Ειδήσεις

Σόιμπλε: Συμφωνήσαμε ότι υπάρχουν διαφωνίες, αλλά και για την ανάγκη να συμφωνήσουμε

«Συζητήσαμε διεξοδικά και αρκετή ώρα, όχι πάντα με συμφωνία αλλά ήταν μια συζήτηση στο επίπεδο της παραδοσιακής φιλίας των δυο χωρών», δήλωσε ο γερμανός ΥΠΟΙΚ μετά τη συνάντηση στο Βερολίνο με τον Γιάνη Βαρουφάκη.

«Συμφωνήσαμε να μείνουμε δεσμευμένοι για μια ενωμένη Ευρώπη. Δεν είναι απλός ο δρόμος», είπε και τόνισε ότι «συμφωνήσαμε πως διαφωνούμε».

Εκτίμησε ότι η Ευρώπη βγαίνει από την κρίση και ότι «η Ελλάδα είχε τον πιο δύσκολο δρόμο».

Πρέπει να δείξουμε τον σεβασμό μας για την πρόοδο που σημείωσε η Ελλάδα. Δεν έχουμε διαφορετική γνώμη για τους λόγους που οδήγησαν την Ελλάδα σε αυτή την κατάσταση. Παρά την πρόοδο, πολλά πρέπει να γίνουν ακόμα.

«Ξέρω την προεκλογική εκστρατεία που έγινε στην Ελλάδα, αλλά πρέπει να πω ότι δεν έχουν λυθεί τα προβλήματα. Φέτος πάντως η χώρα θα δει την ανεργία να μειώνεται, ενώ υπάρχει πρωτογενές πλεόνασμα», υπογράμμισε.

Ο Β. Σόιμπλε συμφώνησε ότι το χρέος είναι μια υπόθεση που πρέπει να λύσουμε. Είναι καθήκον να ψάξουμε για κοινές λύσεις.

Η Ελλάδα πρέπει να διαπραγματευτεί με τους τρεις θεσμούς που μετέχουν στο πρόγραμμα, υπογράμμισε.

Επανέλαβε την ανάγκη να χτυπηθεί η διαφθορά και σημείωσε ότι θέλει να βοηθήσει την Ελλάδα με κάθε τρόπο για να δημιουργηθεί ένας αποτελεσματικός φοροεισπρακτικός μηχανισμός. «Το πρότεινα στον κο Βαρουφάκη, παλαιότερα δεν είχε γίνει δεκτό να στείλουμε τεχνική βοήθεια», σημείωσε.

Όπως είπε ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ ο κος Βαρουφάκης του είπε ότι πρέπει να σεβαστούμε τους Έλληνες ψηφοφόρους, όμως αυτό ισχύει για όλους τους ψηφοφόρους της Ευρώπης. Προέχει η τήρηση των δεσμεύσεων.

Για το πρόγραμμα σταθερότητας είπα στον συνομιλητή μας ότι φτάσαμε σε ένα σημείο που δεν πάει παραπέρα. Τα προβλήματα πρέπει να λυθούν στον τόπο που έχουν δημιουργηθεί, τόνισε ο Σόιμπλε.

Για να αλλάξει το πρόγραμμα, χρειάζεται μια συμφωνία και να δούμε πως θα μπορεί η Ελλάδα να έχει πρόσβαση στις αγορές. «Το θέμα του κουρέματος δεν είναι στην ατζέντα», είπε και τόνισε ότι το ζητούμενο είναι να υπάρξει πρόσβαση στις αγορές.

«Ολοι στην Ευρώπη πρέπει να ξέρουν ότι η Γερμανία με τον καλύτερο τρόπο προσπαθεί».

Βαρουφάκης: Ζητάμε χρόνο να παρουσιάσουμε λύσεις

Είχα την ευκαιρία και την ευχαρίστηση να υπογραμμίσω τις προτεραιότητες της κυβέρνησής μας προκειμένου να λειτουργήσει η Ελλάδα σε μια Ευρώπη που ευημερεί, υπογράμμισε ο Γιάνης Βαρουφάκης, προσθέτοντας ότι με τον Γερμανό ομόλογό του, «δεν συμφωνήσαμε, ούτε στο ότι διαφωνούμε».

Συμφωνήσαμε, υπογράμμισε, να υπάρξουν διαβουλεύσεις. Δεν συζητήσαμε το χρέος ή το θέμα της αποπληρωμής. Θέσαμε το πλαίσιο για διαβουλεύσεις, προκειμένου να δοθεί ένα τέλος σε μια κρίση που ξεκίνησε από την Ελλάδα και διοχετεύεται στην Ευρώπη.

Σήμερα, σημείωσε ο Γ. Βαρουφάκης, το μήνυμά μου στον κο Σόιμπλε είναι ότι η κυβέρνησή μας είναι ένας εταίρος, στην προσπάθεια να βρεθούν λύσεις στην Ευρώπη. Δεν θα σταματήσουμε μπροστά σε τίποτα προκειμένου να σταματήσουμε τη φοροδιαφυγή και την σπατάλη.

Σε αυτή την προσπάθεια χρειαζόμαστε τη στήριξη των εταίρων μας.

Το 2010, ανέφερε ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ, χάθηκε μια ευκαιρία να υπάρξει συμφιλίωση με το πραγματικό πρόβλημα. Δόθηκε το μεγαλύτερο δάνειο σε μια χώρα που είχε πρόβλημα αφερεγγυότητας. Ετσι, ενώ το βασικό ήταν οι μεταρρυθμίσεις, αυτό δεν έγινε.

Αυτό που πραγματικά ζητάμε, τόνισε, είναι χρόνος για να παρουσιάσουμε λύσεις.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου