Τοπικές Ειδήσεις

138 πτήσεις τσάρτερ στη Ρόδο από 27 Μαρτίου έως 3 Απριλίου

Με το δεξί ξεκίνησε η τουριστική σεζόν στη Ρόδο. Από τις 27 Μαρτίου έως την Κυριακή 3 Απριλίου δεχτήκαμε συνολικά 138 πτήσεις τσάρτερ από τη Μ. Βρετανία (64), Γερμανία (32), Ιταλία (20) Βέλγιο (8) Κύπρο (4), Ιρλανδία (4), Ουγγαρία (4), Λιθουανία (2) και Ολλανδία (2) με συνολικά 9.193 επιβάτες! Οι πτήσεις σύμφωνα με τις πληροφορίες ήταν περισσότερες από τον αρχικό προγραμματισμό και αναμένεται να αρχίσουν να πυκνώνουν τις επόμενες μέρες.
«Οι αφίξεις αποδεικνύουν ότι τα θετικά μηνύματα επαληθεύονται μέχρι στιγμής και ότι οι δυναμικές αγορές της Βρετανίας και της Γερμανίας πρωταγωνιστούν ήδη με το άνοιγμα της θερινής σεζόν. Ευχόμαστε για άλλη μια φορά να λήξει άμεσα η εμπόλεμη κατάσταση ώστε να δοθεί σύντομα η δυνατότητα περισσότερων επισκεπτών στο νησί μας», δήλωσε στη «δ» ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος τουρισμού, Θανάσης Βυρίνης.

Προβληματισμός στον κλάδο της φιλοξενίας
Μπορεί η σεζόν να άνοιξε τέλη Μαρτίου, αρκετούς μήνες πιο νωρίς σε σύγκριση με το 2020, όταν ξέσπασε η πανδημία του κορωνοϊού αλλά και το 2021 που εξακολουθούσε η πανδημία να καθορίζει τις εξελίξεις στον Τουρισμό, το γεγονός όμως αυτό από μόνο του δεν καταφέρνει να εμπεδώσει αισιοδοξία σε όλη την τουριστική αγορά.
Είναι περιορισμένος ο αριθμός των ξενοδοχείων που άνοιξαν κατά την διάρκεια της πρώτης εβδομάδας και συνεπώς οι μέχρι τώρα αφίξεις έχουν διοχετευθεί σε μη κύρια καταλύματα, σύμφωνα με όσα αναφέρουν τουριστικοί παράγοντες. Γενικότερα, επικρατεί μεγάλη επιφυλακτικότητα γύρω από την «πρόωρη» λειτουργία των ξενοδοχειακών μονάδων κατά την χαμηλή τουριστική περίοδο, καθώς λόγω της ακρίβειας και της μεγάλης αύξησης των λειτουργικών τους εξόδων, κρίνεται ασύμφορο έως μη βιώσιμο το “operation” με χαμηλές πληρότητες.
Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις ελάχιστα θα είναι τα ξενοδοχεία που θα λειτουργήσουν την περίοδο του Καθολικού Πάσχα (10-17 Απριλίου), παρόλο που οι ροές αυξάνονται. Τα περισσότερα θα ανοίξουν από τις 5 Μαΐου και μέχρι τις αρχές Ιουνίου.
Και δεν είναι μόνο τα ξενοδοχεία και τα τουριστικά καταλύματα που καθυστερούν την επαναλειτουργία τους αλλά και οι επιχειρήσεις εστίασης και οι εποχικές εμπορικές τουριστικές επιχειρήσεις. Ακόμη και στη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου, παρέμειναν κλειστά την περασμένη εβδομάδα και θα αρχίσουν να ανοίγουν σταδιακά μέχρι το Σαββατοκύριακο αν όχι όλες, οι περισσότερες από αυτές.
Η διστακτικότητα που επικρατεί στην αγορά επιτείνεται από την… στασιμότητα των κρατήσεων αυτή την περίοδο, τουλάχιστον από συγκεκριμένες τουριστικές αγορές, γεγονός που αποδίδεται κυρίως στον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία.
«Η φετινή χρονιά αποτελεί μεγάλη πρόκληση για τη βιωσιμότητα των ξενοδοχείων. Στην πλειοψηφία τους, οι ξενοδοχειακές μονάδες της Ρόδου προσφέρουν μία μεγάλη γκάμα υπηρεσιών και είναι πολύ δύσκολο να απορροφήσουν όλες τις αυξήσεις. Για τον λόγο αυτό, τα περισσότερα ξενοδοχεία μεταθέτουν χρονικά την επαναλειτουργία τους από τις 5 Μαΐου και έπειτα», δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου, κ. Μανώλης Μαρκόπουλος.

Σε άνοδο ο θαλάσσιος τουρισμός
Χθες «έδεσε» στο τουριστικό λιμάνι της Ρόδου το κρουαζιερόπλοιο Norwegian Jade το οποίο μετέφερε περίπου 1100 επιβάτες (κατά κύριο λόγο από τις ΗΠΑ), ενώ σήμερα αναμένεται το γερμανικό Mein Schiff με άλλους 1000 επιβάτες.
Συνολικά 30 προσεγγίσεις έχουν προγραμματιστεί τον μήνα Απρίλιο, ενώ τον Μάιο αναμένεται να πραγματοποιηθούν 65! Σχεδόν 500 είναι οι προγραμματισμένες προσεγγίσεις καθ’ όλη τη διάρκεια της σεζόν, περισσότερες ακόμη και από το 2019 που ήταν μία από τις καλύτερες σεζόν για τον θαλάσσιο τουρισμό στη Ρόδο!

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου