Ειδήσεις

«Μια στο καρφί και μια στο πέταλο» η συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο Ρόδου

Η καθαριότητα, η κατάσταση με την υδροδότηση του νησιού, η τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΥΑΡ, που θα ακολουθηθεί μετά την σύνδεση με το Φράγμα Γαδουρά αλλά και οι εξελίξεις με το καθεστώς των παραλιών, που φεύγει από την διαχείριση της ΕΤΑΔ, κυριάρχησαν στην χτεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου.
Ο δήμαρχος Ρόδου κ. Φώτης Χατζηδιάκος, ξεκίνησε την τοποθέτησή του αναφερόμενος στις συναντήσεις που είχε στην Αθήνα και την παράδοση του ΚΔΑΥ. «Τοποθετήθηκαν ήδη οι 1.500 μπλε κάδοι για τα ανακυκλώσιμα απορρίμματα ενώ εκδόθηκαν οι άδειες κυκλοφορίας για τα απορριμματοφόρα που παρελήφθησαν. Υπολείπεται η αγορά ενός σαρώθρου μέχρι το τέλος του μηνός. Ταυτόχρονα, η πρόταση την οποία υποβάλαμε στην ειδική γραμματεία ΣΔΙΤ για την κατασκευή επεξεργασίας αποβλήτων πρ/μού 37εκ. ευρώ αναμένεται από μέρα σε μέρα να κατατεθεί στην διυπουργική επιτροπή. Μόνον 3 περιοχές έχουν ενταχθεί σε αυτή την πρόταση, οι Σέρρες, η Κοζάνη και η Πελοπόννησος. Θεωρώ ότι είναι επιτυχία να μπει και η Ρόδος σε αυτή την διαδικασία –πριν την Θεσσαλονίκη».
Ανακοίνωσε ακόμη ότι θα αφιχθεί την προσεχή Τρίτη η υπουργός Πολιτισμού κα Λυδία Κονιόρδου σε Ρόδο και Κω προκειμένου να εξετάσει θέματα της αρμοδιότητάς της.
Ο δήμαρχος, ενημέρωσε το δ.σ. για την πρόσφατη επίσκεψη στη Ρόδο του γ.γ. του υπουργείου Υποδομών κ. Γιώργου Δέδε, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την συμφωνία (κατ’ αρχήν) για χρηματοδοτήσεις σειράς έργων της Ρόδου, που βρίσκονται σε εκκρεμότητα εδώ και καιρό, όπως η μεσογειακή χάραξη και η περιμετρική. «Κάποιες μελέτες καρκινοβατούν εδώ και δεκαετίες. Είναι η ώρα να προχωρήσουν», είπε μεταξύ άλλων.
Επίσης, ευχαρίστησε τον υφυπουργό Ναυτιλίας κ. Νεκτάριο Σαντορινιό, ο οποίος συνέβαλε ώστε να ξεπεραστούν κάποια εμπόδια για το έργο του Λιμενικού Ταμείου, που αφορά την ασφάλεια των λιμενικών εγκαταστάσεων.
Επιπλέον, αναφέρθηκε στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο ΥΕΝ με αντικείμενο την αλλαγή του νομικού καθεστώτος των Δημοτικών Λιμενικών Ταμείων. «Υπάρχει στόχευση να γίνουν αλλαγές. Ωστόσο, αυτό δεν μπορεί να έχει εφαρμογή σε νησιωτικές περιφέρειες, όπως η δική μας, στο Νότιο Αιγαίο. Το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Νότιας Δωδεκανήσου, θεωρείται ότι έχει υποδειγματικό χαρακτήρα καθώς προχωρά στην εκπόνηση μελετών για τα λιμάνια ευθύνης του. Εμείς δεν είμαστε θετικοί στην αλλαγή του νομικού καθετώτος. Και κυρίως ως πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Νοτίου Αιγαίου, δεν θα επιτρέψω να αλλάξει το καθεστώς» όπως είπε.
· Το θέμα με την διαγραφή των βεβαιωμένων οφειλών του ΔΗΦΟΔΩ, ψηφίστηκε ‘ομοφώνως’.

Ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας κ. Μ.Παλαιολόγου
Ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας κ. Μιχάλης Παλαιολόγου στην τοποθέτησή του, που ακολούθησε της προβολής σύντομου βίντεο για τις εγκαταστάσεις του ΚΔΑΥ και τους μπλε κάδους, τόνισε: «Βρισκόμαστε στο μέσω της σεζόν. Διάβασα κάποια σχόλια σχετικά με την δραστηριότητα του ιδιώτη. Όσον αφορά τα μηχανικά μέσα και τα απορριμματοφόρα, θέλω να επανέλθω ώστε να ενημερώσω ότι είχε γίνει μελέτη σκοπιμότητας όπου αναφέρεται ότι ο ιδιώτης εκτελεί ένα μέρος της. Τα πέντε απορριμματοφόρα θα τα λειτουργήσει ο Δήμος, και η συμβατική υποχρέωση που φαίνεται ξεκάθαρα στην σύμβαση, αφορά τους κάδους, που θέλουν ειδικό μηχάνημα. Ο ιδιώτης προσπαθεί καθημερινά να βελτιώσει την κατάσταση, ενώ υπάρχει καλή συνεργασία ανάμεσα στους ανάδοχους και τους εργαζόμενους. Όσον αφορά το ΚΔΑΥ, ρίξαμε ήδη απορρίμματα. Την Δευτέρα η υπηρεσία θα ξεκινήσει να τοποθετεί τους μπλε κάδους και θα εξετάσουμε με πιλοτικό τρόπο πώς θα συμπεριφερθεί ο πολίτης και πως θα ανταποκριθεί σε αυτό. Είναι ένα παζλ με την διακίνηση των απορριμμάτων και προσπαθούμε για το καλύτερο».
Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΡ κ. Αλ. Μανωλάκης
Στην τοποθέτησή του, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΡ κ. Αλέξανδρος Μανωλάκης, είπε: «Πιστεύω ότι όλοι έχουμε καταλάβει ότι η κατάσταση έχει βελτιωθεί. Εάν και εφόσον υλοποιηθούν και οι δεσμεύσεις της Περιφέρειας, με τις σχετικές αναλύσεις και από την δική μας πλευρά μέσα στην εβδομάδα, θα τελειώσουν και τα βάσανα της περιοχής μας. Υπάρχουν ακόμη προβλήματα, απομένουν ακόμη 4 γεωτρήσεις για να λάβουν ρεύμα και μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα τεθούν σε λειτουργία» όπως είπε, παροτρύνοντας όλους να κάνουν λίγη ακόμη υπομονή.

Η ΕΤΑΔ και οι παραλίες
Σε παρέμβασή του ο δήμαρχος, αναφέρθηκε στην ΕΤΑΔ για το καθεστώς με τις παραλίες που οδήγησε σε τεράστια προβλήματα και ‘χάος’ στην Ρόδο: «Καταφέραμε να φύγουν οι παραλίες από την διαχείριση της ΕΤΑΔ. Κάποιοι διαγωνισμοί παραμένουν, αλλά περιμένουμε από στιγμή σε στιγμή να εκδοθεί η σχετική ΚΥΑ».
Είπε ακόμη ότι μετά από πολλές πιέσεις, χτες με την παρουσία του γ.γ. της Αποκεντρωμένης κ. Νίκου Θεοδωρίδη έλαβε την διαβεβαίωση για την εγκατάσταση των ΡΟΜΑ. «Είναι γνωστό ότι περάσαμε τις συμπληγάδες των προσφυγών και με ό,τι αυτό συνεπάγεται και έφτασε η 2η αίτηση για να πάρουμε μια βεβαίωση για το ακίνητο με όλα τα απαραίτητα έγγραφα. Ευελπιστώ ότι η διαβεβαίωση που έλαβα, θα υλοποιηθεί εντός των ημερών μήπως αποκαταστήσω και τις σχέσεις μου με τον πρόεδρο τη ΕΤΑΔ κ. Τερζάκη». Ωστόσο, τόνισε, πως είναι αναγκαίο, το στρατολογικό γραφείο να χρησιμοποιηθεί από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (για το ΚΕΠ) ενώ το ακίνητο που βρίσκεται απέναντι από τα παλιά σφαγεία (ιδιοκτησίας του κ. Σ. Παρασκευά) να χρησιμοποιηθεί προκειμένου να εξυπηρετήσει τις ανάγκες για υπεραστικό σταθμό.
Η αντιπολίτευση
Θετικός εμφανίσθηκε στην τοποθέτησή του ο κ. Στράτος Καρίκης σχετικά με την παραλαβή των απορριμματοφόρων και την λειτουργία του ΚΔΑΥ λέγοντας πως θα στηρίξει την δημοτική αρχή στις προσπάθειές της. Μίλησε ακόμη για τις παραλίες, όπου ‘η ΕΤΑΔ τα έκανε κυριολεκτικά…. Θάλασσα’ – όπως είπε, ενώ ζήτησε ενημέρωση για τον ΠΡΟΤΟΥΡ. «Ξεκάθαρα στηρίζουμε κάθε απόφαση που θα είναι θετική για τον τόπο μας» όπως είπε, ενώ ζήτησε και ενημέρωση για τις στάσεις λεωφορείων της ΔΕΣ ΡΟΔΑ που είναι σε απαράδεκτη κατάσταση. Όσον αφορά την ΔΕΥΑΡ, ο κ. Καρίκης, είπε πως «ο Δήμος πρέπει να δει, τελικά, ποιο θα είναι το πραγματικό κόστος του νερού όταν συνδεθεί το Φράγμα Γαδουρά».
Ο κ. Υψηλάντης εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις εξελίξεις στην Καθαριότητα, και παρά τις όποιες επί μέρους αντιρρήσεις που είχε, είπε πως η ουσία είναι ότι «το Φράγμα μπορεί να δώσει νερό. Εάν μπορούμε να το αξιοποιήσουμε, έχει καλώς» είπε μεταξύ άλλων, υπογραμμίζοντας πως μπορεί τελικά, η τιμoλογιακή πολιτική να είναι πολύ ωφέλιμη για τους πολίτες. Ακόμη, αναφέρθηκε στην ταλαιπωρία στην οποία υπόκεινται πολλά λαϊκά μέλη που προτείνονται στα διάφορα διοικητικά συμβούλια του Δήμου Ρόδου, τους οποίους εγκαλούν για ποιον λόγο δεν υπέβαλαν ‘πόθεν έσχες’. «Με αυτό δεν θα θέλει κανένας να μετέχει στα όργανα του Δήμου, πρέπει να παρέμβετε» είπε.
Απαντώντας ο δήμαρχος, για το θέμα με το ‘πόθεν έσχες’ των λαϊκών μελών των επιτροπών σε όργανα των Δήμων, είπε ότι έχει τεθεί και στην ΚΕΔΕ. «Εμείς τιμούμε το λαϊκό μέλος και μας τιμά. Ωστόσο, θεωρώ προσβλητικό να αναρτούν μόνο οι αιρετοί το ‘πόθεν έσχες’ τους. Θεωρώ ότι πρέπει να τελειώνει η κοροϊδία του ‘πόθεν έσχες’. Είναι κατ’ επίφασιν… δημοκρατία» όπως ανέφερε, λέγοντας πως θα στηρίξει το αίτημα του κ. Υψηλάντη.
Ο κ. Γιάννης Γιαννακάκης έθεσε θέμα με τα ετοιμόρροπα κτήρια και τόνισε ότι πρέπει να εξεταστεί η κατάστασή τους στην πόλη και στην Μεσαιωνική Πόλη, θέμα για το οποίο ο δήμαρχος δήλωσε πως θα τεθεί στις προτεραιότητες της δημοτικής αρχής.
Ο αντιδήμαρχος Παιδείας κ. Γιάννης Κορωναίος ζήτησε να ανοίξει θέμα για το ποιο είναι το μέλλον της Αυτοδιοίκησης, καθώς δεν είναι πλέον ανεξάρτητη, ενώ μίλησε για το θεσμικό πλαίσιο που θέτει ο Νόμος Σκουρλέτη για τους ΟΤΑ για το οποίο απαιτείται πολλή δουλειά από όλες τις υπηρεσίες για να προλάβουν όλες τις ημερομηνίες. Διαβεβαίωσε ακόμη, ότι «φέτος θα καταφέρουμε να καλύψουμε τις ανάγκες για όλους τους βρεφονηπιακούς σταθμούς στο νησί» παίρνοντας αφορμή από την αναστάτωση που προκλήθηκε πρόσφατα.
Σκληρή κριτική
από τον Σάκη Στάγκα
Επικριτικός για τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν για την υπόθεση με τους πρώην εργαζόμενους στις ΔΕΥΑ ήταν ο αντιπρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου κ. Σάκης Στάγκας. Μάλιστα, είπε ότι το ΕΚΡ δεν έλαβε καμία θέση όλο αυτό το διάστημα.
Ο δήμαρχος είπε ότι «πρέπει να ολοκληρωθούν πρώτα οι διαδικασίες και μετά να συζητήσουμε το θέμα. Η Βουλή μπορεί να ψήφισε, αλλά ο Επίτροπος αποφασίζει. Γι αυτό δεν θέλω να μιλήσουμε τώρα. Εμείς τους χρειαζόμαστε όλους».
Ακολούθησε λεκτική ‘αψιμαχία’ ανάμεσα στους κ.κ. Στάγκα και Χατζηδιάκο, καθώς ο πρώτος επέμενε ότι είναι αναγκαίο να συζητηθεί το θέμα χωρίς περιστροφές. Είπε ακόμη ότι για την μετεγκατάσταση των ΡΟΜΑ θα υπάρξουν αντιδράσεις τόσο από τους κατοίκους όσο και από τις ίδιες τις οικογένειες των ΡΟΜΑ.
Η υπόθεση με την «εισφορά σε γη ή σε χρήμα»
Για την διαδικασία σχετικά με την «Εισφορά σε γη ή σε χρήμα» έγινε λόγος για το ποιος έχει την αρμοδιότητα και πώς θα προχωρήσει ο Δήμος Ρόδου: «Αυτό είναι θέμα που μπορεί να γίνει σε συνεργασία με την Περιφέρεια με αφορμή και το σχετικό άρθρο του Καλλικράτη. Το θέμα είναι να καταλάβουν και οι υπόχρεοι ότι πρέπει να συζητήσουμε. Ήρθαν μόνον 18 άτομα. Οι άλλοι θέλουν να προχωρήσουμε σε αγωγές. Θα λάβει απόφαση το δημοτικό συμβούλιο για το θέμα. Κάποτε να μάθουν και οι ξενοδόχοι τις υποχρεώσεις τους!» τόνισε ο κ. Χατζηδιάκος, ο οποίος έφερε το ίδιο παράδειγμα με τον ΔΗΦΟΔΩ.
Μάλιστα, ξαφνικά ο δήμαρχος ανέβασε τους τόνους ‘επιτιθέμενος’ στον κ. Στάγκα, λέγοντας: «Προσέξτε καλά! Οι συμβουλάτορες του περιφερειάρχη να τον συμβουλεύετε σωστά! Γιατί δεν προχώρησε το θέμα εδώ και χρόνια; Ας έρθουν να πληρώσουν οι ξενοδόχοι για να τελειώνουμε! Οφείλετε να τον συμβουλεύετε σωστά!»
Αποχώρησε ο κ. Γ. Κούρτης
Την δυσαρέσκεια του εντεταλμένου δημοτικού συμβούλου για τις σχολικές επιτροπές Α’βάθμιας Εκπαίδευσης κ. Γιάννη Κούρτη, προκάλεσε η συμπεριφορά του κ. Χατζηδιάκου, όταν ο πρώτος, του ζήτησε να επισπευσθούν οι διαδικασίες για τις προγραμματικές συμβάσεις ανάμεσα στον Δήμο Ρόδου και στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για τα σχολικά κτήρια. Η απάντηση του δημάρχου ήταν «το συζητάω εγώ με τον περιφερειάρχη αυτό!» με συνέπεια να αποχωρήσει από την αίθουσα ο κ. Κούρτης, αφήνοντας υπονοούμενα για την συνολική αντιμετώπισή του από τον δήμαρχο.
Αλλα θέματα
· Το δ.σ. ενέκρινε την εισήγηση διατύπωσης απόψεων – διαμαρτυρίας όσον αφορά την χορήγηση ενίσχυσης από τον ΕΛΓΑ στους γεωργοκτηνοτρόφους που επλήγησαν από τις πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν τα έτη 2014, 2015, 2016 στο νησί της Ρόδου, την οποία έφερε ο αντιδήμαρχος κ. Γιώργος Πόκκιας. · Ακόμη, αντίθετος στο θέμα της τιμολογιακής πολιτικής της ΔΕΥΑΡ εμφανίσθηκε ο κ. Στάγκας, ο οποίος είπε ότι κατά την άποψή του πρέπει να επανεξεταστεί το θέμα. Μάλιστα, δημιουργήθηκε έντονη αντιπαράθεση με τον κ. Δημήτρη Καρατζιά, ο οποίος κατηγόρησε τον κ. Στάγκα ότι ‘λέει ψέματα’, ενώ ο κ. Μανωλάκης είπε πως δεν είναι σωστοί οι υπολογισμοί του κ. Στάγκα, ότι είναι λάθος! Ο κ. Στάγκας ψήφισε το θέμα.
· Η καταβολή ή μη αποζημιώσεων στους πρώην εργαζόμενους της ΔΕΚΡ αναβλήθηκε για 2η φορά, προκαλώντας την αντίδραση του προέδρου των εργαζομένων στην Καθαριότητα κ. Γ. Ντελλάκη. Ο κ. Δ. Σαλαμαστράκης, είπε ότι πρέπει να διερευνηθεί το ενδεχόμενο να βρεθεί μία συνολική λύση για τις σχετικές αποφάσεις.
· Επίσης, εγκρίθηκε η εισήγηση για την επιχορήγηση του ΠΡΟΤΟΥΡ για το 2017 με 370.000 ευρώ (ο κ. Στάγκας ψήφισε παρών). Η αντιδήμαρχος κα Χατζηλαζάρου είπε ότι οι διάφορες εκθέσεις είναι στο πλαίσιο του προγράμματος του ΕΟΤ.

 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου