Ψηφίστηκε χτες από την Οικονομική Επιτροπή, ο προϋπολογισμός του Δήμου Ρόδου για το έτος 2019.
Σύμφωνα με όσα δήλωσε αμέσως μετά την συνεδρίαση ο αντιδήμαρχος Οικονομικών και πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής κ. Σάββας Διακοσταματίου: «Ο προϋπολογισμός είναι μειωμένος σε σχέση με πέρσι. Το Αποθεματικό από 1.202.225,79 € μειώνεται κατά 333.624,71€ και διαμορφώνεται στο ποσό των 868.601,08 € και το τελικό ύψος του προϋπολογισμού έτους 2019 ανέρχεται στο ποσό των 184.512.951,92€.
Η μείωση αυτή οφείλεται ούτως ή άλλως σε περιστολές δαπανών που κάνουμε κάθε χρόνο αλλά και στο γεγονός πως, από 1η Ιανουαρίου 2019, ο Δήμος Ρόδου δεν θα πληρώνει τα προνοιακά επιδόματα. Αυτά τα έχει αναλάβει το υπουργείο και ανέρχονται σε ένα ποσόν της τάξης των 11εκ. ευρώ το χρόνο με συνέπεια να μην εμφανίζονται εφεξής στον προϋπολογισμό του Δήμου Ρόδου».
Ο αντιδήμαρχος συνεχάρη τους συνεργάτες του στην οικονομική υπηρεσία, στο τμήμα προϋπολογισμού διότι πρόλαβαν τις προθεσμίες σύμφωνα με όσα λέει ο Νόμος. Ο προϋπολογισμός θα αναρτηθεί σήμερα στην πλατφόρμα του υπουργείου Εσωτερικών και θα έρθει μαζί με το Τεχνικό Πρόγραμμα στα μέσα του Νοέμβρη, προς συζήτηση και ψήφιση.
Ο κ. Διακοσταματίου πάντως, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα οικονομικά αποτελέσματα του Δήμου Ρόδου, καθώς εμφανίζεται ‘λειτουργικός και χωρίς πολλά προβλήματα’:
«Όπως και πέρσι, είμαστε μέσα στις προθεσμίες, ακολουθήθηκαν όλες οι απαραίτητες διαδικασίες ενώ η εικόνα είναι πλέον ενός Δήμου που είναι λειτουργικός και δεν έχει κάποιο ιδιαίτερο οικονομικό πρόβλημα. Πληρώνει τους προμηθευτές του, τις υποχρεώσεις του, παρακολουθεί τα έσοδά του, τις δαπάνες του και έχει και ένα πολύ υψηλό αποθεματικό, δηλαδή χρηματικό υπόλοιπο –το οποίο ανακοινώνεται κάθε τρίμηνο και αυτή την στιγμή ανέρχεται στα 41εκ. ευρώ. Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές δεν υπερβαίνουν το 1,5εκ. ευρώ (πράγμα φυσιολογικό)» όπως τόνισε.
Πρόσθεσε μάλιστα ότι επίκειται η δημιουργία μίας πλατφόρμας ώστε να παρακολουθείται η ροή της πληρωμής για κάθε τιμολόγιο κ.λπ. για να εκσυγχρονιστεί η οικονομική λειτουργία του Δήμου Ρόδου.
«Πρέπει να σημειώσω ότι αν και δεν μπορώ να προβώ σε ανακοινώσεις, την εύρυθμη λειτουργία του Δήμου Ρόδου στα οικονομικά, την αναγνώρισε και το ίδιο το κράτος αφού τον κατέταξε σε πολύ υψηλή βαθμολογία. Σε μια βαθμολογία με κλίμακα από 1 έως 5 με άριστα το 1, ο Δήμος Ρόδου πήρε 2 (είναι πολύ δύσκολο να πάρεις 1)» όπως ανέφερε.
Ο αντιδήμαρχος Οικονομικών είπε ακόμη πως οι δημότες έχουν ανταποκριθεί στις οφειλές τους προς τον Δήμο Ρόδου και όλα βρίσκονται σε καλή πορεία ενώ υπάρχει ανοιχτό το ενδεχόμενο να δοθεί το πράσινο φως ώστε να γίνουν ξανά οι ρυθμίσεις των 100 δόσεων.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ