Συνεντεύξεις

«Το #mprosta δεν είναι ένα απλό hashtag, είναι πραγματικότητα!»

Για την 2η θητεία της περιφερειακής αρχής Νοτίου Αιγαίου και την προσωπική του σχέση με τον Γιώργο Χατζημάρκο, τον οποίο χαρακτηρίζει πολιτικό του μέντορα, μιλάει στην «δ» ο αντιπεριφερειάρχης   Δια Βίου Μάθησης και Πολιτισμού κ. Χρήστος Μπάρδος. «Τελικά, το μεγαλύτερο μυστικό της επιτυχίας μας είναι η αγάπη για τον τόπο μας. Τόσο απλό, αλλά τόσο δύσκολα εφαρμόσιμο…», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά.
• Κύριε Μπάρδο, η περιφερειακή αρχή του Γ. Χατζημάρκου διανύει τη 2η θητεία της. Ήταν παραγωγική (ακόμη και μέσα στη διετία της πανδημικής κρίσης); Προχώρησε έργα σε νησιά που είχαν βαλτώσει εδώ και χρόνια; Κατάφερε χρηματοδοτήσεις και ρεκόρ σε πολλά μέτωπα;
Την πρώτη πενταετία είχαμε να παλέψουμε με την παλαιοκομματική νοοτροπία που είχε «δηλητηριάσει» τον πολιτικό βίο και τον παρωχημένο τρόπο με τον οποίον λειτουργούσαν όλοι. Καταφέραμε όμως και καθιερώσαμε την καινοτομία και την εξωστρέφεια σε όλες τις ενέργειές μας. Αυτό, όπως θυμάστε, δεν έγινε ομαλά και, σίγουρα, όχι χωρίς συγκρούσεις. Αναγνωρίστηκε, όμως, από τους νησιώτες, οι οποίοι διαπίστωσαν και μόνοι τους ότι ο νέος τρόπος διεκδικήσεων είναι πιο αποτελεσματικός και τα οφέλη διαφαίνονταν στον καθημερινό τρόπο ζωής. Εξάλλου, η αμφίδρομη εμπιστοσύνη ήταν και αυτή που έφερε το 54% στις εκλογές.
Ξεκινήσαμε τη δεύτερη τετραετία, με προβλήματα όπως το μεταναστευτικό, την αντιμετώπιση του σεισμού στην Κω και την παγκόσμια κρίση του covid-19 καθώς και την ΥΠΟ χρηματοδότηση. Για την περιφερειακή αρχή του Γιώργου Χατζημάρκου αυτό το «γκρίζο» περιβάλλον, ήταν η απόλυτη πρόκληση. Εκμεταλλευτήκαμε στον μέγιστο βαθμό τις συγκυρίες, με αποτέλεσμα να παράγουμε ορατό, απτό και μετρήσιμο έργο. Ο φωτισμός των περιφερειακών οδών, οι τρεις γέφυρες Μάκκαρη, Αφάντου και Κρεμαστής καθώς και η υδροδότηση ολόκληρου του νησιού, ήταν εξελίξεις που είχαν καταγραφεί ως μη πραγματοποιήσιμες στη συνείδηση των πολιτών. Όμως, όπως πάντα… οι Κασσάνδρες διαψεύστηκαν. Άλλωστε κάθε έργο φαντάζει ανεπίτευκτο, μέχρι να βρεις τον ορθό τρόπο να το επιλύσεις.
Αξίζει να σημειωθεί ότι υπερηφανευόμαστε περισσότερο για τα έργα στα μικρά νησιά μας. Το Μαράθι, την Ψέριμο, το Καστελλόριζο, τους Λειψούς κ.τ.λ. Η ανάπτυξη είναι οριζόντια. Γιατί θεωρούμε ότι δεν υπάρχουν μικρά και μεγάλα νησιά, υπάρχουν μόνο ανάγκες. Ως περιφερειακή αρχή, αντιλαμβανόμαστε τις ανάγκες τους και προχωράμε στην υλοποίηση νέων σχεδίων, δίνοντας τη λύση!
Η συμφωνία Co-Lab με την TUI για την αειφόρο ανάπτυξη του τουριστικού μας προϊόντος, δείχνει μια σαφή διάθεση επένδυσης σε καταστάσεις που δεν έχουν να κάνουν με μπετόν και σίδερα μόνο. Αποδεικνύει ότι το #mprosta δεν είναι ένα απλό hashtag, είναι πραγματικότητα.
• Πώς θα περιγράφατε τη συνεργασία σας με τον περιφερειάρχη; Θα είστε δίπλα του και στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση;
Είχα την αίσθηση ότι μετά από 30 χρόνια εκπαιδευτικός-φροντιστής δεν θα χρειαζόμουν φροντιστήριο, για να αντεπεξέλθω στις πολιτικές μου υποχρεώσεις. Εννοείται ότι διαψεύσθηκα τραγικά. Η σχέση μου με τον Γιώργο Χατζημάρκο είναι ακριβώς αυτή που έχω με τους μαθητές μου. Με τη διαφορά ότι στην περίπτωση αυτή, εγώ κάθομαι στα θρανία.
Η αντικατάσταση της λέξης «όραμα» από τη λέξη «σχέδιο», περικλείει πολλή δουλειά και συνεχόμενη ενημέρωση. Καταλογίζω στον περιφερειάρχη την ικανότητά του να μην ακολουθεί τις εξελίξεις, αλλά να τις διαμορφώνει προς το όφελος και των 48 νησιών μας. Οι συνεχόμενες πρωτιές δεν είναι τυχαίες, ούτε καν στατιστικά αποδεκτές. Το γεγονός αυτό αποδεικνύει ότι σκέφτεται μπροστά από την εποχή του.
Είναι ο πολιτικός μου μέντορας. Θα τον ακολουθήσω από όποια θέση μού αναθέσει. Επειδή σέβομαι και υπολογίζω τον κόπο του και τη νοοτροπία διεκδίκησης που έχει εμφυσήσει σε όσους στεκόμαστε και παλεύουμε δίπλα του.
Τελικά, το μεγαλύτερο μυστικό της επιτυχίας μας είναι η αγάπη για τον τόπο μας. Τόσο απλό, αλλά τόσο δύσκολα εφαρμόσιμο.
Η ανάληψη της πολιτικής ευθύνης και η αίσθηση της νοικοκυροσύνης, σε όλους τους τομείς, είναι η αιτία για την αναβάθμιση των νησιών μας. όπως χαρακτηριστικά αναφέρει και ο περιφερειάρχης. Ο στόχος τελικά είναι εφικτός: «Θα σας παραδώσουμε μία πατρίδα καλύτερη από αυτήν που παραλάβαμε».
• Έχετε αναλάβει έναν ευαίσθητο τομέα που είναι ο Πολιτισμός. Τι ετοιμάζετε φέτος μετά από δύο χρόνια που η πανδημία κράτησε “καθηλωμένες” τις πολιτιστικές δράσεις στα νησιά;
Ο πολιτισμός αποτελεί ισχυρό χαρακτηριστικό των νησιών μας. Η ιδιαιτερότητα στα έθιμα, τις εκδηλώσεις, τη γαστρονομία, τη μουσική και το θέατρο διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση του ξεχωριστού χαρακτήρα κάθε τόπου. Για δύο χρόνια, όπως είναι γνωστό, όλοι οι πολιτιστικοί σύλλογοι βρίσκονταν σε αδράνεια λόγω της πανδημίας. Υποχρέωση, λοιπόν, της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου είναι η στήριξη της επανεκκίνησης όλων αυτών των πολιτιστικών δρώμενων. Οφείλουμε να σταθούμε αρωγοί σε όλα τα νησιά και τα χωριά μας, ανεξάρτητα από την τοπογραφική τους έκταση και τη χιλιομετρική απόσταση από τις πρωτεύουσες. Είμαστε συνοδοιπόροι τους στην πορεία προς την παράδοση…
Επενδύουμε στην ποιότητα και την αναβάθμιση των δράσεων, χρηματοδοτώντας ως επί το πλείστον, τοπικά σχήματα με ντόπιους καλλιτέχνες. Η αναβίωση των πολιτιστικών εκδηλώσεων ενισχύει την εντοπιότητα και δίνει ικανοποίηση στους ανθρώπους που ασχολούνται εθελοντικά και με μεράκι στον συγκεκριμένο τομέα. Φροντίζουμε να επιλέγουμε διεξοδικά τις δράσεις. Η αναβάθμιση είναι δεδομένη και αυτό φαίνεται καθημερινά παντού.
Το μεγάλο στοίχημα είναι η διαφήμιση του πολιτισμού μας και εκτός των γεωγραφικών ορίων του Νοτίου Αιγαίου. Επιδίωξη που είναι εφικτή, γιατί ο πολιτισμός είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με τη ζωή των νησιωτών μας. Άλλωστε, η πολιτισμική κληρονομιά οφείλει να είναι διάχυτη, χωρίς τοπικούς περιορισμούς, για να διαδίδεται και κατ’ επέκταση να διασώζεται στο πέρασμα των χρόνων.
• Έχετε αναλάβει και τον τομέα των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων ο οποίος έχει νευραλγικό χαρακτήρα και προοπτικές. Μιλήστε μας για αυτόν.
Η σύνδεση της Περιφέρειας μας με τα ευρωπαϊκά δεδομένα, είναι πάντα ένας υπολογίσιμος παράγοντας για τη λειτουργία της. Η ποιότητα των παραδοτέων τόσο της Περιφέρειας, όσο και της Ενεργειακής, μας έχει κατατάξει στην υψηλότερη θέση μεταξύ των εταίρων μας. Τα προγράμματα που υλοποιούνται έχουν άμεση ανταπόκριση για την εκπαίδευση, πιστοποίηση και εξέλιξη των πολιτών που τα παρακολουθούν. Είναι σημαντικό να στεκόμαστε δίπλα σε αναγνωρισμένα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια, ινστιτούτα και φορείς και να «χτίζουμε» συνεργατικά δράσεις που αποσκοπούν στην αναβάθμιση των υπηρεσιών των ωφελημένων που τα παρακολουθούν.
Ακολουθούμε τη φιλοσοφία της αποκέντρωσης και προσπαθούμε να εμπλέξουμε στις διαδικασίες περισσότερα νησιά, ώστε η προοπτική του ευρωπαϊκού προσανατολισμού να φτάσει και σε αυτά.
Ενδεικτικά, αναφέρω:
“ΑΝΔΙΚΑΤ-Καταδυτικές διαδρομές σε θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου- Ανάπτυξη Δικτύου Καταδυτικού Τουρισμού” – ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ INTERREG ΕΛΛΑΔΑ-ΚΥΠΡΟΣ (Κύριος Δικαιούχος ΠΝΑι, Δικαιούχος 2 ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ).
Το έργο στοχεύει στην ανάπτυξη ενός δικτύου καταδυτικών διαδρομών σε θαλάσσιες περιοχές, ως εργαλείου για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος, τη διατήρηση της φυσικής και την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς, την ευαισθητοποίηση του κοινού για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος καθώς και τη βιώσιμη ανάπτυξη του τουρισμού, ιδιαίτερα του καταδυτικού, εμπλουτίζοντας και διαφοροποιώντας τις παρεχόμενες τουριστικές υπηρεσίες.
«ΝΑΥΣ: Αξιοποίηση Ναυτιλιακών Πληροφοριών στη Διαλειτουργικότητα Εφοδιαστικών Αλυσίδων Προμηθευτικής και Εξυπηρέτησης της Κρουαζιέρας» – ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ INTERREG ΕΛΛΑΔΑ-ΚΥΠΡΟΣ (ΠΝΑι).
Αντικείμενο του Έργου αποτελεί η αξιοποίηση των ναυτιλιακών πληροφοριών προσεγγίσεων κρουαζιερόπλοιων στα λιμάνια υποδοχής για τον σχεδιασμό της αξιοποίησης των τοπικών αγορών προϊόντων για την τροφοδοσία των εφοδιαστικών αλυσίδων προμηθευτικής και εξυπηρέτησης της Κρουαζιέρας, μέσω της δημιουργίας πλατφόρμας ηλεκτρονικών δημοπρασιών και αγορών (e-marketplace).
EUREGA: -ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ INTERREG EUROPE
Το έργο έχει σαν κύριο στόχο του να συμπεριληφθούν και να αναγνωριστούν το φαγητό, οι διατροφικές συνήθειες και η γαστρονομία ως αναπόσπαστο κομμάτι των ευρωπαϊκών και περιφερειακών στρατηγικών και πολιτικών σχετικά με την πολιτιστική κληρονομιά, την προστασία και τη διατήρησή της.
RECREATE: -ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ INTERREG EUROPE
Το έργο έχει σαν στόχο του να βελτιώσει την ικανότητα και τη δυνατότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου που δραστηριοποιούνται στον τομέα των μεταφορών να αναπτύξουν και να εφαρμόσουν ταχύτερα προϊόντα και υπηρεσίες, να εφαρμόσουν καινοτομικές πρακτικές και να αποκτήσουν εξωστρέφεια.
«LABELSCAPE: Ενσωμάτωση των σημάτων αειφορίας στις μεσογειακές τουριστικές πολιτικές» -ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ INTERREGMED
Ο γενικός στόχος του έργου είναι η ανάπτυξη μηχανισμών για την ενσωμάτωση ετικετών αειφορίας στην ευρύτερη τουριστική πολιτική και την παροχή υποστήριξης για πρωτοβουλίες με βάση τον προορισμό στη διαδικασία πιστοποίησης.
«WINTER MED: Χειμερινό Δίκτυο Νησιών για Τουρισμό Εμπειρίας όλο τον χρόνο στη Μεσόγειο» -ΠΡΟΓΡΑΜΜΑINTERREG MED
Το WINTER MED προωθεί τη μετάβαση από την τρέχουσα υπερεκμετάλλευση νησιωτικών τουριστικών προορισμών κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού σε μια εναλλακτική, βιώσιμη, χρήση όλων αυτών των περιοχών όλο τον χρόνο, παρέχοντας μια διακρατική στρατηγική και τα εργαλεία για αλλαγή και αναβάθμιση ενός από τους βασικούς τομείς της περιοχής της Μεσογείου.
«DESTIMED PLUS: Οικοτουρισμός στους προορισμούς της Μεσογείου: Από την παρακολούθηση και τον προγραμματισμό έως την προώθηση και την υποστήριξη πολιτικής» -ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ INTERREG MED
Το έργο στοχεύει στην ενίσχυση της συνεργασίας των τοπικών κοινοτήτων και των προσφερόμενων υπηρεσιών καθώς και στη δημιουργία και δοκιμή μεθοδολογίας μέτρησης οικολογικού αποτυπώματος των υπηρεσιών που θα δημιουργηθούν στο πλαίσιο του έργου.
«ALTER ECO PLUS: Υποστήριξη διαδικασιών ενσωμάτωσης του εργαλείου υπολογισμού του ορίου φέρουσας ικανότητας για τη βελτίωση των τουριστικών πολιτικών και στρατηγικών στις Μεσογειακές περιοχές» -ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ INTERREG MED
Το έργο θα υποστηρίξει “διαδικασίες ενσωμάτωσης” για τη βελτίωση των δημόσιων πολιτικών που σχετίζονται με τη διαχείριση του τουρισμού μέσω της πιλοτικής εφαρμογής του εργαλείου υπολογισμού φέρουσας ικανότητας «Carrying Capacity Limit» σε επιλεγμένους προορισμούς.
«Αναβάθμιση προσόντων και υποστήριξη της ένταξης στην αγορά εργασίας ανέργων με χαμηλά εκπαιδευτικά προσόντα στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου» -Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Νότιο Αιγαίο», Άξονας Προτεραιότητας 4 «Προώθηση της Κοινωνικής Ένταξης – Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού».
Το έργο «Αναβάθμιση προσόντων και υποστήριξη της ένταξης στην αγορά εργασίας ανέργων με χαμηλά εκπαιδευτικά προσόντα στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου» αποτελεί μία ολοκληρωμένη παρέμβαση ενεργειών Συμβουλευτικής, Θεωρητικής Κατάρτισης, Πρακτικής Άσκησης και Πιστοποίησης γνώσεων και προσόντων σε 200 συνολικά ωφελούμενους στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (Δωδεκάνησα και Κυκλάδες).

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου