Συνεντεύξεις

Σ. Διακοσταματίου: «Ο Δήμος Ρόδου δεν αντιμετωπίζει πλέον οικονομικά προβλήματα»

Συνέντευξη στην
Πέγκυ Ντόκου

Την ικανοποίησή του για την πορεία των οικονομικών του Δήμου Ρόδου το 2018 και κατ’ επέκταση στην τελευταία διετία, εκφράζει σήμερα σε συνέντευξή του στην «δημοκρατική», ο αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Σάββας Διακοσταματίου. Όπως δηλώνει, ο Δήμος Ρόδου κατάφερε παρά τα προβλήματα και τις αντιξοότητες, να έχει αποθεματικό στα ταμεία του, να είναι εύρωστος και να είναι σε θέση να εκτελέσει έργα με ίδιους πόρους ενώ έχει αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη του στις σχέσεις του με την αγορά και τους πολίτες.
Ο κ. Διακοσταματίου μιλάει ακόμη για την συνεχή και καθημερινή προσπάθεια για εξορθολογισμό στις λειτουργικές δαπάνες που αποφέρουν έσοδα στον Δήμο Ρόδου, ενώ ξεκαθαρίζει την θέση του για το ζήτημα με τις δημοπρασίες των παραλιών που ανήκουν στο δημόσιο, οι οποίες δυστυχώς «δημιούργησαν άλλα προβλήματα –κοινωνικού χαρακτήρα» όπως τονίζει.
Η συνέντευξη αναλυτικά:
• Κύριε Διακοσταματίου, να ξεκινήσουμε από την φετινή χρονιά η οποία βαδίζει προς το τέλος της. Είστε ικανοποιημένος από την πορεία των οικονομικών του Δήμου Ρόδου; Έχετε δηλώσει επανειλημμένως πως τα οικονομικά έχουν εξυγιανθεί και μάλιστα υπάρχει και πλεόνασμα.
Είμαι ικανοποιημένος από την λειτουργία και την προσπάθεια, εν γένει, των εργαζομένων στην Διεύθυνση Οικονομικών, διότι είναι μεγάλος ο όγκος της εργασίας και αφορά πολλά κομμάτια: αυτό των προσόδων, αυτό των εξόδων, αυτό του προϋπολογισμού (κατάρτισης και παρακολούθησης) και αυτό των προμηθειών. Μην ξεχνάτε ότι ο Δήμος Ρόδου είναι ένας μεγάλος Δήμος με υποχρεώσεις και βέβαια με δυνατότητες εσόδων. Ωστόσο, ζούμε σε μια κρίση. Μία κρίση όπου ο πολίτης δεν είναι εύκολο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις. Όχι, βέβαια του Δ. Ρόδου. Καταφέραμε να κρατήσουμε τα τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού σταθερά, να δώσει πάρα πολλές παροχές (όπως π.χ. διάθεση χώρων για πολιτιστικούς και αθλητικούς σκοπούς συλλόγων) ενώ καταφέραμε μέσα σε δύο χρόνια να διπλασιάσουμε το Ταμείο του Δ. Ρόδου. Αυτή την στιγμή ο Δ. Ρόδου έχει 45εκ. ευρώ Ταμείο, είναι αυτάρκης, δεν κινδυνεύει και μπορεί να χρηματοδοτήσει έργα από ίδιους πόρους ύψους έως 20εκ. ευρώ –γιατί πρέπει να διατηρήσουμε και ένα ποσό ασφάλειας. Ποτέ δεν ξέρεις τι γίνεται…
Μπορεί να σημειώνεται αύξηση της τουριστικής κίνησης αλλά δεν ξέρουμε αν υπάρχει αντίστοιχη αύξηση στα έσοδα. Παρ’ όλα αυτά είμαστε από τους καλύτερους σε οικονομικό επίπεδο Δήμους, στην χώρα.

• Παραμένει βέβαια ένα «αγκάθι» η απώλεια του ΔΗΦΟΔΩ αλλά βρήκατε τρόπο να το ξεπεράσετε.
Κοιτάξτε. Προσωπικά εγώ και οι συνεργάτες μου, είμαστε υπέρ της εισόδου της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης σε όλα τα επίπεδα. Θα σας δώσω ένα παράδειγμα: φέτος τα έσοδα από την Κοιλάδα των Πεταλούδων ‘έσπασε’ όλα τα ρεκόρ. Αυτό οφείλεται στο γεγονός πως έχουμε μια πανελλήνια πρωτιά η οποία έχει αναγνωριστεί και από την ΚΕΔΕ και από τον τομέα ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, καθώς μέσα σε ένα δάσος καταφέραμε να εγκαταστήσουμε την έκδοση ηλεκτρονικών εισιτηρίων. Δεν ήταν και τόσο εύκολο αυτό –δεν μιλάμε για το μετρό ή ένα μουσείο.
Επιπλέον, καταφέραμε να εξορθολογήσουμε τα έξοδα. Δηλ. να μειώσουμε τις δαπάνες, το λειτουργικό μας κόστος από πολλές πλευρές, με διάφορες μικρές κινήσεις που έχουν να κάνουν με τις νέες τεχνολογίες. Και αυτό είναι μια προσπάθεια που γίνεται σε καθημερινή βάση. Π.χ. εξορθολογίσαμε τα καύσιμα του Δ. Ρόδου. Από το 1,5εκ. ευρώ φτάσαμε στις 900.000 ευρώ.
• Συνεπώς αυτή η διετία, θα λέγαμε κλείνει επιτυχώς και με πλεόνασμα. Η ρύθμιση και τα έσοδα από τις οφειλές των δημοτών είχε αποτέλεσμα;
Η ρύθμιση μπορώ να πω ότι απέφερε έσοδα και πήγε καλά. Οι πολίτες που είχαν (και έχουν) οφειλές, ανταποκρίθηκαν, προσήλθαν και έσπευσαν να κάνουν χρήση των 100 δόσεων. Βέβαια, προβλήματα ακόμη υπάρχουν –και θα υπάρχουν. Επιπλέον, δεν έχουμε πια ληξιπρόθεσμες οφειλές. Αυτό είναι πάρα πολύ σοβαρό αφού ο Δ. Ρόδου πληρώνει τις υποχρεώσεις του και δεν έχει πρόβλημα.
• Εδώ μου δίνετε την ευκαιρία να σας ρωτήσω για την σχέση του Δήμου Ρόδου με την αγορά. Όταν ξεκίνησε την θητεία της αυτή η δημοτική αρχή, λέγατε πως υπήρχε μια επιφύλαξη από τους προμηθευτές απέναντι στον Δ.Ρόδου. Άρα, βελτιώθηκαν τα πράγματα;
Είναι γεγονός πως η αγορά δεν φοβάται πια τον Δ. Ρόδου. Δεν φοβάται να προχωρήσει σε συναλλαγές, οι προμηθευτές και οι επιχειρηματίες δεν εμφανίζουν εκείνη την επιφυλακτικότητα που υπήρχε. Η αγορά, μας εμπιστεύεται.
Επίσης, έχουμε εισάγει παντού τις ηλεκτρονικές δημοπρασίες. Όλα γίνονται έτσι, έχουμε καταφέρει να διεξάγουμε μεγάλους διαγωνισμούς όπως για την καθαριότητα, τα LED κ.λπ. Όλα αυτά, αποφέρουν καρπούς και βοηθούν τον Δ. Ρόδου να κάνει οικονομία με τον εξορθολογισμό σε όλα τα επίπεδα και στις υπηρεσίες.

• Κύριε Διακοσταματίου, να περάσουμε στις παραλίες. Φέτος, σημειώθηκε ένα μεγάλο ‘αλαλούμ’, σημειώθηκαν αντιδράσεις από τους επιτηδευματίες κ.λπ. Εκτιμάτε πως παρά την αναστάτωση, απέφερε θετικά αποτελέσματα;
Είναι θέση μου πως είναι διαφορετικό να πεις σε μια ομάδα ανθρώπων πως πρέπει να βελτιώσουν την λειτουργία τους στις παραλίες (με κανονισμό κ.λπ.) και είναι εντελώς….. διαφορετικό να τους πεις ξαφνικά: φύγετε! Κι αυτό διότι δημιουργείς οξύ κοινωνικό πρόβλημα. Καταλαβαίνω ότι η ελληνική κοινωνία μεταλλάσσεται βιαίως και μέσα σε μια κρίση. Αυτό όμως δεν μπορεί να το επιτρέψει ο Δ. Ρόδου, στο μέτρο που μπορεί να ρυθμίζει κάποια πράγματα. Βέβαια, πολύ φοβούμαι πως σε λίγα χρόνια θα είναι πλέον όλες οι δημοπρασίες ηλεκτρονικές. Μπορεί κάποιοι να ισχυρίζονται ότι το κράτος εξοικονόμησε χρήματα από αυτή την διαδικασία με τις δημοπρασίες των παραλιών που ανήκουν στο δημόσιο, αλλά εκεί όμως, δημιούργησαν άλλα προβλήματα –κοινωνικού χαρακτήρα. Σε περιοχές δηλαδή που κάποιοι άνθρωποι, οικογένειες εργάζονταν χρόνια, τώρα πήγαν μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα. Αυτό, κατά την άποψή μου, δεν είναι υγιές για μια κοινωνία. Διότι σε βάθος χρόνου, θα αποδειχθεί πόσο λάθος είναι ως νοοτροπία.
Δυστυχώς, όλα αυτά έχουν να κάνουν με όλο το σύστημα διοίκησης. Κι επειδή στην Ελλάδα δεν υπάρχει ολοκληρωμένο αποκεντρωμένο σύστημα διοίκησης, όλα γίνονται οριζόντια. Με αποτέλεσμα να μην λαμβάνονται υπόψη οι ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής. Δεν μπορεί να θέλεις στην πόλη της Ρόδου 100 μέτρα απόσταση από το ένα πόστο στο άλλο στις παραλίες, αφού αυτό πολύ απλά… δεν μπορεί να συμβεί! Εδώ δεχόμαστε χιλιάδες επισκέπτες που πρέπει να πάνε στην παραλία και το δικαίωμα ελεύθερης πρόσβασης έχει υπερκεραστεί από το δικαίωμα στην εργασία. Δεν μπορεί να πετάς στον δρόμο, τόσο εύκολα ανθρώπους, ολόκληρες οικογένειες που ζούσαν κι έβγαζαν τα προς το ζην από αυτές τις δραστηριότητες.
Εν πάση περιπτώσει, όλα πήγαν καλά, τα έσοδα ήταν ικανοποιητικά. Για το 2019 δεν θα επαναλάβουμε την διαδικασία διότι οι μισθώσεις και τα συμβόλαια έγιναν για δύο χρόνια.
Όσες θέσεις έχουν δημοπρατηθεί και απέβησαν «άγονες», θα επανεξεταστούν από την υπηρεσία και είτε θα επαναπροκηρυχθούν, είτε δεν θα ξανακάνουμε διαγωνισμό για τα συγκεκριμένα πόστα και θα προτείνω να καταργηθούν –αφού δεν υπάρχει καθόλου ενδιαφέρον.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου