Τοπικές Ειδήσεις

Γ. Mατσιγκος: «Η Ρόδος είναι ένας παγκόσμιος τουριστικός προορισμός με υψηλό επίπεδο επαγγελματισμού»

Στην αποτίμηση της φετινής τουριστικής σεζόν και την ανάλυση των προκλήσεων της επόμενης, προέβη σε συνέντευξη τύπου χθες ο πρόεδρος του Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων Ρόδου, Γιώργος Ματσίγκος ο οποίος δήλωσε μεταξύ άλλων: «Κάναμε το αυτονόητο. Ρισκάραμε, ανοίξαμε και πετύχαμε. Επικρατούσε πλήρης αβεβαιότητα. Παρόλα αυτά, πήραμε το ρίσκο και ανοίξαμε, καθώς έπρεπε να προστατεύσουμε και τη φήμη του προορισμού. Στην επιτυχία συνέβαλαν οπωσδήποτε η υγιεινή και η ασφάλεια που προσφέραμε σε συνδυασμό με το υψηλό επίπεδο ποιότητας που παρέχουν τα τελευταία χρόνια τα ξενοδοχεία. Γνωρίζετε άλλωστε τις προσπάθειες του συλλόγου μας που επί επτά συναπτά έτη διοργάνωσε τις ημερίδες ποιότητας». Ένας ακόμη λόγος που τα ξενοδοχεία ανέλαβαν το ρίσκο και άνοιξαν, ήταν σύμφωνα με τον κ. Ματσίγκο η προσφορά θέσεων εργασίας και η στήριξη του προσωπικού.
Οι 582.000 αφίξεις επισκεπτών φέτος στη Ρόδο αποτελούν μία σημαντική επιτυχία και παρακαταθήκη για το 2021, σύμφωνα με τον κ. Ματσίγκο, ο οποίος δήλωσε αναλυτικότερα: «Γνωρίζαμε τα προβλήματα που θα υπήρχαν, το ρίσκο για τους εργαζόμενους και για τους επισκέπτες. Προσωπικά θεωρώ ότι ήταν ήρωες οι ξενοδόχοι που πήραν την απόφαση να ανοίξουν τα ξενοδοχεία τους, έπειτα οι εργαζόμενοι που δέχθηκαν με προθυμία να εργαστούν κάτω από πρωτόγνωρες συνθήκες και να εκπαιδευτούν πάνω στην εφαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων. Οργανώσαμε τις διαδικασίες λειτουργίας εντός και εκτός ξενοδοχείου και βοήθησε σημαντικά στην εκπαίδευση του προσωπικού η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου με τα σεμινάρια που διοργάνωσε μέσω των ΚΕΚ Γεννηματάς. Προσωπικά, θεωρώ ήρωες και τους πελάτες, οι οποίοι εν μέσω της πανδημίας δεν δίστασαν να ταξιδέψουν με αεροπλάνο, να συγχρωτιστούν σε αεροδρόμια. Οι 582.000 αφίξεις που είχε σε αυτή την τόσο δύσκολη και ιδιαίτερη χρονιά η Ρόδος, παρόλο που αποτελούν το ¼ των αφίξεων του 2019, της καλύτερης μέχρι τώρα σεζόν για τον προορισμό, αποτελούν σημαντική επιτυχία. Αποτελούν παρακαταθήκη για το 2021. Αποδείξαμε ότι η Ρόδος είναι ένας παγκόσμιος τουριστικός προορισμός με υψηλό επίπεδο επαγγελματισμού και αξιοπιστίας. Προσωπικά είχα προβλέψει αυτό τον αριθμό από την αρχή και σήμερα χαίρομαι που ο προορισμός δικαιώνεται και θέτει βάσεις για επιμήκυνση και παρακαταθήκη για επόμενη σεζόν.
Μπορεί φέτος λόγω του lockdown και εξαιτίας της αύξησης των κρουσμάτων του κορωνοϊού σε όλη την Ευρώπη και στην Ελλάδα, να μην επετεύχθη η επιμήκυνση της σεζόν. Θέσαμε όμως τις βάσεις για το σκοπό αυτό. Είχαμε ένα καταπληκτικό Οκτώβρη σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια που τα αεροπλάνα έρχονταν άδεια για να παραλάβουν κόσμο. Αυτή τη φορά μέχρι και τέλος του μήνα υπήρχαν αυξημένες πληρότητες στα αεροπλάνα μέχρι και την τελευταία μέρα. Από τη στιγμή που υπήρχαν πτήσεις προγραμματισμένες μέχρι και 31 Νοεμβρίου, οι πτήσεις μετά τις 15 Οκτωβρίου είχαν αυξημένη πληρότητα. Είμαι σε συνεχή επικοινωνία με το Υπουργείο Τουρισμού και θα έχουμε άμεσα συνάντηση εργασίας, έπειτα από την υποβολή των προτάσεων μου για την επέκταση της διάρκειας της σεζόν. Αυτές οι προτάσεις είναι το απόσταγμα των εκδηλώσεων και των ημερίδων του συλλόγου μας από το 2011 και έπειτα. Τόσο ο υπουργός, Χ. Θεοχάρης όσο και ο υφυπουργός Μ. Κόνσολας, δείχνουν ενδιαφέρον για την επιμήκυνση».
Σημαντικό ρόλο διαδραματίζει η καλή και στενή συνεργασία με τους τουρ οπερέτορς και τις αεροπορικές εταιρείες όχι μόνο για την καλή πορεία της επόμενης σεζόν, αλλά και για την επιτυχία του στόχου της επιμήκυνσης. Όπως είπε ο πρόεδρος των Διευθυντών Ξενοδοχείων, Γ. Ματσίγκος: «Δεν μπορούμε να μιλάμε για επιμήκυνση της σεζόν χωρίς τους τουρ οπερέιτορς και ειδικά χωρίς τις αεροπορικές εταιρείες. Βοήθησε προς αυτή την κατεύθυνση η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Η συνεργασία της Περιφέρειας με αεροπορικές εταιρείες (Jet2) με τη μορφή της συνδιαφήμισης βοήθησε σημαντικά για τη συνέχεια των πτήσεων τον Νοέμβριο. Προχθές μάλιστα μας γνωστοποιήθηκε από το Υπουργείο ότι μέσω του ΕΟΤ θα εφαρμόσει καινοτόμες ιδέες προβολής, όπως η συνδιαφήμιση με τις αεροπορικές εταιρείες». Ο κ. Ματσίγκος είπε παραπέρα ότι ο αριθμός των κρουσμάτων κορωνοϊού στα ξενοδοχεία ήταν τόσο μικρός που δεν έγινε αισθητό το πρόβλημα. Βοήθησε δε το γεγονός ότι λειτουργούσαν ξενοδοχεία covid όπου μεταφέρονταν οι επισκέπτες που βρίσκονταν θετικοί στον κορωνοϊό. (στην πλειοψηφία τους ήταν ασυμπτωματικοί). Σύμφωνα με τον κ. Ματσίγκο γίνονταν 600 τεστ καθημερινά στο αεροδρόμιο και εφαρμόζονταν όσα προέβλεπαν τα πρωτόκολλα όταν εντοπίζονταν κρούσματα. Σε αυτό τον καλό συντονισμό οφείλεται και η μη εξάπλωση κρουσμάτων στα ξενοδοχεία. Επομένως, εφαρμόζοντας σχολαστικά τα υγειονομικά πρωτόκολλα τα ξενοδοχεία είχαν πελάτες μέχρι και το τελευταίο lockdown, χωρίς να χρειαστεί να κλείσει κανένα απολύτως.
Οι αφίξεις το 2021 σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Ματσίγκος, ξεκινούν σύμφωνα με το μέχρι τώρα προγραμματισμό στα τέλη Μαρτίου, καθώς στις αρχές Απριλίου είναι το Πάσχα των καθολικών. Ακόμη είναι όμως νωρίς για την οποιαδήποτε πρόβλεψη λόγω της ρευστής κατάστασης που βιώνει η υφήλιος. Ωστόσο ο κ. Ματσίγκος δεν έκρυψε την βεβαιότητα ότι η επόμενη σεζόν θα είναι σαφώς καλύτερη απ’ ό,τι ήταν η φετινή, με δεδομένη την εμπειρία των ξενοδοχείων στην εφαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων και καθώς όλοι, εργαζόμενοι και πελάτες έχουν μάθει να λειτουργούν και να ζουν με τη μάσκα και τους όποιους περιορισμούς. «Γιατί λοιπόν αφού συντρέχουν αυτές οι προϋποθέσεις να μην πετύχουμε και του χρόνου και γιατί να μην έχουμε ακόμη καλύτερα αποτελέσματα», διερωτήθηκε ο κ. Ματσίγκος συμπληρώνοντας ότι η καλύτερη είδηση αυτή τη στιγμή είναι η έναρξη των εμβολιασμών στη Μ. Βρετανία που αποτελεί την πρώτη καλύτερη αγορά της Ρόδου. Αισιόδοξο είναι επίσης το γεγονός ότι σε έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί αποτυπώνεται η μεγάλη επιθυμία των ευρωπαίων για ταξίδια.
«Κρατούμε βέβαια μικρό καλάθι. Θα έχουμε περισσότερες αφίξεις, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα έχουμε τα νούμερα του 2019. Καθώς θα πρέπει να αναλογιστούμε ότι θα παίξουν πολλοί παράγοντες το ρόλο τους, η επιτυχία των εμβολιασμών, η οικονομική κατάσταση των χωρών της Ευρώπης και των πληθυσμών, τα όποια προβλήματα των τουρ οπερέιτορς και των αεροπορικών εταιρειών… Όταν ακόμη και οι μεγαλύτερο τουριστικοί οργανισμοί κλονίζονται, δεν ξέρουμε ποια δεδομένα θα βρούμε μπροστά μας», είπε ο κ. Ματσίγκος.
Τέλος ο κ. Ματσίγκος είπε ότι έπειτα από την πρόσφατη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων Ρόδου που πραγματοποιήθηκε μέσω Zoom, αποφασίστηκε η αλλαγή του καταστατικού του, το οποίο διευρύνει την εμβέλειά του σε πανδωδεκανησιακό επίπεδο.
Το Σάββατο 12/12 ο Σύλλογος Διευθυντών διοργανώνει ανοιχτή (πανελλαδικά) διαδικτυακή συζήτηση με τον Δρ. Δημήτρη Μπούχαλη, καθηγητή στο Bournemouth University για το άνοιγμα της επόμενης σεζόν. Σημειώνεται ότι ο Σύλλογος Διευθυντών Ξενοδοχείων, είχε προτείνει τα πρώτα υγειονομικά πρωτόκολλα την 21η Απριλίου, πριν την ανακοίνωση των πρωτοκόλλων από την κυβέρνηση. Ο Δρ. Δημήτρης Μπούχαλης, καθηγητής στο Bournemouth University είχε στείλει αντίστοιχα πρωτόκολλα της Κίνας και η εταιρεία πιστοποίησης Crystal με το σύλλογο πραγματοποίησαν τα πρώτα σεμινάρια.
Τέλος ο κ. Ματσίγκος αναφέρθηκε στις καθυστερήσεις των πληρωμών των δεδουλευμένων από την TUI και άλλους τουρ οπερέτορς. Όπως είπε, αυτές οι καθυστερήσεις δημιουργούν πίεση στα ξενοδοχεία, που κλήθηκαν να λειτουργήσουν με προσφορές και αυξημένα λειτουργικά κόστη λόγω της εφαρμογής των υγειονομικών πρωτοκόλλων. Ευχήθηκε έπειτα από την οικονομική ενίσχυση 1,8 δισ. Ευρώ που έλαβε η TUI από τη γερμανική κυβέρνηση να επισπεύσει τις πληρωμές ώστε να γίνουν ομαλά οι πληρωμές του δώρου των Χριστουγέννων, του επιδόματος αδείας και των αποζημιώσεων στους εργαζόμενους. Τόνισε δε ότι απαιτούνται επιπλέον μέτρα στήριξης του κλάδου από την κυβέρνηση, καθώς δεν είχε προβλέψει τις καθυστερήσεις πληρωμών από τους τουρ οπερέιτορς στη δέσμη μέτρων που εφάρμοσε.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου