Τοπικές Ειδήσεις

Ν. Σαντορινιός: Το Περιβαλλοντικό Νομοσχέδιο της Κυβέρνησης είναι εις βάρος των νησιών

Συνέντευξη παραχώρησε σήμερα στην ΕΡΑ Ρόδου και στον δημοσιογράφο Μιαούλη Αριστείδη ο Νεκτάριος Σαντορινιός. Ο βουλευτής Δωδεκανήσου απάντησε στις προκλητικές δηλώσεις του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου και στηλίτευσε το υπό ψήφιση Νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος.

Απάντηση στον κ. Χατζημάρκο: Δεν είναι ώρα για γελοιότητες και χυδαιολογίες

«Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στο Δελτίο Τύπου της Περιφέρειας, όσοι αντιτίθενται στο συγκεκριμένο σχέδιο νόμου και την υφαρπαγή της αρμοδιότητας της διαχείρισης των απορριμμάτων από τους Δήμους, είναι είτε ΣΥΡΙΖΑ, είτε θυγατρικές του ΣΥΡΙΖΑ. Δηλαδή η πλειοψηφία των Δημοτικών Αρχών του Ν. Αιγαίου, οι οποίοι αντιδρούν, με δημόσιες δηλώσεις τους στο νομοσχέδιο της Κυβέρνησης είναι ΣΥΡΙΖΑ και θυγατρικές μας;! Δεν ήξερα ότι έχει τόσους πολλούς Συριζαίους η Περιφέρειά μας, ευχαριστούμε τον Περιφερειάρχη που μας το επισήμανε!».

«Δεν είναι ώρα για γελοιότητες και χυδαιολογίες. Δυστυχώς η απάντηση του κ. Χατζημάρκου βρίθει ψεμάτων και χυδαιοτήτων. Είναι ώρα για αλήθειες».

Αλήθεια Νo.1: Ο Περιφερειάρχης αναφέρει ότι το άρθρο 93 του Νομοσχεδίου που αφορά στη διαχείριση των στερεών αποβλήτων στα νησιά, είχε βγει σε δημόσια διαβούλευση από τις 4 Μαρτίου. Τον προκαλώ λοιπόν δημοσιεύσει το σχετικό άρθρο από το opengov. gr. Γιατί, η αλήθεια είναι πως το άρθρο αυτό, στο οποίο αντιδρούν τώρα σχεδόν όλοι οι Δήμαρχοι του Ν. Αιγαίου, δεν υπήρχε στη Διαβούλευση στις 4 Μαρτίου. Είναι ρύθμιση, που υποκλέπτει το σύνολο της κινητής και ακίνητης περιουσίας για τη διαχείριση των απορριμμάτων, των νησιωτικών Δήμων, μπήκε την τελευταία στιγμή και μέσα σε μια νύχτα.

Αλήθεια Νο.2: «Ο Περιφερειάρχης στην ανακοίνωσή του λέει ότι οι ΦΟΔΣΑ λειτουργούν σε επίπεδο νησιού. Πράγματι οι ΦΟΔΣΑ λειτουργούν σε επίπεδο νησιών και αυτή είναι μια δυνατότητα που έφερε η

Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ καθώς αντιληφθήκαμε ότι, για τις νησιωτικές περιοχές, η διαχείριση των απορριμμάτων δεν μπορεί να γίνεται σε επίπεδο Νομού, πόσο μάλλον όταν σήμερα η Κυβέρνηση δεν επιστρέφει τη διαχείριση σε επίπεδο Νομού, αλλά σε επίπεδο Περιφέρειας, ακόμη μεγαλύτερο δηλαδή!».

ΑΛήθεια Νο. 3: «Ο Περιφερειάρχης μας λέει ότι το μοντέλο που τώρα προωθείται για τα νησιά, λειτουργεί ήδη στην Περιφέρεια Αττικής. Επιλέγει να μην πει όμως το γεγονός ότι η όλη διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική σχεδιάστηκε από την αρχή με το να έχει η Περιφέρεια Αττικής την συνολική ευθύνη. Αυτό σημαίνει, ότι όλα τα έργα, σε σχέση με τα απορρίμματα, που εδώ και χρόνια γίνονται στην Αττική βασίζονται σε αυτό το διαβαθμιδικό μοντέλο. Στην περίπτωση όμως των νησιών που λειτουργούσαν με άλλο μοντέλο, μέσα στα χρόνια υλοποιήθηκαν από τους Δήμους και λειτουργούν σημαντικά έργα (πχ. το Κέντρο Διαχείρισης Ανακυκλώσιμων στη Ρόδο)».

Αλήθεια Νο. 4: «Ο Περιφερειάρχης αναφέρει ότι η νέα ρύθμιση θα αντιμετωπίσει το ζήτημα των περιβαλλοντικών προστίμων. Να του θυμίσω ότι αυτά τα πρόστιμα επιβλήθηκαν λόγω της λειτουργίας ΧΑΔΑ (Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων) και η αλήθεια είναι πως σε επίπεδο Περιφέρειας, πολύ πριν αναλάβει ο ίδιος, έχουν γίνει πάρα πολλές αποκαταστάσεις ΧΑΔΑ, και το μόνο παράδειγμα που αναδεικνύεται είναι αυτός της Μυκόνου. Για μια μόνο περίπτωση γίνεται όλη αυτή η αναστάτωση στο Νότιο Αιγαίο;»

Αλήθεια Νο5: «Ο Περιφερειάρχης μας λέει ότι το 60% των μετοχών της ΑΕ που δημιουργείται, θα ανήκει στους Δήμους. Δεν λέει όμως ότι, σύμφωνα με τον νέο Νόμο, η ολική σύνθεση του ΔΣ αποτελείται από τον Πρόεδρο που θα είναι ο ίδιος ο Περιφερειάρχης ή ο Αντιπεριφερειάρχης, τρία συνολικά μέλη της Περιφέρειας και μόνο τέσσερις Δημάρχους, από τους 38 που έχει συνολικά το Νότιο Αιγαίο. Η απαρτία στο ΔΣ θα επιτυγχάνεται με τρία μόνο μέλη, δηλαδή αυτά της Περιφέρειας. Άρα για ποια πλειοψηφία των Δήμων μας μιλάει; Έτσι δεδομένων των σχέσεων εξάρτησης που έχουν οι Δήμοι από την Περιφέρεια (λόγω ότι αυτή διαχειρίζεται το ΕΣΠΑ) τον τελικό έλεγχο του ΦΟΔΣΑ θα τον έχει η Περιφέρεια και ο Περιφερειάρχης».

«Τέλος, η Κυβέρνηση δεν μας έχει πει γιατί εξαιρέθηκε η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου από τις ρυθμίσεις του άρθρου 93. Μήπως τελικά ο κ. Μουτζούρης δεν είναι καλό παιδί και για αυτό δεν του χαρίζουν πράγματα»;

Μια νομοθετική ρύθμιση εις βάρος των νησιών και όχι μόνο

«Με το νέο αυτό Νόμο της ΝΔ, δημιουργείται ένας νέος οργανισμός, χωρίς κανένα υπάλληλο που δεν εγγυάται την καλύτερη διαχείριση των απορριμμάτων. Δεν θα έχει διαχειριστική επάρκεια και δεν θα μπορέσει να υλοποιήσει έργα σχετικά με τα απορρίμματα, που αυτή τη στιγμή έχουν αναλάβει οι Δήμοι. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι αλλάζει εντελώς το σκηνικό της διαχείρισης, ερήμην των τοπικών κοινωνιών, και σωστά φοβάται ο Δήμαρχος Λέρου ότι θα γίνεται και μεταφορά σκουπιδιών.

«Τελικός σκοπός της Περιφέρειας και της Κυβέρνησης είναι να δοθεί η διαχείριση των απορριμμάτων σε συγκεκριμένους ιδιώτες, με αποτέλεσμα να αυξηθεί το κόστος για τις επιχειρήσεις και τους κατοίκους των νησιών. Οι αλλαγές που περνάει η Κυβέρνηση και στηρίζει η Περιφέρεια είναι εις βάρος της τοπικής οικονομίας των νησιών, των ίδιων των πολιτών και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης».

«Στο σύνολό του το νομοσχέδιο της Κυβέρνησης είναι γεμάτο αντιπεριβαλλοντικές ρυθμίσεις και «δωράκια», όπως η υποβάθμιση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης και των περιοχών Natura και φυσικά

το ξεπούλημα του ΑΔΜΗΕ, της μόνης κερδοφόρας επιχείρησης την οποία η προηγούμενη Κυβέρνηση είχε καταφέρει να κρατήσει μακριά από τις ορέξεις της Τρόικας και των Ιδιωτών. Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητάει την άμεση απόσυρσή του».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου