Τοπικές Ειδήσεις

Γερμανικός Τύπος: Τα Covid-free ελληνικά νησιά

Στο «πείραμα» του εμβολιασμού όλων των κατοίκων σε ακριτικά ή τουριστικά νησιά, αναφέρεται ο γερμανικός Τύπος, σημειώνοντας πως η Ελλάδα έχει ήδη ανοίξει, από τα μέσα Απριλίου, για τους Γερμανούς τουρίστες που προσκομίζουν αρνητικό μοριακό τεστ ή έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους.

Η οικονομική επιθεώρηση Handelsblatt εστιάζει στα ελληνικά Covid-free νησιά και σημειώνει ότι «ενώ στην Ελλάδα επικρατεί συναίνεση, στην Ιταλία έχει ξεσπάσει αντιπαράθεση με τουριστικούς προορισμούς στην ηπεορωτική χώρα, που αισθάνονται ότι υφίστανται διακρίσεις».

Ως ελληνικό παράδειγμα η γερμανική εφημερίδα αναφέρει τους Λειψούς, ακριτικό νησί των Δωδεκανήσων. Μεταξύ άλλων γράφει: «Οι Λειψοί είναι ένα από τα 69 ελληνικά νησιά με λιγότερους από 5.000 κατοίκους και μπορούν πλέον να προσελκύουν τουρίστες ως Covid-free προορισμός, καθώς έχει ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός όλων των ενηλίκων. Στην Ελλάδα οι αποφάσεις για το ποιος, που και πότε εμβολιάζεται, λαμβάνονται από την κυβέρνηση στην Αθήνα. Λόγω γεωγραφικών συνθηκών η χώρα αντιμετωπίζει μεγάλες προκλήσεις στην υλοποίηση των εμβολιασμών. “Έχουμε πολλά μικρά νησιά” εξηγεί ο Μάριος Θεμιστοκλέους, γενικός γραμματέας στο υπουργείο Υγείας και αρμόδιος για την εμβολιαστική εκστρατεία που αποκαλείται Επιχείρηση Ελευθερία».

Η Handelsblatt υπενθυμίζει ότι «το πρώτο ελληνικό νησί που εξασφάλισε τον τίτλο Covid-free στα τέλη Ιανουαρίου ήταν το Καστελλόριζο. Έχει επιφάνεια μόλις εννέα τετραγωνικών χιλιομέτρων και βρίσκεται 125 χιλιόμετρα ανατολικά της Ρόδου, μπροστά στη νότια ακτή της Τουρκίας. Το 90% των περίπου 500 κατοίκων ζει από τον τουρισμό».

Την ίδια ώρα, ρεπορτάζ στην ιστοσελίδα του τηλεοπτικού δικτύου ZDF αναφέρει πως «η Ελλάδα θέλει να προσελκύσει Γερμανούς τουρίστες» με αφορμή την επίσκεψη του υπουργού Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη στο Βερολίνο.

Μιλώντας στο γερμανικό δίκτυο ο υπουργός δηλώνει: «Σε ομαλές εποχές είχαμε περισσότερους από τέσσερα εκατομμύρια επισκέπτες από τη Γερμανία, πολλοί έρχονταν και ξαναέρχονταν στα επόμενα χρόνια. Μας έχουν λείψει, όχι μόνο ως πελάτες, αλλά και ως φίλοι».

Το ZDF επισημαίνει ότι «το γερμανικό υπουργείο Eξωτερικών εξακολουθεί να χαρακτηρίζει την Ελλάδα “περιοχή υψηλού κινδύνου” καθώς ο δείκτης μετάδοσης κυμαίνεται γύρω στα 150 (κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους επί επτά συνεχείς ημέρες). Αυτό σημαίνει ότι όποιος επιστρέφει από την Ελλάδα θα πρέπει να περάσει από καραντίνα στη Γερμανία. Ωστόσο η μεσογειακή αυτή χώρα έχει ήδη ανοίξει, από τα μέσα Απριλίου, για τους Γερμανούς τουρίστες που προσκομίζουν αρνητικό μοριακό τεστ ή έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους. Οι ταβέρνες και τα μπαρ είναι ήδη ανοιχτά, αλλά μόνο σε εξωτερικούς χώρους».

Πηγή: Deutsche Welle

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου