Τοπικές Ειδήσεις

Νέα μήνυση εις βάρος του προσωρινά κρατούμενου πολιτικού μηχανικού

Την μορφή «χιονοστοιβάδας» προσλαμβάνουν οι μηνύσεις εις βάρος προσωρινά κρατούμενου πολιτικού μηχανικού από τη Ρόδο, με την μια να διαδέχεται την άλλη στο τελευταίο διάστημα.
Ενας ξενοδοχοϋπάλληλος προσέφυγε συγκεκριμένα ενώπιον του Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ρόδου ζητώντας την άσκηση ποινικής διώξεως εις βάρος του πολιτικού μηχανικού για απάτη ιδιαίτερα μεγάλης αξίας από άτομο που διαπράττει απάτες κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια.
Ο μηνυτής τυγχάνει οικογενειακός φίλος και πρόσωπο της απόλυτης εμπιστοσύνης μιας χήρας, ηλικίας 85 ετών συνταξιούχου και μόνιμου κατοίκου Γερμανίας.
Τον Μάιο του 2018 σε ένα από τα ταξίδια της στη Ρόδο η 85χρονη τον παρεκάλεσε λόγω της μεγάλης ηλικίας της και της μόνιμης κατοικίας της στο εξωτερικό να φροντίζει, να διαχειριστεί ή ακόμη και να πωλήσει το ιδανικό της μερίδιο (3/4) σε ένα διαμέρισμα που βρίσκεται στη Ρόδο στην περιοχή του Αγίου Νικολάου.
Το παραπάνω διαμέρισμα ήταν ουσιαστικά υπόγεια αποθήκη η χρήση της οποίας ως διαμέρισμα ήταν παράνομη και αυθαίρετη.
Στις αρχές Ιουνίου 2018 η 85χρονη ενώ βρισκόταν στη Ρόδο του παρέδωσε το ποσό των 15.000 ευρώ για να αντιμετωπίσει τα «έξοδα νομιμοποίησης» και την αμοιβή του μηχανικού που θα απασχολείτο με αυτήν.
Επειδή γνώριζε τον εγκαλούμενο του ανέθεσε τη νομιμοποίηση της χρήσης της αποθήκης σε διαμέρισμα.
Στις 21 Ιουνίου 2018 πρωινές ώρες ενώ ο μηνυτής απουσίαζε στην εργασία του ο εγκαλούμενος, όπως υποστηρίζει, επισκέφθηκε το σπίτι του και ζήτησε από τη μητέρα του να του καταβάλει το συνολικό ποσό των 5.050 ευρώ για έλεγχο στατικότητας, έξοδα νομιμοποίησης και αμοιβή του ως μηχανικού για τη νομιμοποίηση της χρήσης της αποθήκης ως διαμερίσματος.
Η μητέρα του του τηλεφώνησε, του ανέφερε την επίσκεψη του εγκαλουμένου και τον ρώτησε αν θα έπρεπε να του δώσει το ποσό που απαιτούσε.
Της απάντησε θετικά και της είπε να λάβει σχετική απόδειξη. Πράγματι ο εγκαλούμενος έλαβε το ποσό των 5.050 ευρώ και χορήγησε την απόδειξη.
Τον Οκτώβριο του 2018 και πριν αναχωρήσει για την Γερμανία η 85χρονη επισκέφθηκε συμβολαιογράφο Ρόδου όπου υπέγραψε και του παρέδωσε ειδικό πληρεξούσιο χορηγώντας του τις σχετικές ειδικές εντολές ώστε να μπορεί ακώλυτα να την εκπροσωπεί.
Οπως διατείνεται στις 18 Δεκεμβρίου 2018 δέχθηκε τηλεφώνημα στο σταθερό τηλέφωνο του σπιτιού του από τον εγκαλούμενο ο οποίος του δήλωσε με αγωνία ότι θα έπρεπε αμέσως να του καταβάλει συμπληρωματικά (για λογαριασμό της 85χρονης) το συνολικό ποσό των 8.680 ευρώ για να πληρωθεί αμέσως το υπόλοιπο ποσό προστίμου νομιμοποίησης της «αυθαίρετης» χρήσης του διαμερίσματος της καθώς και η αμοιβή του για τον έλεγχο στατικότητας της οικοδομής διότι στις 31 Δεκεμβρίου 2018 έληγε η προθεσμία και υπήρχε ο κίνδυνος να χαθεί η προθεσμία νομιμοποίησης.
Επειδή γνώριζε ότι στις 21 Ιουνίου 2018 ο εγκαλούμενος είχε ήδη λάβει από τη μητέρα του σε πλήρη και ολοσχερή εξόφλησή του το ποσό των 5.050 ευρώ του δήλωσε ότι δεν δικαιούται να λάβει άλλα χρήματα.
Όμως ο εγκαλούμενος, όπως διατείνεται ο μηνυτής, επέμενε ότι θα έπρεπε να λάβει άμεσα το ποσό των 8.680 ευρώ για να αντιμετωπίσει τα έξοδα της «νομιμοποίησης» διαφορετικά υπήρχε κίνδυνος να απωλεσθεί η νομιμοποίηση οπότε θα ήταν υπεύθυνος για την απώλεια της προθεσμίας.
Αισθανόμενος υπευθυνότητα έναντι της εντολέως του και φοβούμενος μην χαθεί η προθεσμία νομιμοποίησης του ακινήτου της από τυχόν ολιγωρία του έσπευσε και κατέθεσε όπως του υπέδειξε ο εγκαλούμενος το ποσό των 8.680 ευρώ σε λογαριασμό που ανήκε – όπως του είπε – σε κάποιο αδελφικό του φίλο γιατί ο δικός του προσωπικός λογαριασμός είχε μπλοκαριστεί λόγω των οφειλών που είχε προς το Δημόσιο.
Το μόνο που ζήτησε από τον εγκαλούμενο για δική του εξασφάλιση ήταν να του παραδώσει και δική του απόδειξη ότι κατέβαλε τα χρήματα που ζητούσε. Πράγματι ο εγκαλούμενος τον οποίο επισκέφθηκε στο γραφείο του του παρέδωσε σχετική απόδειξη. Ωστόσο διαβάζοντας την απόδειξη που του εχορήγησε ο εγκαλούμενος σαν αιτία δεν αναγραφόταν η νομιμοποίηση αλλά ο στατικός έλεγχος της πολυκατοικίας!!
Συζητώντας με ένα φίλο του για το παραπάνω θέμα πληροφορήθηκε ότι το ποσό του προστίμου και τα έξοδα σε παρόμοιες περιπτώσεις νομιμοποίησης είναι μηδαμινά και επειδή στην απόδειξη που εξέδωσε ο εγκαλούμενος ανέγραφε ότι τάχα του ανατέθηκε όχι η νομιμοποίηση αλλά η δήθεν «στατική επάρκεια» όλης της πολυκατοικίας και η αποτύπωση όλου του κτηρίου, ανησύχησε και την επόμενη ημέρα επισκέφθηκε την Πολεοδομία Ρόδου όπου έκπληκτος πληροφορήθηκε ότι το περίφημο πρόστιμο νομιμοποίησης ανερχόταν στο μηδαμινό ποσό των 200 ευρώ το οποίο μάλιστα είχε ήδη καταβληθεί από τις 12 Ιουνίου 2018 και ότι η νομιμοποίηση αυθαίρετης χρήσης είχε ολοκληρωθεί!!
Μόλις διαπίστωσε την εξαπάτησή του από τον εγκαλούμενο άρχισε να τον αναζητεί προκειμένου να του επιστρέψει το ποσό των 8.680 ευρώ αφού ήταν υπόλογος έναντι της εντολέως του.
Κατά την αναζήτηση του πληροφορήθηκε ότι ο εγκαλούμενος στις 19 Δεκεμβρίου 2018 είχε απολογηθεί στην Ανακρίτρια Ρόδου για κακουργηματική απάτη κατ’ εξακολούθηση και ότι σε βάρος του είχε εκδοθεί ένταλμα προσωρινής κράτησης της Ανακρίτριας Ρόδου διότι θεωρήθηκε ιδιαίτερα επικίνδυνος!!
Δηλαδή όταν ο εγκαλούμενος του τηλεφώνησε στις 18 Δεκεμβρίου 2018 και του ζήτησε το παραπάνω ποσό εγνώριζε ότι την επόμενη ημέρα θα απολογείτο για σοβαρότατο κακούργημα και προφανώς χρειαζόταν χρήματα τα οποία για να του τα αποσπάσει ισχυρίσθηκε ψευδώς ότι τάχα δεν είχε «νομιμοποιηθεί» η χρήση της αποθήκης ως διαμέρισμα, το πρόστιμο και η αμοιβή του για τη «νομιμοποίηση» ανερχόταν στο συνολικό ποσό των 8.680 ευρώ (στο οποίο συμπεριέλαβε μάλιστα και ποσό 1.680 ευρώ για Φ.Π.Α.!!) και ότι θα έπρεπε άμεσα να του καταθέσει το παραπάνω ποσό στην τράπεζα γιατί υπήρχε άμεσος κίνδυνος να χαθεί η προθεσμία νομιμοποίησης!!
Την υπόθεση χειρίζεται ο δικηγόρος κ. Μανώλης Κουτσούκος.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου