Ειδήσεις

«Πονοκέφαλος» στην κυβέρνηση για τους 30 απρόθυμους βουλευτές – «Όποιος διαφωνεί παραδίδει την έδρα»

Η κυβέρνηση εργάζεται για ένα σενάριο, αυτό της επιτυχούς ολοκλήρωσης της αξιολόγησης: το μήνυμα αυτό στέλνει σε καθημερινή βάση το Μ. Μαξίμου προς τους δανειστές. Μόνο όμως προς αυτούς;

Ή, μήπως, είναι ταυτόχρονα και ένα μήνυμα προς την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, έναν προς έναν τους βουλευτές, να προετοιμάζονται για την προοπτική αυτή; Το «πακέτο» μέτρων είναι σαφές ότι δεν θα είναι εύκολο και ως την τελευταία στιγμή οι «σκληροί» θα επιχειρήσουν να πάρουν όσα περισσότερα μπορούν.

Με δεδομένο, ασφαλώς, ότι θα υπάρξει συμφωνία μέσα στο μήνα, το αργότερο στις αρχές της άνοιξης -και από την άποψη αυτή η παρέμβαση του Σοσιαλδημοκράτη Γερμανού πολιτικού Ζ. Γκάμπριελ που επιτέθηκε στον Β. Σόιμπλε δημοσιοποιώντας το σχέδιό του να μείνει η χώρα μας εκτός ευρωζώνης, ήταν μάννα εξ ουρανού για την ελληνική κυβέρνηση.

Καθόλου τυχαία εδώ και λίγες ημέρες έχουν αρχίσει στελέχη της κυβέρνησης να ψελλίζουν ότι «όποιος διαφωνεί, παραδίδει την έδρα». Και είναι γεγονός ότι αν δει κανείς και την εσωκομματική θύελλα που αντιμετώπισε ο Α. Τσίπρας κατά τη ψήφιση του πρώτου δικού του Μνημονίου, η παράδοση της Αριστεράς τηρήθηκε. Άρα από την άποψη αυτή, πρόβλημα με την κοινοβουλευτική αριθμητική δεν δείχνει να αντιμετωπίζει η κυβέρνηση.

Αυτό όμως καθόλου δεν σημαίνει ότι η ψήφιση των μέτρων θα είναι σε κάθε περίπτωση ένας «υγιεινός περίπατος στην εξοχή» για το Μ. Μαξίμου. Τι θα συμβεί για παράδειγμα αν ένας μεγάλος αριθμός βουλευτών παραιτηθεί; Είναι προφανές ότι στην περίπτωση αυτή η προσφυγή στις κάλπες θα είναι μονόδρομος για τον ΣΥΡΙΖΑ, στις χειρότερες μάλιστα πολιτικές συνθήκες για τον ίδιον.

Έχει ακουστεί λοιπόν ότι περίπου 30 βουλευτές είναι εξαιρετικά προβληματισμένοι για το νέο «πακέτο» μέτρων, για την πορεία της χώρας και την τύχη των πολιτών, ιδίως αυτών που έχουν «ακουμπήσει» στον ΣΥΡΙΖΑ. Από τα κοινοβουλευτικά «πηγαδάκια» ωστόσο προκύπτει ότι διάθεση για «μπαϊράκι» δεν υπάρχει. Ως τώρα τουλάχιστον. Βρίσκονται σε στάση αναμονής είναι το πιο σωστό που μπορεί να πει κανείς.

Άλλωστε η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, πιθανώς το επόμενο Σαββατοκύριακο, θα δώσει τη δυνατότητα σε κάποιους να εκτονωθούν πολιτικά, και στην ηγεσία να κάνει μια πρώτης τάξης δημοσκόπηση για το κλίμα στον κομματικό μηχανισμό.

Και ως τότε, παράλληλα με τη διαπραγμάτευση, θα συνεχίζεται το «μασάζ». Πολύ καθαρά ο βουλευτήςΓ. Κυρίτσης θύμισε την παράδοση της Αριστεράς να είναι όλοι «στρατιώτες» και όποιος δεν συμφωνεί με τη συλλογική απόφαση, να πηγαίνει σπίτι του. Υπενθυμίζεται ότι το συγκεκριμένο στέλεχος έγινε βουλευτής χάρη στην προηγούμενη παραίτηση της Βασιλικής Κατριβάνου. Για τα μέτρα και τότε…

Στέλνονται όμως και άλλα, περισσότερο υπόγεια, μηνύματα, όπως για παράδειγμα από τον Δ. Παπαδημούλη, ο οποίος αν και στις Βρυξέλλες παρακολουθεί στενά όσα γίνονται στην εγχώρια πολιτική σκηνή. «Όποιος ζητάει εκλογές σπρώχνει τα πράγματα σε ένα τέταρτο μνημόνιο και αυτό πρέπει να το αποφύγουμε» …τιτίβισε προχθές. Μήνυμα προς όσους ζητούν εκλογές, αλλά γιατί όχι και προς εκείνους που θα μπορούσαν να τις προκαλέσουν;

newpost.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου