σεπτεμβρίου;
Βρισκόμαστε ακόμη μόλις στην αρχή. Οι στόχοι ξεκαθαρίζουν καθημερινά. Σίγουρα θα πρέπει να κινηθούμε στον τομέα αυτόν με πολύ γρήγορους ρυθμούς αφού δεν υπάρχει καθόλου χρόνος για χάσιμο. Ενώ βρισκόμαστε σε μια περίοδο ενημέρωσης και προσανατολισμού των στόχων, οι εργαζόμενοι της υπηρεσίας είναι ήδη στους δρόμους. Ενδεικτικά σας αναφέρω ότι μέσα σε λίγες μόνον ημέρες, διαπιστώσαμε ότι μπορούμε να αλλάξουμε την εικόνα της πόλης μας αλλά και του νησιού μας. Σε συνεργασία με τα προεδρεία των δημοτικών και τοπικών ενοτήτων, συντονίζουμε τις δράσεις μας καθημερινά ώστε να καταγράφουμε τις ανάγκες που υπάρχουν σε κάθε περιοχή.
• Τι χρειάζεται τελικά ο Δήμος Ρόδου για να μπορέσει να προχωρήσει σε μια άλλη εποχή;
Θα σας έλεγα ότι αυτό που χρειάζεται ο Δήμος Ρόδου είναι αλλαγή νοοτροπίας και πολύ σκληρή δουλειά. Πρέπει κατ’αρχήν να ευαισθητοποιήσουμε τον πολίτη ώστε να επισκέπτεται και να δραστηριοποιείται ενεργά στα πολλά και ενδιαφέροντα πάρκα. Μοναδικό και εντυπωσιακό το πάρκο Ροδίνι, με την δική του αίγλη το ‘Ήχος και Φως’ αλλά και διάφορα πάρκα στις γειτονιές, τα οποία είναι προσβάσιμα σε όλες τις ηλικίες. Η αλλαγή νοοτροπίας και η σκληρή δουλειά είναι το στοίχημα. Πάντοτε το νησί μας ήταν ένας παράδεισος πρασίνου. Εμείς οφείλουμε να το βελτιώσουμε και να το διατηρήσουμε.
•  Δεν έχει κλείσει ακόμη το θέμα των ενστάσεων κατά των δημοτικών εκλογών καθώς δόθηκε συνέχεια με νέα προσφυγή. Ποια είναι η άποψή σας;
Οι εκλογές έγιναν τον περασμένο Μάιο και ο λαός μίλησε με την ψήφο του. Δεν τάχθηκα υπέρ της άποψης των ενστάσεων. Και ο κόσμος σε όλο το νησί δυσανασχέτησε με αυτή την επιμονή των μελών της παράταξης του κ. Καρίκη. Ωστόσο, η ίδια η Δικαιοσύνη απεφάνθη πρόσφατα και δε νομίζω ότι θα έχουμε άλλες εκπλήξεις στα ανώτατα δικαστήρια.
• Συνάντηση είχε ο δήμαρχος Ρόδου με τους προέδρους των συμβουλίων των τοπικών ενοτήτων. Θεωρείτε πως θα πρέπει να τους δοθούν περισσότερες αρμοδιότητες και πόροι για να μπορέσουν να αντιμετωπίζουν και τα θέματα της καθημερινότητας;
Ήδη με την κατάργηση των χωρικών αντιδημάρχων, δόθηκαν περισσότερες αρμοδιότητες στα τοπικά συμβούλια. Οι θεματικοί αντιδήμαρχοι και οι εντεταλμένοι σύμβουλοι είναι μια καινοτομία στη λειτουργία του Δήμου. Οι αντιδημαρχίες, οι υπηρεσίες και οι διευθύνσεις θα πρέπει να λειτουργήσουν σε επίπεδο νησιού με αποκεντρωμένες αρμοδιότητες. Η δημοτική αρχή έχει βάλει ψηλά τον πήχη για την βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη και η νέα δομή της οφείλει να πετύχει.
• Θεωρείτε πως εξελίσσεται καλά η συνεργασία του Δήμου Ρόδου με τους ιδιώτες στον τομέα της καθαριότητας; Θα πρέπει να συνεχιστεί και ενδεχομένως να επεκταθεί αν υπάρχει ανάγκη;
Σε λίγο καιρό τελειώνει η σύμβαση με τον ιδιώτη. Οφείλουμε στον σχεδιασμό μας να συνεχίσουμε με τα δικά μας μηχανικά μέσα και ανθρώπινο δυναμικό. Θα αξιολογήσουμε και θα εκτιμήσουμε την δουλειά που έγινε από τον ιδιώτη και αν χρειαστεί θα προχωρήσουμε σε νέα σύμβαση. Το ζητούμενο παραμένει η άρτια εικόνα του νησιού (συνολικά), της πόλης της Ρόδου που είναι η βιτρίνα για τους επισκέπτες μας και φυσικά η βελτίωση και διατήρηση της καθαριότητας σε καθημερινή βάση.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου