Συνεντεύξεις

A. Kαμπουράκης: «Το 2020 μπορούμε να το κάνουμε χρονιά-ορόσημο για τον τόπο μας»

«Ο αγώνας μας είναι μαραθώνιος και μάλιστα ανηφορικός. Γιατί είναι πολλά τα “χιλιόμετρα” που πρέπει να καλύψουμε, λόγω της παρατεταμένης αδράνειας χρόνων και κακών αποφάσεων, που πάρθηκαν στο πόδι και τα αποτελέσματά τους τα βρίσκουμε σήμερα μπροστά μας».
Αυτά δηλώνει, εισαγωγικά σήμερα, σε συνέντευξή του προς την «δ», ο δήμαρχος Ρόδου κ. Αντώνης Καμπουράκης και προσθέτει: «Οι εποχές των αυτοσχεδιασμών και των μικροκομματικών υπολογισμών, μας κόστισαν πολύ ακριβά. Γι’ αυτό και δεν αφήνουμε τίποτα στην τύχη. Σχεδιάζουμε έγκαιρα και εργαζόμαστε υπεύθυνα, καθώς το ζητούμενο δεν είναι οι εντυπώσεις, αλλά η ουσία. Μέρα με τη μέρα κερδίζουμε το μέλλον μιας Ρόδου με κύρος, αίγλη, λάμψη, πολιτισμό, ποιότητα και ασφάλεια για όλους».
Αναλυτικά η συνέντευξη του δημάρχου Ρόδου κ. Αντώνη Καμπουράκη:

• Συμπληρώνοντας τέσσερις μήνες στο τιμόνι του Δήμου Ρόδου, έχετε ολοκληρώσει μια βασική αποτύπωση της κατάστασης, που καλείστε να διαχειριστείτε;
Είναι αλήθεια ότι ως νέα Δημοτική Αρχή ξεκινάμε τη θητεία μας με πολλά προβλήματα και σε πάρα πολλά μέτωπα.
Εκκρεμότητες χρόνων, πρόχειρες λύσεις, ανοιχτά ζητήματα κρυμμένα κάτω από το “χαλί”. Σοβαρά οικονομικά προβλήματα επίσης, όπως δείχνει ο αναλυτικός διαχειριστικός έλεγχος της οικονομικής κατάστασης του Δήμου. Ο αγώνας μας λοιπόν είναι μαραθώνιος και μάλιστα ανηφορικός. Γιατί είναι πολλά τα “χιλιόμετρα” που πρέπει να καλύψουμε, λόγω της παρατεταμένης αδράνειας χρόνων και κακών αποφάσεων, που πάρθηκαν στο πόδι και τα αποτελέσματά τους τα βρίσκουμε σήμερα, μπροστά μας.

• Αυτό σημαίνει πως αναθεωρείτε και κάποιες από τις προεκλογικές δεσμεύσεις σας;
Όχι, κάθε άλλο. Έχουμε βάλει ψηλά τον πήχη και εκεί παραμένει. Ωστόσο, είμαστε αναγκασμένοι να ξεκινήσουμε από όσο χαμηλά τον βρήκαμε και να εντείνουμε τις προσπάθειές μας, ώστε να φτάσουμε εκεί που πραγματικά μπορούμε κι αξίζουμε.
Καμία αναθεώρηση λοιπόν. Καμία έκπτωση στους στόχους μας. Εμείς δεν παίζουμε με την αξιοπιστία μας και με την εμπιστοσύνη των πολιτών.
Το πρόγραμμά μας τιμήθηκε από τους Ροδίτες και θα κάνουμε τα πάντα, και το εννοώ πλήρως αυτό, για να εφαρμοστεί στο ακέραιο, μέχρι το τέλος της θητείας μας. Ασφαλώς δεν έχουμε κανένα μαγικό ραβδί, ούτε υπάρχει κανένα κουμπί, που μπορούμε να πατήσουμε, ώστε να αλλάξουμε μέσα σε μια νύχτα την πραγματικότητα που κληρονομήσαμε.
Έχουμε όμως σχέδιο και ξεκάθαρη βούληση. Έχουμε μια ισχυρή ομάδα διοίκησης, με όρεξη για δουλειά και προσφορά. Έχουμε ένα εξαίρετο ανθρώπινο δυναμικό στο Δήμο μας και αξιοποιώντας το σωστά, αναβαθμίζουμε τις υπηρεσίες μας, προς όφελος του πολίτη. Πάνω απ’ όλα, έχουμε δίπλα μας την τοπική κοινωνία του νησιού, που έχει βαρεθεί να ακούει δικαιολογίες και γιατί δεν έγινε αυτό, που έπρεπε να γίνει.
Εμείς, πήραμε εντολή από το ροδιακό λαό ν’ αλλάξουμε τα πράγματα, να διορθώσουμε τα κακώς κείμενα, να υπερβούμε χρόνιες αδυναμίες κι αγκυλώσεις. Αυτό κάνουμε και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε. Ξεκινάμε λοιπόν σωστά.
Οι εποχές των αυτοσχεδιασμών και των μικροκομματικών υπολογισμών, μας κόστισαν πολύ ακριβά. Γι αυτό και δεν αφήνουμε τίποτα στην τύχη. Σχεδιάζουμε έγκαιρα και εργαζόμαστε υπεύθυνα, καθώς το ζητούμενο δεν είναι οι εντυπώσεις, αλλά η ουσία.
Μέρα με τη μέρα, κερδίζουμε το μέλλον μιας Ρόδου με κύρος, αίγλη, λάμψη, πολιτισμό, ποιότητα και ασφάλεια, για όλους.

• Σε ποιες κατευθύνσεις δώσατε έμφαση αυτούς τους πρώτους μήνες;
Δίνουμε ένα διαφορετικό στίγμα πολιτικής. Αλλάζουμε την ψυχολογία. Θέλουμε μια Ρόδο πιο φωτεινή, πιο λαμπερή, πιο αισιόδοξη. Αυτό αντικατοπτρίστηκε στον στολισμό και τις εορταστικές εκδηλώσεις μας, για αυτές τις Άγιες Μέρες. Ακούω τους Ροδίτες να δηλώνουν ξανά περήφανοι για τον τόπο τους και να καμαρώνουν γι αυτόν. Και είναι μόνον η αρχή. Όλοι μαζί μπορούμε περισσότερα, μπορούμε καλύτερα.
Η επαγρύπνηση είναι επίσης κεντρικό χαρακτηριστικό της πολιτικής μας. Για παράδειγμα, πρώτο μέλημά μας, όπως είδατε, ήταν η ασφάλεια των σχολικών κτιρίων. Δεν μπορούμε να μιλάμε για μεγάλα έργα και την ίδια στιγμή τα παιδιά μας να κινδυνεύουν. Φροντίσαμε επίσης να υπάρχει διαρκής ετοιμότητα, για τη διαχείριση ακραίων φαινομένων, όπως πρόσφατα με τις πλημμύρες και την κατάρρευση της γέφυρας, που προβλέψαμε και αποφύγαμε τα χειρότερα. Τρίτο χαρακτηριστικό είναι ο ανοιχτός και προσβάσιμος Δήμος. Αφουγκραζόμαστε τον Δημότη. Ακούμε με προσοχή το πρόβλημά του και το αίτημά του, ώστε να δίνουμε, όσο το δυνατόν συντομότερα, τις ενδεδειγμένες λύσεις.
Επιπλέον, κάνουμε ουσιαστικό διάλογο με όλους τους φορείς, γιατί όλοι μπορούν και πρέπει να έχουν ρόλο και λόγο, στην αναγέννηση της Ρόδου μας. Επιζητούμε τη συνεργασία και εντός του Δημοτικού Συμβουλίου και έξω από αυτό. Τίποτα αληθινά μεγάλο δεν γίνεται τυχαία, ούτε μπορεί να γίνει από έναν. Η συνεργασία είναι το κλειδί, που μπορεί ν’ ανοίξει την πόρτα στο καλύτερο μέλλον της Ρόδου. Χαρακτηριστικό του στίγματος που δώσαμε είναι, τέλος, η φιλοσοφία του νοικοκυρέματος των οικονομικών μας. Με συνέπεια, με διαφάνεια και ουσιαστικές διεκδικήσεις και παρεμβάσεις, προχωρούμε στη μείωση κάθε σπατάλης, στην αναζήτηση νέων εσόδων, στη διεκδίκηση και αξιοποίηση εθνικών και ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών προγραμμάτων, στην αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δήμου, στην κατάρτιση ενός σύγχρονου Επιχειρησιακού Πλάνου, για τη λειτουργία του Δήμου.

• Ποιες είναι οι προτεραιότητες του Δήμου για την νέα χρονιά που ξεκίνησε;
Οι υποδομές είναι στην κορυφή της ατζέντας μας. Αποτελεσματική διαχείριση των σκουπιδιών, ηλεκτροδότηση, δίκτυα ύδρευσης, και δίκτυα αποχέτευσης. Για όλους τους κατοίκους, και ασφαλώς και για τους επισκέπτες μας. Διαρκής μέριμνα, και πίεση, επίσης για τις υποδομές μεταφορών: Λιμάνια, μαρίνες, αεροδρόμιο. Ασφαλές, και σύγχρονο οδικό δίκτυο. Όχι του 1920, αλλά για το 2030 και το 2040. Οι υποδομές είναι ζωτικής σημασίας για την τοπική οικονομία, τις ανάγκες της κοινωνίας και για την αναβάθμιση, του Ροδιακού τουριστικού προϊόντος.
Σταθερή προτεραιότητά μας, από την πρώτη μέρα που αναλάβαμε την ευθύνη της διοίκησης του Δήμου, είναι η καθημερινότητα. Και της πόλης και των χωριών μας. Όλο το νησί, θέλουμε να είναι καθαρό, νοικοκυρεμένο, φροντισμένο, ασφαλές. Η καθημερινότητα είναι “στίβος μάχης”, αλλά με σωστή οργάνωση και δουλειά όλα γίνονται.
Υψηλή προτεραιότητα είναι επίσης, μια σειρά εμβληματικών έργων, για να αναδείξουμε το πραγματικό πρόσωπο της Ρόδου: Παλιά Πόλη, Νέα Αγορά, Ακρόπολη της Ρόδου με το Αρχαίο Στάδιο, Μανδράκι, Μαρίνα Μανδρακίου και Λεωφόρος Ελευθερίας, Εθνικό Θέατρο, Λίνδος, τα «Βήματα» του Κολοσσού και η ιστορία του. Ένα μεγάλο “ταμπού” μέχρι σήμερα, αλλά μπορεί να έχει μια ξεχωριστή και πολύτιμη συνεισφορά, για την ταυτότητά μας, την περηφάνια μας και τον ποιοτικό τουρισμό, στον οποίο προσβλέπουμε.

• Να επιμείνω σε αυτό το τελευταίο που είπατε. Μπορεί η Ρόδος να κάνει τη διαφορά στον ποιοτικό τουρισμό;
Η Ρόδος έχει αστείρευτες δυνάμεις και πάντα πρωτοπορεί. Δημιουργήσαμε πρώτοι το “τουριστικό θαύμα”, που βρήκε μιμητές σε όλη την Ελλάδα. Σήμερα πρέπει να φέρουμε σε πρώτο πλάνο την τουριστική βιωσιμότητα. Ένας προορισμός που δεν διασφαλίζει την ποιότητα στους μόνιμους κατοίκους του, είναι αυτονόητο πως δεν μπορεί να την προσφέρει και στους επισκέπτες του. Από κει ξεκινάμε, και γι’ αυτό οι προτεραιότητες που σας περιέγραψα έχουν ως στόχο να εξασφαλίσουμε τη βιωσιμότητα του τόπου μας και την ποιότητα στην καθημερινότητά του. Είναι “εκ των ων ουκ άνευ”, για να προσελκύσουμε ποιοτικότερο τουρισμό, 365 ημέρες το χρόνο.
Επιπλέον, η Ρόδος δεν είναι μόνον ένας πανέμορφος και φιλόξενος τόπος: Έχει αρχαίο, έχει νεότερο και έχει σύγχρονο πνεύμα. Έχει μοναδική ιστορία και λαμπερό πολιτισμό, για τον οποίο οι Αρχαιολόγοι πρώτοι λένε πως παραμένει εν πολλοίς άγνωστος. Έχουμε λοιπόν την υποχρέωση να αναδείξουμε τον πλούτο του πολιτιστικού αποθέματός μας και να τον εντάξουμε, μέσα στην καθημερινή λειτουργία της πόλης, και του νησιού μας. Να τον ζει ο Ροδίτης, αλλά και ο επισκέπτης μας. Όταν το 90%, του τοπικού ΑΕΠ προέρχεται από τον τουρισμό, είναι στρατηγική προτεραιότητα, με σεβασμό στην ιστορία μας, και στο περιβάλλον, να φέρουμε σε πρώτο πλάνο και να «φωτίσουμε» σωστά τον Πολιτισμό μας, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Και αυτό ναι, μπορεί να κάνει τη μεγάλη διαφορά.

• Ποιο είναι το μήνυμά σας προς τους Ροδίτες για τη νέα χρονιά;
Το 2020 μπορούμε να το κάνουμε χρονιά-ορόσημο για τον τόπο μας. Με τις αποφάσεις μας, τις δράσεις μας, τη συνεργασία όλων μας, να βάλουμε τα γερά θεμέλια της Ρόδου, του 21ου αιώνα. Η πρόοδος ενός τόπου, δεν είναι «αυτόματος πιλότος». Μακάρι να ήταν τόσο εύκολα τα πράγματα και ο ουρανός να έβρεχε επιτυχίες. Δεν είναι όμως. Για να κερδίσεις, πρέπει να αγωνιστείς. Πρέπει να έχεις στρατηγική, πρέπει να έχεις όπλα. Σοβαρά όπλα. Πρέπει να έχεις συμμάχους. Πρέπει να έχεις Δημοτική Αρχή, που να πονάει τον τόπο και να μοχθεί, για να γίνει καλύτερη η ζωή των συμπολιτών μας. Αυτό κάνουμε. Ξεκινήσαμε το ταξίδι που οδηγεί στην Ρόδο, που θα μας κάνει όλους περήφανους και θα δίνει στα παιδιά μας το δικαίωμα, να ονειρευτούν και να κάνουν πραγματικότητα τα όνειρά τους, στον τόπο μας.
Και θα το πάμε, όλοι μαζί, μέχρι τέλος!

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου