ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η Γερμανία πιέζει για επιστροφές προσφύγων στην Ελλάδα – «Μειώσαμε τις ροές, η πολιτική μας αποδίδει», απαντά η Αθήνα

news room 3 λεπτά ανάγνωση
ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ

Με «όπλο» την σημα­ντική μείωση που έχει κατα­γρα­φεί στις αφίξεις παρά­νο­μων μετα­να­στών απαντά η Αθήνα στις γερ­μα­νι­κές πιέσεις για επι­στρο­φές προ­σφύ­γων στη χώρα μας.

Το θέμα ανα­μέ­νε­ται να τεθεί ψηλά στην ατζέντα της συνά­ντη­σης που θα έχει αύριο ο Υπουρ­γός Μετα­νά­στευ­σης και Ασύλου, Θάνος Πλεύρης στο Βερο­λίνο με τον Γερμανό Υπουργό Εσω­τε­ρι­κών Αλε­ξά­ντερ Ντό­μπριντ, ο οποίος και έχει ασκήσει πιέσεις για περαι­τέρω δράση στο μετα­να­στευ­τικό στην σκιά και της αύξησης της δημο­τι­κό­τη­τας του AFD στη Γερ­μα­νία.

Το θέμα αφορά τις λεγό­με­νες «δευ­τε­ρο­γε­νείς ροές», δηλαδή πολίτες τρίτων χωρών οι οποίοι έλαβαν άσυλο στην χώρα μας και εν συνε­χεία μετέ­βη­σαν στη Γερ­μα­νία όπου κατέ­θε­σαν εκ νέου αίτημα ασύλου.

Βάσει της ευρω­παϊ­κής οδηγίας «Δου­βλίνο ΙΙΙ», οι αιτού­ντες αυτοί πρέπει να επι­στρέ­φο­νται στην πρώτη χώρα υπο­δο­χής, ωστόσο μέχρι σήμερα οι επι­στρο­φές ήταν ελά­χι­στες, καθώς τα γερ­μα­νικά δικα­στή­ρια εμπό­δι­ζαν την επα­να­με­τα­φορά λόγω συν­θη­κών δια­βί­ω­σης. Η Γερ­μα­νία, πάντως, έχει αιτηθεί την επι­στροφή 13.525 προ­σώ­πων που έλαβαν άσυλο στην Ελλάδα και υπέ­βα­λαν νέα αίτηση στη γερ­μα­νική επι­κρά­τεια.

Η Αθήνα από την πλευρά της έχει στην φαρέτρα της την ομο­λο­γου­μέ­νως μεγάλη μείωση στις αφίξεις, απόρ­ροια των σκλη­ρό­τε­ρων μέτρων που έλαβε η Κυβέρ­νηση αντι­δρώ­ντας στις αφίξεις στην Κρήτη από τη Λιβύη.

Σύμφωνα με τα στοι­χεία έως τις 31 Οκτω­βρίου 2025, οι αφίξεις από τα θαλάσ­σια σύνορα στο τρίμηνο Αυγού­στου–Σεπτεμ­βρίου–Οκτω­βρίου ανήλθαν σε 11.307, έναντι 20.279 την αντί­στοιχη περίοδο του 2024, σημειώ­νο­ντας μείωση 45%. Αξιο­ση­μεί­ωτο είναι ότι η πτώση αυτή κατα­γρά­φηκε μετά από ένα δίμηνο ανόδου (Ιούνιο–Ιούλιο), όταν οι ροές του 2025 κινή­θη­καν σημα­ντικά υψη­λό­τερα από τις περ­σι­νές, δεί­χνο­ντας ότι η εφαρ­μογή της αυστη­ρής πολι­τι­κής από τα μέσα του καλο­και­ριού ανέκοψε μια έντονα αυξα­νό­μενη πορεία.

Τα συνο­λικά στοι­χεία δεί­χνουν πως από τον Αύγου­στο μέχρι και τον Οκτώ­βριο του 2025, οι μηνιαίες αφίξεις κινή­θη­καν πτωτικά:

Αύγου­στος: 2.874 αφίξεις έναντι 5.928 πέρσι,

Σεπτέμ­βριος: 4.152 έναντι 6.938,

Οκτώ­βριος: 4.281 έναντι 7.413.

Συνο­λικά, στο δεκά­μηνο του 2025 κατα­γρά­φε­ται μείωση 49% στις θαλάσ­σιες εισό­δους Υπηκόων Τρίτων Χωρών σε σχέση με το 2024 – από 38.205 σε 19.370 άτομα. Στο Αιγαίο η πτώση είναι ακόμη μεγα­λύ­τερη, αγγί­ζο­ντας το 50%, γεγονός που, σύμφωνα με κυβερ­νη­τι­κές πηγές, απο­δί­δε­ται σε «πλήρη εφαρ­μογή του νέου δόγ­μα­τος απο­τρο­πής και αυστη­ρής κρά­τη­σης».

Όπως επι­ση­μαί­νουν πηγές του Υπουρ­γείου, η πτώση των αφίξεων δεν είναι τυχαία αλλά «αντα­να­κλά την εντύ­πωση πλέον στους δια­κι­νη­τές ότι η Ελλάδα δεν απο­τε­λεί πλέον εύκολο πέρασμα». Το σκε­πτικό της πολι­τι­κής είναι πως η κρατική αυστη­ρό­τητα λει­τουρ­γεί απο­τρε­πτικά για πλη­θυ­σμούς που δεν πληρούν τα κρι­τή­ρια διε­θνούς προ­στα­σίας, ενώ δια­σφα­λί­ζε­ται ότι όσοι αιτού­νται άσυλο το πράτ­τουν μέσω νόμιμων οδών.

Για την ελλη­νική πλευρά, η συνά­ντηση με τον Ντό­μπριντ έχει ιδιαί­τερη σημασία. Ο Γερ­μα­νός υπουρ­γός προωθεί μια σκληρή γραμμή για τη μετα­να­στευ­τική πολι­τική της Ευρώπης, επι­διώ­κο­ντας περισ­σό­τε­ρες επα­να­προ­ω­θή­σεις και στε­νό­τερο έλεγχο στα εξω­τε­ρικά σύνορα. Ο Πλεύρης, από την άλλη, ανα­μέ­νε­ται να παρου­σιά­σει στο Βερο­λίνο τη νέα πραγ­μα­τι­κό­τητα στα ελλη­νικά σύνορα – με σαφή μείωση αφίξεων και στα­τι­στικά που απο­δει­κνύ­ουν πως η αυστηρή πολι­τική απο­δί­δει.

Η ελλη­νική θέση είναι ότι η χώρα δεν μπορεί να επω­μι­στεί μονο­με­ρώς το βάρος των ευρω­παϊ­κών επι­στρο­φών, ιδιαί­τερα σε μια περίοδο που οι ροές μειώ­νο­νται θεα­μα­τικά χάρη στις εθνικές πολι­τι­κές απο­τρο­πής.

Σημα­ντική μείωση των αιτή­σεων ασύλου στη Γερ­μα­νία

Την ίδια στιγμή οι αιτή­σεις ασύλου που κατα­τί­θε­νται στη Γερ­μα­νία κατα­γρά­φουν εμφανή μείωση σε σχέση με πέρυσι, και μάλιστα κατά 55%, σύμφωνα με επίσημα στοι­χεία του γερ­μα­νι­κού υπ. Εσω­τε­ρι­κών, στα οποία ανα­φέ­ρε­ται το πρα­κτο­ρείο epd. Συγκε­κρι­μένα, όπως σημειώ­νει η DW, ο αριθμός των αιτή­σεων ασύλου που κατα­τί­θε­νται για πρώτη φορά στη Γερ­μα­νία έχει πέσει στις 8.823 τον Οκτώ­βριο του 2025. Τον Οκτώ­βριο του 2024, δηλαδή έναν χρόνο πριν, ο αριθμός αυτός ανερ­χό­ταν στις 19.785.

Όπως δήλωσε στην κυρια­κά­τικη Bild ο Χρι­στια­νο­κοι­νω­νι­στής υπ. Εσω­τε­ρι­κών Αλε­ξά­ντερ Ντό­μπριντ, «η αλλαγή στη μετα­να­στευ­τική πολι­τική απο­δί­δει» δεδο­μέ­νου ότι, όπως εκτιμά, έχουν μειωθεί σημα­ντικά «οι παρά­γο­ντες εκείνοι που έλκουν την παρά­τυπη μετα­νά­στευση προς τη Γερ­μα­νία», ενώ επι­τα­χύ­νο­νται οι απε­λά­σεις.

Σύμφωνα με τα υπάρ­χο­ντα στοι­χεία, κατά μέσο όρο απε­λαύ­νο­νται περίπου 2.000 άτομα από τη Γερ­μα­νία τον μήνα, ενώ εντός των πρώτων εννέα μηνών του έτους έχουν γίνει 17.651 απε­λά­σεις – την ίδια περίοδο πέρυσι ο αριθμός τους ανερ­χό­ταν στις 14.706.

Πηγή: protothema.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.