Τοπικές Ειδήσεις

Δύο νέα κρούσματα απόπειρας τηλεφωνικής απάτης σε ηλικιωμένους

Ανησυχία προκαλούν τα όλο και αυξανόμενα κρούσματα εξαπάτησης ηλικιωμένων που δέχονται τηλεφωνήματα από αγνώστους, οι οποίοι επιχειρούν να τους εξαπατήσουν επικαλούμενοι ότι κάποιος δικός τους άνθρωπος έχει πέσει θύμα τροχαίου και τους ζητούν χρήματα για να γλυτώσουν την φυλακή.
Δύο νέα κρούσματα προσπάθειας εξαπάτησης ηλικιωμένων μέσω τηλεφώνου, καταγγέλθηκαν χθες στην Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ρόδου, όπου άγνωστοι τηλεφώνησαν σε ηλικιωμένα άτομα, λέγοντας πως κοντινά τους πρόσωπα έχουν εμπλακεί σε τροχαίο ατύχημα, ζητώντας χρήματα για να κάνουν τα στραβά μάτια.
Στην πρώτη περίπτωση οι απατεώνες επικοινώνησαν με μια ηλικιωμένη κάτοικο Ρόδου, λέγοντάς της ότι ο γιος της είχε εμπλακεί σε τροχαίο ατύχημα και ότι θα πρέπει να υποβληθεί σε ακρωτηριασμό ποδιού του, ζητώντας χρήματα για την εγχείρηση. Μάλιστα η αθλιότητα των απατεώνων ήταν τέτοια που ένας εκ των δραστών φώναζε από απόσταση «μαμά υποφέρω στείλε χρήματα!!».
Στην δεύτερη περίπτωση ηλικιωμένη δέχτηκε τηλέφωνο από απατεώνα που την ενημέρωσε ότι η κόρη της που εργάζεται ως καθηγήτρια ενεπλάκη σε τροχαίο και ζητούσε χρήματα ή χρυσά κοσμήματα για να γλιτώσει!
Τα συγκεκριμένα κρούσματα έρχονται να προστεθούν στην ήδη μεγάλη λίστα ανθρώπων, κυρίως ηλικιωμένων, από τους οποίους προσπαθούν να αποσπάσουν χρήματα σε όλη τη χώρα.
Ο δύο ηλικιωμένοι, αντιλήφθηκαν την απάτη και επικοινώνησαν με την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ρόδου, ενώ η αστυνομία έχει ήδη ξεκινήσει εκστρατεία δίνοντας συμβουλές για την σωστή αντιμετώπιση των απατεώνων.
Τα περιστατικά συνήθως περιλαμβάνουν: απάτη με το πρόσχημα πρόκλησης τροχαίου ατυχήματος, απάτη με τη μέθοδο νοσηλείας συγγενικού προσώπου, απάτη με τη μέθοδο της απασχόλησης σε ΑΤΜ (συνήθως σε βάρος ηλικιωμένων ατόμων), απάτες με το πρόσχημα συνδρομών, απάτες σε βάρος ιερωμένων, με τη μέθοδο της δήθεν εκταμίευσης βοηθήματος από το ΙΚΑ ή της διευθέτησης διαφόρων οικονομικών και άλλα.
Σημειώνεται ότι η άμεση κινητοποίηση αστυνομικών του Τμήματος Ασφαλείας Πυλαίας – Χορτιάτη, έπειτα από σχετική κλήση του Κέντρου της Διεύθυνσης Άμεσης Δράσης Θεσσαλονίκης, οδήγησε προχθές στην επ’ αυτοφώρω σύλληψη μέλους συμμορίας, για περίπτωση εξαπάτησης, με το πρόσχημα εμπλοκής συγγενικού προσώπου σε τροχαίο ατύχημα, καθώς και στην εξιχνίαση πέντε ακόμη παρόμοιων περιπτώσεων.
Πρόκειται για 59χρονο ημεδαπό, σε βάρος του οποίου, σχηματίσθηκε δικογραφία για τα αδικήματα της «Κακουργηματικής απάτης», «Απόπειρας απάτης» και «Εγκληματικής οργάνωσης – Συμμορίας».
Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, πραγματοποιήθηκε αιφνιδιαστική τηλεφωνική κλήση σε οικία 80χρονης ημεδαπής, κατά τη διάρκεια της οποίας, άγνωστος, υποστήριζε ψευδώς ότι, συγγενικό της πρόσωπο (κόρη) έχει εμπλακεί σε θανατηφόρο τροχαίο ατύχημα, και προκειμένου να μην φυλακισθεί, απαιτείται η καταβολή χρηματικού ποσού.
Από την περαιτέρω έρευνα, προέκυψε ότι ο συλληφθείς μαζί με συνεργούς του, από τον Νοέμβριο του 2018 είχαν συστήσει εγκληματική ομάδα με σκοπό την εξαπάτηση ηλικιωμένων ατόμων χρησιμοποιώντας την ίδια μεθοδολογία, επιδιώκοντας τον προσπορισμό παράνομου περιουσιακού οφέλους.
Με αφορμή το παραπάνω περιστατικό η ΕΛΑΣ, με σκοπό την αποφυγή παρόμοιων φαινομένων από επιτήδειους που προσεγγίζουν κυρίως άτομα τρίτης ηλικίας, συνιστά:
Να μην πείθεστε εύκολα από άτομα, τα οποία σας “πλησιάζουν” ως γνωστοί συγγενικών – φιλικών προσώπων.
Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όταν άγνωστοι προσπαθήσουν να σας πείσουν για την καταβολή χρηματικού ποσού, με το πρόσχημα επείγουσας ανάγκης συγγενικού – φιλικού προσώπου (π.χ. νοσηλεία σε νοσοκομείο).Το ίδιο μπορεί να προσπαθήσουν και τηλεφωνικά. Για τους ίδιους λόγους να μην ενδίδετε σε προτροπές για συνάντηση (ραντεβού κ.λπ.).
Σε περιπτώσεις που άγνωστοι επικαλούνται έκτακτη ανάγκη γνωστού -συγγενικού σας προσώπου, να επιδιώκετε πάντα οι ίδιοι να επικοινωνείτε τηλεφωνικά με το γνωστό-συγγενικό σας πρόσωπο, προς επιβεβαίωση των όσων επικαλούνται. Η επικοινωνία να γίνεται με δικό σας τηλέφωνο και κατόπιν δικής σας πρωτοβουλίας και να μην δέχεστε να μιλάτε με άτομο, το οποίο κάλεσαν οι άγνωστοι.
Σε κάθε περίπτωση, να δηλώνετε ότι δεν πρόκειται να παραδώσετε χρήματα, εάν δεν εμφανιστούν οι γνωστοί-συγγενείς σας.
Να μην δέχεστε σε καμία περίπτωση άγνωστα άτομα να σας οδηγήσουν σε Πιστωτικό Κατάστημα ή ΑΤΜ για ανάληψη χρηματικού ποσού.
Να μην πείθεστε όταν άγνωστοι σας ζητούν να καταβάλετε χρήματα για οφειλές γνωστών ή συγγενικών προσώπων σε δημόσιες υπηρεσίες ή σε καταστήματα-εταιρείες για αγορά αγαθών-προσφορά υπηρεσιών.
Επισημαίνεται ότι από νοσοκομεία ή από δημόσιες υπηρεσίες δεν χρησιμοποιείται η πρακτική υπάλληλοί τους να μεταβαίνουν σε οικίες ή σε δημόσιους χώρους και να ζητούν από πολίτες την καταβολή χρημάτων για υπηρεσίες που παρέχουν.
Να έχετε πάντα διαθέσιμους τους τηλεφωνικούς αριθμούς, με τους οποίους πρέπει να επικοινωνήσετε σε περίπτωση ανάγκης (Αστυνομία, Πυροσβεστική, Νοσοκομεία, στενοί συγγενείς κ.α.).
Προσπαθήστε να συγκρατήσετε τα χαρακτηριστικά των δραστών, καθώς και τα οχήματα με τα οποία κινούνται (αριθμό κυκλοφορίας, μάρκα οχήματος, χρώμα κ.λπ.), για να βοηθήσετε το έργο των διωκτικών αρχών.
Να ενημερώνετε πάντα τις αστυνομικές Αρχές, ακόμη και σε περίπτωση απόπειρας απάτης σε βάρος σας.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου