ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σαφάρι κατασχέσεων: 730 την ημέρα για χρέη στην Εφορία-Δύο στους τρεις χρωστούν

news room 2 λεπτά ανάγνωση
κατάσχεση

Mε  σαφάρι κατα­σχέ­σεων, πλει­στη­ρια­σμών αλλά και ποι­νι­κές διώξεις θα επι­διώ­ξει η φορο­λο­γική διοί­κηση να ανα­κό­ψει το τσου­νάμι των ληξι­πρό­θε­σμων οφειλών που έχουν δημιουρ­γη­θεί στο πρώτο πεντά­μηνο του έτους και τα οποία προ­σεγ­γί­ζουν τα 4,75 δισ. ευρώ. Τα στοι­χεία είναι απο­κα­λυ­πτικά. Οπως ανα­φέ­ρει το ρεπορ­τάζ της Καθη­με­ρι­νής, τα αρμόδια τμήματα των εφοριών διε­νερ­γούν 730 κατα­σχέ­σεις μισθών, συντά­ξεων και τρα­πε­ζι­κών λογα­ρια­σμών κάθε μέρα.

Σύμφωνα με τα στοι­χεία της Ανε­ξάρ­τη­της Αρχής Δημο­σίων Εσόδων, από τις αρχές τους έτους έχουν πραγ­μα­το­ποι­η­θεί 91.104 κατα­σχέ­σεις, εκ των οποίων οι 24.059 τον Μάιο.  Στόχος είναι να αυξη­θούν οι κατα­σχέ­σεις, παρά το γεγονός ότι  είναι απο­τέ­λε­σμα της υπερ­φο­λό­γη­σης των νοι­κο­κυ­ριών και των επι­χει­ρή­σεων που αδυ­να­τούν να αντα­πο­κρι­θούν στις υπο­χρε­ώ­σεις τους.

Σύμφωνα με στελέχη του ΥΠΟΙΚ τα ληξι­πρό­θε­σμα υπο­λο­γί­ζε­ται να εκτι­να­χθούν από τα 4,75 δισ. ευρώ που είναι στο 5μηνο του έτους στα 12-13 δισ. ευρώ στα τέλη του 2017.

Τι δεί­χνουν τα στοι­χεία

Συνο­λικά οφειλές στην εφορία συνε­χί­ζουν να έχουν περίπου δύο στους τρεις δηλαδή 3.881.795 από τους 6.112 .005 φορο­λο­γού­με­νους και αυτό πριν ολο­κλη­ρω­θεί ο κύκλος της υπο­βο­λής των φορο­λο­γι­κών δηλώ­σεων που ανα­μέ­νε­ται να φέρουν εκκα­θα­ρι­στικά φόρου αυξη­μένα από 20 μέχρι και 33% λόγω των φορο­λο­γι­κών μέτρων του 2016.

Το ύψος των ληξι­πρό­θε­σμων οφειλών ιδιωτών και επι­χει­ρή­σεων προς το δημόσιο έφτασε στο τέλος Μαΐου τα 95,187 δις ευρώ και ήταν αυξη­μένο κατά 401 εκ ευρώ έναντι των 94,786 δις ευρώ που ήταν το σύνολο των ληξι­πρό­θε­σμων στο τέλος του στο τέλος Απρι­λίου.

Οι νέες ληξι­πρό­θε­σμες οφειλές αυξή­θη­καν σε ένα μήνα κατά 717 εκ ευρώ φτά­νο­ντας στο τέλος Μαΐου τα 4,786 δις.

Αν και  μέχρι και το τέλος του μήνα θα πρέπει να κατα­βλη­θεί η πρώτη δόση τα ου φόρου εισο­δή­μα­τος τα ποσοστά συμ­μόρ­φω­σης δηλαδή πλη­ρω­μών έναντι βεβαιω­μέ­νου φόρου είναι ακόμη χαμηλά. Με βάση τα στοι­χεία του Μαΐου το ποσοστό συμ­μόρ­φω­σης στις πλη­ρω­μές φόρους εισο­δή­μα­τος φυσικών προ­σώ­πων φτάνει το 47,15% έναντι 52,03% για τον Απρίλιο ενώ το ποσοστό συμ­μόρ­φω­σης για να νομικά πρόσωπα δηλαδή για τις επι­χει­ρή­σεις είναι σαφώς υψη­λό­τερο φτά­νο­ντας το 87,38% στο τέλος Μαΐου από 60,2% που ήταν το Απρίλιο.

thetoc.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.