ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Γεραπετρίτης σε Φιντάν: Η Ελλάδα έχει ένα πολύ σημαντικό διπλωματικό κεφάλαιο

news room 1 λεπτό ανάγνωση
ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ ΦΙΝΤΑΝ

Τα θέ­μα­τα του Ανω­τά­του Συμ­βου­λί­ου Συ­νερ­γα­σί­ας, το οποίο θα λάβει χώρα στις αρχές του 2025 στην Άγκυ­ρα, συ­ζή­τη­σαν ο υπουρ­γός Εξω­τε­ρι­κών, Γιώρ­γος Γε­ρα­πε­τρί­της, με τον Τούρ­κο ομό­λο­γό του, Χακάν Φι­ντάν, κατά τη συ­νά­ντη­ση που είχαν σή­με­ρα στο πε­ρι­θώ­ριο του Συμ­βου­λί­ου Εξω­τε­ρι­κών Υπο­θέ­σε­ων του ΝΑΤΟ στις Βρυ­ξέλ­λες. Σύμ­φω­να με δι­πλω­μα­τι­κές πηγές, η συ­νά­ντη­ση των δύο αν­δρών δι­ήρ­κη­σε 40 λεπτά.

Όπως δή­λω­σε, ο Έλ­λη­νας υπουρ­γός Εξω­τε­ρι­κών, μετά το πέρας των ερ­γα­σιών του Συμ­βου­λί­ου, ήταν «ένα έντο­νο δι­ή­με­ρο στις Βρυ­ξέλ­λες».

Ο κ. Γε­ρα­πε­τρί­της συ­να­ντή­θη­κε με τη νέα ηγε­σία της Ευ­ρω­παϊ­κής Επι­τρο­πής, με­τα­ξύ άλλων με την αντι­πρό­ε­δρο, Ντου­μπράβ­κα Σουί­τσα, υπεύ­θυ­νη για τη Με­σό­γειο και το δη­μο­γρα­φι­κό. «Εί­χα­με την ευ­και­ρία να συ­ζη­τή­σου­με για τα θέ­μα­τα που αφο­ρούν τη χώρα μας, για την κλι­μα­τι­κή κρίση, της οποί­ας επί­κε­ντρο είναι η Με­σό­γειος και για τις εν­δε­χό­με­νες με­τα­να­στευ­τι­κές ροές, οι οποί­ες πρό­κει­ται να ανα­πτυ­χθούν, για τις βιώ­σι­μες υπο­δο­μές, οι οποί­ες πρέ­πει να υπάρ­ξουν στη Με­σό­γειο, καθώς επί­σης και για το δη­μο­γρα­φι­κό, το οποίο απο­τε­λεί ένα τε­ρά­στιο πρό­βλη­μα ευ­ρω­παϊ­κό και για πρώτη φορά τί­θε­ται στο επί­κε­ντρο του εν­δια­φέ­ρο­ντος στην Ευ­ρω­παϊ­κή Ένωση», ανέ­φε­ρε ο κ. Γε­ρα­πε­τρί­της.

Επί­σης, ο Έλ­λη­νας υπουρ­γός συ­να­ντή­θη­κε με τον Έλ­λη­να Επί­τρο­πο Βιώ­σι­μων Με­τα­φο­ρών και Του­ρι­σμού, Από­στο­λο Τζι­τζι­κώ­στα, με τον οποίο συ­ζή­τη­σαν τα θέ­μα­τα που αφο­ρούν το χαρ­το­φυ­λά­κιό του. Ο κ. Γε­ρα­πε­τρί­της ση­μεί­ω­σε ότι συ­να­ντή­θη­κε και με τους Έλ­λη­νες ευ­ρω­βου­λευ­τές, το­νί­ζο­ντας ότι «είναι ση­μα­ντι­κό η πα­ρου­σία των Ελ­λή­νων ευ­ρω­βου­λευ­τών να έχει και μία πρό­σθε­τη πολ­λα­πλα­σια­στι­κή αξία για τη χώρα μας».

Στο πλαί­σιο της διά­σκε­ψης των υπουρ­γών Εξω­τε­ρι­κών του ΝΑΤΟ, ο Έλ­λη­νας υπουρ­γός επε­σή­μα­νε: «Εί­χα­με την ευ­και­ρία να ακού­σου­με τον βα­σι­λιά Αμπ­ντά­λα της Ιορ­δα­νί­ας, ο οποί­ος μας πα­ρου­σί­α­σε την κα­τά­στα­ση για το Με­σα­να­το­λι­κό, μια κα­τά­στα­ση η οποία δια­μορ­φώ­νε­ται μετά και την εκε­χει­ρία στον Λί­βα­νο, σε μια κα­τά­στα­ση που πα­ρα­μέ­νει εύ­θραυ­στη, αλλά δη­μιουρ­γεί μια χα­ρα­μά­δα αι­σιο­δο­ξί­ας. Θα πρέ­πει άμεσα να υπάρ­ξει κα­τά­παυ­ση του πυρός. Η αν­θρω­πι­στι­κή κρίση, η οποία αυτήν τη στιγ­μή σοβεί, θα πρέ­πει να στα­μα­τή­σει. Πρέ­πει να έχου­με άμεση απε­λευ­θέ­ρω­ση των ομή­ρων. Η Ελ­λά­δα στέ­κε­ται πά­ντο­τε αρω­γός με το διε­θνές δί­καιο και γι’ αυτόν τον λόγο υπο­στη­ρί­ζου­με και τη λύση των δύο κρα­τών με την ίδρυ­ση του πα­λαι­στι­νια­κού κρά­τους».

«Εί­χα­με την ευ­και­ρία να ακού­σου­με τον Ου­κρα­νό υπουρ­γό Εξω­τε­ρι­κών. Είχα και ιδιαί­τε­ρη συ­ζή­τη­ση μαζί του. Μια δι­με­ρή συ­ζή­τη­ση στην οποία μου έθεσε την κα­τά­στα­ση στο πεδίο, η οποία δεν είναι κα­θό­λου καλή και η οποία δια­μορ­φώ­νει συν­θή­κες ακόμη με­γα­λύ­τε­ρης ανη­συ­χί­ας ενό­ψει και του χει­μώ­να. Η Ελ­λά­δα στέ­κε­ται στο πλευ­ρό της Ου­κρα­νί­ας. Θε­ω­ρού­με ότι θα πρέ­πει να υπάρ­ξει άμεση λύση, η οποία θα λαμ­βά­νει πλή­ρως υπόψη της την εδα­φι­κή ακε­ραιό­τη­τα και την κυ­ριαρ­χία της Ου­κρα­νί­ας και αυτό θα πρέ­πει να συ­ντε­λε­στεί το συ­ντο­μό­τε­ρο δυ­να­τό, στο πλαί­σιο προ­φα­νώς του διε­θνούς δι­καί­ου», πρό­σθε­σε.

Στη συ­νέ­χεια ο κ. Γε­ρα­πε­τρί­της ανέ­φε­ρε: «Είχα την ευ­και­ρία να συ­να­ντη­θώ και με τον Τούρ­κο ομό­λο­γό μου για να συ­ζη­τή­σου­με και τα θέ­μα­τα του επι­κεί­με­νου Ανώ­τα­του Συμ­βου­λί­ου Συ­νερ­γα­σί­ας, το οποίο θα λάβει χώρα στις αρχές του 2025 στην Άγκυ­ρα».

Τέλος, ο Έλ­λη­νας υπουρ­γός Εξω­τε­ρι­κών τό­νι­σε ότι εν μέσω εξε­λί­ξε­ων, οι οποί­ες αυτήν τη στιγ­μή δρο­μο­λο­γού­νται και είναι πολ­λές, η Ελ­λά­δα «ως μέλος του ΝΑΤΟ, ισχυ­ρό μέλος της Ευ­ρω­παϊ­κής Ένω­σης, και σε λι­γό­τε­ρο από έναν μήνα, μέλος του Συμ­βου­λί­ου Ασφα­λεί­ας του Ορ­γα­νι­σμού Ηνω­μέ­νων Εθνών, έχει ένα πολύ ση­μα­ντι­κό δι­πλω­μα­τι­κό κε­φά­λαιο, ένα διε­θνές απο­τύ­πω­μα, το οποίο της επι­τρέ­πει να έχει λόγο στη διε­θνή αρ­χι­τε­κτο­νι­κή ασφα­λεί­ας. Ένας εταί­ρος, ο οποί­ος είναι αξιό­πι­στος, συ­νε­πής, στη­ρί­ζε­ται στις αρχές, το διε­θνές δί­καιο. Θα συ­νε­χί­σου­με την πο­ρεία μας αυτή για να με­γα­λώ­σου­με το δι­πλω­μα­τι­κό μας, το διε­θνές μας απο­τύ­πω­μα».

Πηγή: in.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.