Τρεις ακόμη προσφυγές ενώπιον του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Ρόδου για την αντικατάσταση της προσωρινής τους κράτησης με περιοριστικούς όρους στην πολύκροτη υπόθεση των απατών εγκληματικής ομάδας με δήθεν διαγραφή των οφειλών πολιτών προς την ΔΕΗ, ασκήθηκαν χθες.
Όπως έγραψε η «δημοκρατική», 6 μέλη της εγκληματικής ομάδας, που έχουν κριθεί προσωρινά κρατούμενοι, φέρονται να προσπόρισαν παράνομο περιουσιακό όφελος τουλάχιστον 50.650 ευρώ και αποπειράθηκαν να αποκομίσουν όφελος τουλάχιστον 11.647 ευρώ.
Πιο συγκεκριμένα χθες υπέβαλε προσφυγή ο Δημήτριος Παντέλης του Χαραλάμπους, 40 ετών, που γεννήθηκε στην Κρήτη και φέρεται ως ο «εγκέφαλος» της σπείρας.
Στην προσφυγή, που υπέβαλε δια του πληρεξουσίου δικηγόρου του κ. Αχιλλέα Δασκαλάκη, υποστηρίζει ότι δεν συντρέχουν στο πρόσωπό του οι προϋποθέσεις που θέτει ο νόμος για την προσωπική του κράτηση και συγκεκριμένα ότι έχει σταθερή και μόνιμη διαμονή στο νησί της Ρόδου, διαθέτει σταθερή εργασία, ενώ στο νησί διαμένουν και τα δύο ανήλικα παιδιά του. Επεσήμανε εξάλλου ότι δεν είναι ύποπτος φυγής.
Αναφέρει ακόμη ότι δεν έχει απασχολήσει ποτέ τις αρχές, ενώ διατείνεται ότι δεν στοιχειοθετείται το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης, καθώς ελλείπει η δομημένη και με διαρκή δράση ομάδα, ο λεπτομερής σχεδιασμός της δράσης, ο καταμερισμός ρόλων και η παροχή οδηγιών στα μέλη.
Ισχυρίζεται ειδικότερα ότι εκείνος ελάμβανε οδηγίες για να προσελκύσει νέους πελάτες σε ιδιωτική εταιρεία παροχής ρεύματος από υπάλληλό της κι ότι σε όλες τις περιπτώσεις, όπου ο πελάτης επιθυμούσε να αλλάξει πάροχο εκείνος έστελνε μέσω τραπεζικού λογαριασμού το ποσό της εγγύησης στην υπάλληλο αυτή, παρακρατώντας πάντοτε την συμφωνηθείσα προμήθειά του. Σε περιπτώσεις που δεν έγινε η αλλαγή παρόχου, εκείνος έκανε όλες τις ενέργειες που του είχε υποδείξει η υπάλληλος της εταιρείας.
Τόνισε ακόμη ότι σημαντικός λόγος για την αντικατάσταση της προσωρινής του κράτησης είναι το ότι επιθυμεί να συλλέξει όλα εκείνα τα στοιχεία, στα οποία δεν έχει τώρα πρόσβαση και αποδεικνύουν την αθωότητά του, μεταξύ των οποίων και μαρτυρίες όλων των πελατών, που συμβλήθηκαν τελικά με την ιδιωτική εταιρεία. Η δεύτερη προσφυγή υποβλήθηκε από τον κ. Στέργο Μαυριού του Παναγιώτη, 52 ετών, κάτοικο Ρόδου, πρώην υπάλληλο της ΔΕΔΔΗΕ δια του πληρεξουσίου δικηγόρου του κ. Φώτη Κωστόπουλου.
Ο κατηγορούμενος υποστηρίζει εκ νέου ότι ουδεμία συμμετοχή έχει στις αποδιδόμενες σ’ αυτόν πράξεις, ότι σε ουδεμία επαφή ή συναλλαγή ήλθε, ούτε σχέση εχει με τα πρόσωπα τα οποία φέρονται ότι εξαπατήθηκαν, τα οποία δεν γνωρίζει και ότι ουδέποτε και με κανένα τρόπο εντάχθηκε ή συμμετείχε σε εγκληματική οργάνωση.
Επεσήμανε ακόμη ότι ουδείς εκ των φερομένων ως βλαφθέντων τον κατονομάζει και ουδείς αναφέρει ότι ήλθε σε οποιαδήποτε επαφή ή συναλλαγή μαζί του.
Επεσήμανε ότι σε βάρος του υπάρχει μια αόριστη αναφορά του συγκατηγορούμενου του Δημητρίου Παντέρη και χωρίς κανένα άλλο στοιχείο.
Ισχυρίστηκε ότι το κατηγορητήριο εις βάρος του, παραβιάζει κατάφωρα κάθε έννοια των αρχών της δίκαιης αντιμετώπισης του κατηγορουμένου, ο οποίος για να κατηγορηθεί και μάλιστα με τόσο βαρύτατες κατηγορίες και πολύ περισσότερο για να κριθεί προσωρινά κρατούμενος πρέπει να υπάρχουν ισχυρές άλλως επαρκείς ενδείξεις συμμετοχής του στις πράξεις που κατηγορείται.
Ισχυρίστηκε επίσης ότι ο συγκατηγορούμενός του, του είχε αναθέσει τρεις υποθέσεις οι οποίες δεν συνιστούν απάτη.
Η τρίτη προσφυγή ασκήθηκε από τον Adrei Bosneaga του Gheorhe, 28 ετών δια του πληρεξουσίου δικηγόρου του κ. Κ. Ταμπάκη.
Ο κατηγορούμενος υποστηρίζει ότι στο πρόσωπό του δεν συντρέχουν ομοίως οι προϋποθέσεις του νόμου για την προσωρινή του κράτηση, προσκομίζοντας μάλιστα και αντίγραφο της καταγγελίας της σύμβασής του από την εταιρεία όπου εργαζόταν και ανελάμβανε το έργο διακοπής των συνδέσεων πελατών της ΔΕΗ.
Υποστηρίζει ότι από τις 18 τον αριθμό μαρτυρικές καταθέσεις των προσώπων – επιχειρήσεων, που εξαπατήθηκαν ή έγινε απόπειρα να εξαπατηθούν πουθενά δεν κατονομάζεται ή αναγνωρίζεται ως δράστης.
Τα μόνα επιβαρυντικά σε βάρος του στοιχεία, όπως είπε, είναι η προανακριτική κατάθεση του συγκατηγορούμενού του Δημητρίου Παντέρη.
Περαιτέρω φέρεται να έλαβε συνολικά το ποσό των εξακοσίων ευρώ από την κατ’ επάγγελμα απάτη που τέλεσε σε συγκρότηση με τους άλλους κατηγορούμενους ως εγκληματική ομάδα.

 

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ