Ειδήσεις

Πανευρωπαικός συναγερμός για τις υψηλές τιμές της ενέργειας – Το σχέδιο της κυβέρνησης

Ολες οι χώρες όπως και η Ελλάδα προετοιμάζουν τους προϋπολογισμούς του 2022 ,οι οποίοι θα επηρεαστούν από το κόστος της ενέργειας καθώς  θα πρέπει να ληφθούν έκτακτα μέτρα για την απορρόφηση ενός μέρους των κραδασμών και τη στήριξη κυρίως των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού

Mε την εκτόξευση των τιμών της ενέργειας να απειλεί την ανάκαμψη της οικονομίας και την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών συνεδριάζουν σήμερα στο Λουξεμβούργο οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ αναζητώντας έναν κοινό  ευρωπαϊκό βηματισμό  για συντονισμένες δράσεις ως προς την αντιμετώπιση του ενεργειακού προβλήματος και των παρενεργειών που προκαλεί στον πληθωρισμό.

Άλλωστε ,όλες οι χώρες όπως και η Ελλάδα προετοιμάζουν τους προϋπολογισμούς του 2022 ,οι οποίοι θα επηρεαστούν από το κόστος της ενέργειας καθώς  θα πρέπει να ληφθούν έκτακτα μέτρα για την απορρόφηση ενός μέρους των κραδασμών και τη στήριξη κυρίως των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού.

«Από οικονομική άποψη, οι υψηλότερες τιμές ενέργειας έχουν τη δυνατότητα να επιβραδύνουν την ανάκαμψη. Οι υποθέσεις σχετικά με την ηλεκτρική ενέργεια, το φυσικό αέριο και τις συνολικές τιμές αποτελούν βασική συμβολή στην προετοιμασία δημοσιονομικών σχεδίων, ιδίως υπό το πρίσμα της πρόσφατης αστάθειας », αναφέρεται σε σχετικό σημείωμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η Goldman Sachs ήδη αναθεώρησε επί τα χείρω τις προβλέψεις της για την ανάκαμψη υπολογίζοντας ότι το υψηλό ενεργειακό κόστος,θίγει το 44% της βιομηχανικής παραγωγής. Είναι χαρακτηριστικό ότι ένας  μεγάλος αριθμός μεταποιητικών επιχειρήσεων δεν καταφέρνουν να ανταποκριθούν στις παραγγελίες.

Μέσα σε αυτό το κλίμα ,τα στοιχεία της Eurostatat που έδειξαν ότι ο πληθωρισμός τον Σεπτέμβριο σημείωσε ρεκόρ δεκαετίας και διαμορφώθηκε στο 3,4% αναζοπυρώνουν τις ανησυχίες για τη διάρκεια του φαινομένου . Εγκυροι αναλυτές,εκτιμούν  πλέον ότι  η  εκτίναξη του ενεργειακού κόστους θα οδηγήσει σε αύξηση του πληθωρισμού σε ολόκληρη την Ευρώπη φέτος, πλήττοντας τους καταναλωτές και απειλώντας την οικονομική ανάκαμψη   μετά την πανδημία, για μεγαλύτερη από αυτή που ανέμεναν αρχικά.

Το σχέδιο της κυβέρνησης
Στα υπουργεία Οικονομικών και Ενέργειας αναζητούνται πρόσθετα κονδύλια για να καλύψουν μεγαλύτερη  επιδότηση τόσο στα τιμολόγια ρεύματος όσο και  στο φυσικό αέριο. Tα περίπου 300 εκατομμύρια που έχουν υπολογιστεί μέχρι στιγμής για την επιδότηση ρεύματος,φυσικού αερίου αλλά και το επίδομα θέρμανσης είναι σαφές ότι δεν επαρκούν για να καλύψουν το πρόβλημα και θα αναθεωρηθούν επί τα βελτίω.

Στο Υπουργείο Οικονομικών ήδη εξετάζουν πώς μπορεί να διευρυνθούν τα εισοδηματικά  κριτηρια για τη χορήγηση  του επιδόματος θέρμανσης που περιλαμβάνει τόσο το πετρέλαιο όσο και το φυσικό αέριο, ώστε η επιδότηση να φτάσει σε περισσότερους .Το κονδύλι που σήμερα ανέρχεται στα 100 εκατομμύρια ευρώ θα αυξηθεί περαιτέρω. Παράλληλα εξετάζεται η παροχή έκτακτης ενίσχυσης με εισοδηματικά κριτήρια στο τέλος του χρόνου σε ευάλωτα νοικοκυριά για να καλύψουν ανάγκες που προκύπτουν από το «τσουνάμι» ακρίβειας στην ενέργεια αλλά και σε βασικά είδη διατροφής.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκας ,μιλώντας στον ΣΚΑΙ προανήγγειλε σημαντική μείωση στους λογαριασμούς ρεύματος όλων των πολιτών από το νέο έτος, σημειώνοντας ότι οι ανακοινώσεις θα γίνουν τις επόμενες εβδομάδες.

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι μακροπρόθεσμα θα υπάρξουν και ελαφρύνσεις που έχουν να κάνουν με τα τέλη που υπάρχουν στους λογαριασμούς ρεύματος. « Από την επόμενη χρονιά θα υπάρξει σημαντική μείωση, που θα ανακοινώσουμε τις επόμενες εβδομάδες, σε ό,τι αφορά τις ΥΚΩ (τις χρεώσεις για τις υπηρεσίες κοινής ωφελείας) γιατί έχουμε προχωρήσει σε μικρή ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης, κι από εκεί θα εξοικονομήσουμε αρκετές δεκάδες εκατ. ευρώ από την επόμενη χρονιά, τα οποία θα αφαιρεθούν από τους λογαριασμούς όλων των καταναλωτών» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πηγή imerisia.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου