Τοπικές Ειδήσεις

Υποβλήθηκαν 35 αιτήσεις επίδειξης ψηφοδελτίων στο Πρωτοδικείο Ρόδου!

35 αιτήσεις για επίδειξη ψηφοδελτίων και ουσιαστικά για επανακαταμέτρηση αυτών, υποβλήθηκαν χθες, με το πέρας της σχετικής προθεσμίας, στο Πρωτοδικείο της Ρόδου από μεμονωμένους υποψήφιους αλλά και συνδυασμούς.
Πιο συγκεκριμένα δύο εξ’ αυτών αφορούν στην επίδειξη ψηφοδελτίων και επανακαταμέτρηση στις εκλογές στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, 22 στην Ρόδο και οι υπόλοιπες για τις εκλογές σε άλλα νησιά της ζώνης ευθύνης του Πρωτοδικείου της Ρόδου.
Αργά χθες το μεσημέρι η Πρόεδρος του Πρωτοδικείου Ρόδου επρόκειτο να αξιολογήσει τα αιτήματα για να ορίσει συνεργεία που θα αναλάβουν το σχετικό έργο παρουσία προφανώς των ενδιαφερομένων ή εκπροσώπων τους.
Οι πρώτες πληροφορίες και ενδείξεις αναφέρουν ότι πράγματι υπήρξαν λάθη στην μεταφορά του αριθμού των σταυρών προτίμησης υποψηφίων στις σχετικές ηλεκτρονικές καταστάσεις.
Μέχρι στιγμής φέρεται να έχει διαπιστωθεί και αναμένεται να αποτυπωθεί στην απόφαση ανακήρυξης των υποψηφίων, που δεν αποκλείεται να ολοκληρωθεί η διαδικασία σύντομα και να εκδοθεί και σήμερα, ότι ο κ. Βασίλειος Παπαοικονόμου του Μιχαήλ υποψήφιος στην παράταξη «Με Δύναμη για τη Ρόδο» προηγείται μετά την επανακαταμέτρηση του κ. Αντωνίου Σιγανού του Κωνσταντίνου στην δημοτική ενότητα Πεταλούδων και λαμβάνει την έδρα που είχε προσμετρηθεί στον τελευταίο. Ωστόσο, από την ίδια επανακαταμέτρηση, προκύπτει ότι ο κ. Σιγανός και ο κ. Αθανάσιος Στάμος ισοψηφούν(!) και δεν αποκλείεται να γίνει κλήρωση μεταξύ των δύο για το ποιος θα καταλάβει τελικά την δεύτερη έδρα. Διαπιστώθηκε ακόμη μετά απο έναν πρώτο δειγματοληπτικό έλεγχο ότι κακώς δεν είχαν προσμετρηθεί σε ένα τμήμα που ελέγχθηκε 12 σταυροί προτίμησης στον υποψήφιο της ίδιας παράταξης κ. Ησαΐα Παπαϊωάννου του Ιωάννη.
Ο κ. Παπαϊωάννου θορυβήθηκε και ζήτησε έλεγχο καθώς στο εκλογικό τμήμα που ψήφισε ο ίδιος και οι γονείς του εφέρετο να μην είχε λάβει ούτε έναν σταυρό!
Επιβεβαιώθηκε εξάλλου ότι δεν είχαν εγγραφεί στο ηλεκτρονικό σύστημα οι σταυροί προτίμησης που έλαβαν υποψήφιοι στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου σε ένα εκλογικό τμήμα στο Γεννάδι στο οποίο η παράταξη «Μπροστά το Νότιο Αιγαίο» είχε λάβει 74 ψήφους συνολικά ενώ οι υποψήφιοί της κανένα σταυρό προτίμησης!
Ο αντιπεριφερειάρχης κ. Ιωάννης Φλεβάρης έχει αιτηθεί έλεγχο των ψηφοδελτίων σε εκλογικό τμήμα της Τήλου αφού αντί των 18 σταυρών που έλαβε στο ηλεκτρονικό πρακτικό γράφηκαν οι 8. Σε εκλογικό τμήμα της Λάρδου έλαβε 122 σταυρούς και δεν του προσμετρήθηκε ούτε ένας.
Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει εξάλλου το γεγονός ότι η μάχη της επανακαταμέτρησης «μαίνεται» στην δημοτική κοινότητα Αφάντου, όπου οι διαφορές μεταξύ των δύο παρατάξεων είναι μικρές και αμφότερες έχουν αιτηθεί επανακαταμέτρηση.
Ο ένας συνδυασμός μάλιστα διατείνεται ότι τα ψηφοδέλτια της παράταξης χωρίς σταυρούς σε ένα εκλογικό τμήμα έχουν λογιστεί ως άκυρα.
Θυμίζουμε ότι μετά την ανακήρυξη των αποτελεσμάτων και την ανάρτησή τους “μετρά” και η 7ήμερη προθεσμία προσφυγών στο εκλογοδικείο.
Σημειώνεται πάντως ότι η διαδικασία επίδειξης ψηφοδελτίων και επανακαταμέτρησης είναι ξέχωρη της ανακήρυξης και για τον λόγο αυτό δεν θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο η ανακήρυξη να μην είναι οριστική, να απαιτηθεί αν εντοπιστούν σφάλματα ορθή επανάληψη αυτής ή και ακόμη προσβολή αυτής και από υποψήφιους στο εκλογοδικείο.
Ηδη δε έχει εντοπιστεί και σφάλμα σε σταυρούς προτίμησης και στην Κάρπαθο με αλλαγή στη σύνθεση του δημοτικού συμβουλίου και συγκεκριμένα της πλειοψηφίας.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου