ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μαζικές επαναπροωθήσεις προσφύγων στην Ελλάδα θέλει ο Ορμπάν-Είμαι “καπετάνιος των συνόρων”

news room 1 λεπτό ανάγνωση
Όρμπαν

Το πρώτο ση­μείο ει­σό­δου στην Ευ­ρω­παϊ­κή Ένωση δεν είναι η Ουγ­γα­ρία αλλά η Ελ­λά­δα, ακόμη και αν εκεί δεν κα­τα­γρά­φο­νται όλοι οι πρό­σφυ­γες, δή­λω­σε ο πρω­θυ­πουρ­γός της Ουγ­γα­ρί­ας Βί­κτορ Όρ­μπαν και τό­νι­σε ότι η επα­να­προ­ώ­θη­ση πρέ­πει να γί­νε­ται προς την Ελ­λά­δα. Ανα­φε­ρό­με­νος μά­λι­στα στον φρά­χτη που κα­τα­σκεύ­α­σε η χώρα του στα νότια σύ­νο­ρά της, δή­λω­σε «Κα­πε­τά­νιος των Συ­νό­ρων» που προ­στα­τεύ­ει όχι μόνο την Ουγ­γα­ρία αλλά και τη Γερ­μα­νία.

«Το θέμα είναι ότι η Ουγ­γα­ρία δεν είναι το πρώτο ση­μείο ει­σό­δου, σε ό,τι αφορά στο έδα­φος της Ευ­ρω­παϊ­κής Ένω­σης. Το πρώτο ση­μείο ει­σό­δου είναι η Ελ­λά­δα. Στην Ουγ­γα­ρία μπο­ρείς να έρ­θεις μόνο εάν έχεις προη­γου­μέ­νως πα­τή­σει σε έδα­φος της ΕΕ στην Ελ­λά­δα ή στην Βουλ­γα­ρία- και κυ­ρί­ως στην Ελ­λά­δα. Και εκεί συχνά συμ­βαί­νει ότι δεν κα­τα­γρά­φο­νται», δή­λω­σε ο κ. Όρ­μπαν, κατά τη διάρ­κεια κοι­νής συ­νέ­ντευ­ξης Τύπου με την κα­γκε­λά­ριο Άγ­γε­λα Μέρ­κελ, στο Βε­ρο­λί­νο.

Σύμ­φω­να με τον κ. Όρ­μπαν, στρα­τη­γι­κός στό­χος της Ουγ­γα­ρί­ας είναι να προ­στα­τεύ­σει την Ευ­ρώ­πη ώστε η εσω­τε­ρι­κή αγορά η οποία προ­στα­τεύ­ε­ται από την Σέν­γκεν να μπο­ρεί να λει­τουρ­γή­σει ανε­μπό­δι­στα. «Το θέμα λοι­πόν δεν είναι μόνο η ασφά­λεια, αλλά και το ότι πρέ­πει να λει­τουρ­γεί η εσω­τε­ρι­κή αγορά που προ­στα­τεύ­ε­ται από τη Σέν­γκεν. Δεν είναι δική μας υπο­χρέ­ω­ση να κα­τα­γρά­φου­με αυ­τούς που φτά­νουν στα ουγ­γρι­κά σύ­νο­ρα, διότι έρ­χο­νται από την Ελ­λά­δα, και εκεί όμως αυτό δεν έγινε. Εμείς όμως τους κα­τα­γρά­φου­με, αλλά δεν ανα­γνω­ρί­ζου­με ότι η Ουγ­γα­ρία είναι το πρώτο ση­μείο όπου πά­τη­σαν ευ­ρω­παϊ­κό έδα­φος. Για αυτό πι­στεύ­ου­με ότι οι άν­θρω­ποι πρέ­πει να επα­να­προ­ω­θού­νται από τη Γερ­μα­νία στην Ελ­λά­δα και όχι στην Ουγ­γα­ρία», προ­σέ­θε­σε ο Ούγ­γρος πρω­θυ­πουρ­γός και ανέ­φε­ρε ότι η κυ­βέρ­νη­σή του έχει επί­γνω­ση ότι η νο­μι­κή δια­μά­χη θα διαρ­κέ­σει αρ­κε­τά.

Η θέση της Ουγ­γα­ρί­ας σχε­τι­κά με την με­τα­νά­στευ­ση δεν έχει αλ­λά­ξει εδώ και χρό­νια, τό­νι­σε ο Βί­κτορ Όρ­μπαν και επι­σή­μα­νε ότι «η Ουγ­γα­ρία έφτια­ξε έναν φρά­χτη στα νότια σύ­νο­ρα ώστε να ανα­κτή­σει το έλεγ­χο στην ίδια της την επι­κρά­τεια». Είναι αδύ­να­το κά­ποιος να πα­ρα­κάμ­ψει την τή­ρη­ση των νόμων και μπει στην Ουγ­γα­ρία, τό­νι­σε, για να κα­τα­λή­ξει: «Η Γερ­μα­νία μπο­ρεί να είναι σί­γου­ρη ότι εμείς, ως ένα είδος “Κα­πε­τά­νιου των Συ­νό­ρων”, προ­στα­τεύ­ου­με όχι μόνο την Ουγ­γα­ρία αλλά και την Γερ­μα­νία. Παίρ­νου­με από τους ώμους της Γερ­μα­νί­ας ένα με­γά­λο βάρος με το να μην αφή­νου­με κα­νέ­ναν να μπει στην Ουγ­γα­ρία. Η συ­ζή­τη­ση που εξε­λίσ­σε­ται αυτή τη στιγ­μή είναι νο­μι­κής φύσης».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.