ΕΙΔΗΣΕΙΣ

«Ταραγμένα νερά» από Θράκη έως Μεσόγειο – Προκλητικές κινήσεις από την Τουρκία

news room 2 λεπτά ανάγνωση
ΕΡΝΤΟΓΑΝ

Σε τροχιά συστη­μα­τι­κής αμφι­σβή­τη­σης των κυριαρ­χι­κών δικαιω­μά­των Ελλάδας και Κύπρου κινεί­ται εκ νέου η Άγκυρα, επα­να­φέ­ρο­ντας με οξύτητα το σύνολο της ατζέ­ντας των μονο­με­ρών αξιώ­σεών της από τη Δυτική Θράκη έως την Ανα­το­λική Μεσό­γειο και τη Λιβύη.

Με φόντο την επι­κεί­μενη ανα­κοί­νωση των θαλάσ­σιων πάρκων από την Αθήνα και την πρόοδο στα έργα ηλε­κτρι­κής δια­σύν­δε­σης Ελλάδας – Κύπρου (Great Sea Interconnector), η τουρ­κική πλευρά υιο­θε­τεί επι­θε­τική ρητο­ρική και τακτι­κές πίεσης. Η Άγκυρα επι­στρα­τεύ­ο­ντας το δόγμα της «Γαλά­ζιας Πατρί­δας» απειλεί ευθέως με κρίση στο Αιγαίο σε περί­πτωση που συνε­χι­στούν τα έργα πόντι­σης καλω­δίων ή επε­κτα­θεί ο σχε­δια­σμός για θαλάσ­σια πάρκα πέραν των 6 ναυ­τι­κών μιλίων.

Ιδιαί­τερη σημασία αποκτά η τακτική επα­να­φορά των ανυ­πό­στα­των ισχυ­ρι­σμών περί «τουρ­κι­κής μειο­νό­τη­τας» στη Δυτική Θράκη σε συν­δυα­σμό με την τουρ­κική προ­σπά­θεια προ­ώ­θη­σης του παρά­νο­μου τουρ­κο­λι­βυ­κού μνη­μο­νίου και την ανα­ζή­τηση συμ­μα­χιών στην Ανα­το­λική Λιβύη. Η Άγκυρα επι­χει­ρεί να ανα­βιώ­σει τη νομική του ισχύ, πιέ­ζο­ντας για κύρωσή του από τη λιβυκή πλευρά, και επι­διώ­κει, ταυ­τό­χρονα, να απο­κό­ψει την Ελλάδα και την Κύπρο από τη Νοτιο­α­να­το­λική Μεσό­γειο.

Ενδει­κτική της τουρ­κι­κής επι­θε­τι­κό­τη­τας είναι και η πρόθεση που εκφρά­στηκε πρό­σφατα από τον Τούρκο υπουργό Εξω­τε­ρι­κών, Χακάν Φιντάν, περί μονο­με­ρούς οριο­θέ­τη­σης Απο­κλει­στι­κής Οικο­νο­μι­κής Ζώνης (ΑΟΖ) με τη Συρία – μια κίνηση που εντάσ­σε­ται στην προ­σπά­θεια νομι­μο­ποί­η­σης παρά­νο­μων διεκ­δι­κή­σεων στην περιοχή. Η επι­στροφή της Άγκυρας σε υψηλούς ρητο­ρι­κούς τόνους συν­δέ­ε­ται και με την επι­κεί­μενη ανα­κοί­νωση των θαλάσ­σιων πάρκων σε Αιγαίο και Ιόνιο, η οποία ανα­μέ­νε­ται να γίνει πολύ σύντομα. Η τουρ­κική στάση συν­δέ­ε­ται, επίσης, με όλες τις τελευ­ταίες πρω­το­βου­λίες εκ μέρους της ελλη­νι­κής κυβέρ­νη­σης, ξεκι­νώ­ντας από τον θαλάσ­σιο χωρο­τα­ξικό σχε­δια­σμό τον Απρίλιο και εν συνε­χεία, τον Ιούνιο, την επι­ση­μο­ποί­ηση μέσω των αρμό­διων οδών της ΕΕ της προ­κή­ρυ­ξης ενδια­φέ­ρο­ντος για την έρευνα υδρο­γο­ναν­θρά­κων νοτίως της Κρήτης.

Στο φόντο αυτών των εξε­λί­ξεων, ο υπουρ­γός Εξω­τε­ρι­κών, Γιώργος Γερα­πε­τρί­της, μετα­βαί­νει τις προ­σε­χείς ημέρες στη Λιβύη, σε μια προ­σπά­θεια διπλω­μα­τι­κής εξι­σορ­ρό­πη­σης και απο­τρο­πής τετε­λε­σμέ­νων που επι­διώ­κει η Άγκυρα. Στόχος της ελλη­νι­κής απο­στο­λής σε Τρίπολη και Βεγγάζη είναι να απο­τρέ­ψει -ει δυνατόν- την κύρωση του τουρ­κο­λι­βυ­κού μνη­μο­νίου από το στρα­τό­πεδο του Χαφτάρ, καθώς και το να τεθούν οι βάσεις για μια συμ­φω­νία επί της δια­δι­κα­σίας οριο­θέ­τη­σης θαλάσ­σιων ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Λιβύης, μέσα από διάλογο και δια­δι­κα­σίες που θα απορ­ρέ­ουν και θα υπα­γο­ρεύ­ο­νται από το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασ­σας.

Πηγή: iapogevmatini.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.