Αυτοί που σήμερα ζητάνε εκλογές είναι αυτοί που υπηρέτησαν τόσα χρόνια τη διαπλοκή και θα συνεχίσουν να την υπηρετούν. Η χώρα και η Ευρώπη δεν έχει κανένα λόγο να μην ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση, τονίζει σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριος Σαντορινιός. Προσθέτει δε ότι η κυβέρνηση αυτή ήταν η μοναδική στα χρόνια του Μνημονίου που πέτυχε τους στόχους που είχε θέσει σε συνεργασία με τους θεσμούς.

Ο υφυπουργός Νησιωτικής Πολιτικής αναφέρθηκε στα ιδιαίτερα προβλήματα των νησιωτών που πρέπει να αντιμετωπιστούν, με κυριότερα την υγεία και την παιδεία. Και επισήμανε ότι αρκετοί από τους 3.500 χιλιάδες νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό που προσλήφθηκαν στελέχωσαν νοσοκομεία, κέντρα υγείας και αγροτικά ιατρεία σε νησιά που ήταν έτοιμα να καταρρεύσουν. Και ότι τα σχολεία φέτος άνοιξαν με την καλύτερη σύνθεση προσωπικού από την πρώτη ημέρα.

Αναφορικά με την αποσυμφόρηση από πρόσφυγες που ζητούν οι δήμαρχοι Σάμου, Χίου, Λέσβου, Κω και Λέρου, τονίζει ότι Ευρωπαϊκή Ένωση είχε υποσχεθεί μεγαλύτερη τεχνική βοήθεια για τις υπηρεσίες ασύλου, προκειμένου να προχωρήσουν πιο γρήγορα τα αιτήματα, αλλά αυτή τη στιγμή το προσωπικό δεν επαρκεί.

Σε άλλο σημείο υπογραμμίζει ότι για τα νησιά που έχουν δεχθεί το μεγαλύτερο βάρος των προσφυγικών ροών υπάρχει ειδικό καθεστώς ενίσχυσης και προσαύξηση σε χρηματοδότηση για τις επιχειρήσεις που θέλουν να εγκατασταθούν και να αναπτυχθούν εκεί.

Για την εφαρμογή της ρήτρας νησιωτικότητας, επισημαίνει ότι ο ρόλος του χαρτοφυλακίου του είναι να παρακολουθεί τη νομοθετική πρωτοβουλία και ήδη να το κάνει, προκειμένου να υπάρχει η σχετική επεξεργασία σε κάθε νομοσχέδιο και ταυτόχρονα οι ειδικές ρυθμίσεις για τα νησιά να είναι όχι χαριστικές, αλλά ειδικές με αξιολόγηση.

Για το θέμα της μείωσης των δημοσίων δαπανών που ζητά η αντιπολίτευση, ο κ. Σαντορινιός δηλώνει ότι δεν χρειάζεται να πειράξεις τον κεντρικό πυρήνα του Δημοσίου που είναι η εκπαίδευση και η υγεία, αλλά αναφέρει ως παράδειγμα από το δικό του χαρτοφυλάκιο την παροχή υδροδότησης στα νησιά, η οποία μπορεί να εξασφαλιστεί με κόστος πολύ μικρότερο από αυτό που πληρώνει τώρα για μεταφορά με πλοία.

Για την ακτοπλοΐα, προαναγγέλλει αναμόρφωση του νόμου 2932 του 2001 για τις δρομολογήσεις πλοίων, αλλά και την υλοποίηση σχετικής μελέτης από επιστήμονες συγκοινωνιολόγους για τις συνδυασμένες μεταφορές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ