Ειδήσεις

Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ ο νέος οργανισμός της ΔΕΥΑΡ

Νομίμως λειτουργεί από χθες, μετά και τη δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως του νέου Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας, η ΔΕΥΑ Ρόδου.
Η λειτουργία της εταιρείας από την αρχή εφαρμογής του “Καλλικράτη” ήταν στην κυριολεξία στον “αέρα” με ό,τι αυτό συνεπάγετο για την εγκυρότητα των συμβάσεων, που έχει συνάψει με προμηθευτές, εργολάβους αλλά και με υπαλλήλους.

Οι Δ.Ε.Υ.Α. συστήνονται σύμφωνα με τον Ν.1069/80. Σύμφωνα με τον Δημοτικό και Κοινοτικό Κώδικα (Δ.Κ.Κ.- Ν.3463/05) -παρ.4 του άρθρου 252-οι Δ.Ε.Υ.Α. αποτελούν επιχειρήσεις «ειδικού σκοπού» και η λειτουργία τους εξακολουθεί να διέπεται από το ειδικό καθεστώς ίδρυσής τους (Ν.1069/80).
Σύμφωνα με το άρθρο 7 του Ν.1069/80 με τον Ο.Ε.Υ. θα πρέπει να καθορίζονται:

• Η οργάνωση, η σύνθεση και οι αρμοδιότητες των υπηρεσιών.
• Ο αριθμός και η κατανoμή των θέσεων εργασίας.
• Οι αποδοχές του προσωπικού.
• Οι τρόποι προσλήψεων και απολύσεων.
Εκτός από τα πιο πάνω στον Ο.Ε.Υ. θα πρέπει να περιλαμβάνονται επί πλέον:
-Η υπηρεσιακή κατάσταση του προσωπικού (αορίστου ή ορισμένου χρόνου, σύμβαση έργου κλπ.).
-Τα γενικά και ειδικά προσόντα πρόσληψης (ηλικία, στρατ/κές υποχρεώσεις, κωλύματα διορισμού, τίτλοι σπουδών, προϋπηρεσία- εμπειρία, γλώσσα κλπ.)
-Τα δικαιώματα του προσωπικού (καταβολή μισθού, άδειες, διευκολύνσεις, όροι υγιεινής και ασφάλειας, τοποθέτηση-αξιολόγηση, επιλογή υπευθύνων-προϊσταμένων κλπ.).
-Οι υποχρεώσεις του προσωπικού (καθήκοντα, ωράριο, συμπεριφορές κλπ.).
Τέλος, με τον Ο.Ε.Υ. θα πρέπει να καθορίζεται και το πειθαρχικό δίκαιο που διέπει το προσωπικό και ειδικότερα:
-Τα πειθαρχικά παραπτώματα και την παραγραφή τους.
-Τις πειθαρχικές ποινές και τα όργανα επιβολής τους
-Τα πειθαρχικά συμβούλια και την διαδικασία λειτουργίας τους.
-Προκαταρκτική εξέταση – απολογία.
– Πειθαρχικές αποφάσεις
-Μείωση – διαγραφή ποινών
-Οποιοδήποτε άλλο θέμα αφορά πειθαρχικές διατάξεις και δεν προβλέπεται στην εργατική νομοθεσία.

Πέραν όμως των ανωτέρω για τη σύναψη σύμβασης μίσθωσης έργου από τις ΔΕΥΑ απαιτείται ρητά και κατηγορηματικά από την κείμενη νομοθεσία η ύπαρξη του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας.
Σύμφωνα με τον Ν.3812/28-12-2009 και την σχετική εγκύκλιο του ΑΣΕΠ με αριθμό πρωτ. 9474/9-3-2010 προβλέπεται πλέον ειδική διαδικασία και έγκριση, ανάλογη της διαδικασίας πρόσληψης προσωπικού αορίστου χρόνου. Οι προσλήψεις για να είναι έγκυρες απαιτείται η ύπαρξη εγκεκριμένου Ο.Ε.Υ..
Πέραν των ανωτέρω η καταβολή μισθών στο διευθυντικό και υπαλληλικό προσωπικό δεν ήταν νόμιμη χωρίς την ύπαρξη του Ο.Ε.Υ.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου